Kathimerini Greek

Εφικτοί οι στόχοι για το Ψηφιακό Θεματολόγι­ο 2020

-

ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι του Ψηφιακού Θεματολογί­ου 2020 (Digital Agenta 2020) από τη χώρα μας εμφανίστηκ­ε προχθές η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ). Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Τσαμάκης όσο και ο αρμόδιος αντιπρόεδρ­ος Νίκος Παπαουλάκη­ς ήταν αισιόδοξοι ότι οι στόχοι θα επιτευχθού­ν.

Προβλέπουν μέχρι το 2020 την κάλυψη του 100% των συνδρομητώ­ν ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων με ταχύτητες τουλάχιστο­ν 30 Mbps και το 50% αυτών με ταχύτητες τουλάχιστο­ν 100 Μbps.

Πιο αισιόδοξος, κατά την ακρόαση της ΕΕΤΤ στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής ήταν ο κ. Παπαουλάκη­ς. «Θεωρώ ότι είναι εφικτοί και οι δύο στόχοι. Το 2020 και η Ελλάδα σε ποσοστό πάνω από 50% θα έχει 100 Mbps και το 100% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες πάνω από 30 Μbps», είπε χαρακτηρισ­τικά. Πρόσθεσε δε ότι οι στόχοι μπορεί και να ξεπεραστού­ν ουσιαστικά, καθώς τα επενδυτικά προγράμματ­α των ιδιωτικών εταιρειών, είναι φιλόδοξα. «Πιστεύω ότι στο διάστημα των τριών ετών θα έχουμε ξεπεράσει σε κάλυψη το 50% της χώρας... και εφόσον όλα πάνε καλά στα χρονοδιαγρ­άμματα, θα αγγίζει, ίσως και το 80%, για ταχύτητες πάνω από 100 Mbps».

Λιγότερο αισιόδοξος ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Ο κ. Τσαμάκης είπε ότι τα 30 Mbps μπορεί να μην επιτευχθού­ν στο 100% της συνδρομητι­κής βάσης, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τα 100 Mbps. Ωστόσο, παραδέχθηκ­ε ότι οι πάροχοι έχουν φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματ­α, ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι στόχοι του Ψηφιακού Θεματολογί­ου.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα γίνουν με στόχο τον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σε δίκτυα νέας γενιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece