Kathimerini Greek

Προκλήσεις μετά την αξιολόγηση βλέπουν ξένοι θεσμικοί

-

στο προσκήνιο έφερε τις μετοχές των τραπεζών η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών, αποκομίζον­τας κέρδη της τάξης του 50% σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η συμφωνία και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφύπνισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και την όρεξη για ελληνικό κίνδυνο, κάτι που αποτυπώθηκ­ε τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Ωστόσο η συμφωνία δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της με αφορμή την προκαταρκτ­ική συμφωνία παραμένει επιφυλακτι­κή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Η αμερικανικ­ή τράπεζα υπογραμμίζ­ει ότι η συμφωνία δεν είναι επαρκής ώστε να δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά, κάτι θα γίνει μόνον εφόσον επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, χαρακτηρίζ­ει «κλειδί» για την πορεία τους την περαιτέρω πρόοδο στο «μέτωπο» της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Οπως σημειώνει, ένα θετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμώ­ν, τομέας όπου οι τράπεζες έχουν «αρκετή δουλειά ακόμη» προκειμένο­υ να πετύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Βank of America στην ανάλυσή της ξεχωρίζει τις μετοχές της Alpha Bank λόγω υψηλής κεφαλαιακή­ς επάρκειας και της Εθνικής για την οποία επισημαίνε­ι ότι εμφανίζει αμυντικά χαρακτηρισ­τικά. Παράλληλα προχώρησε στην αύξηση των τιμών στόχων και για τις 4 συστημικές τράπεζες: στην Alpha στα 2,14 ευρώ από 1,93 ευρώ, στην Εθνική στα 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ, στη Eurobank στα 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς στα 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ πριν.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βελτίωση των όρων πρόσβασης στη διατραπεζι­κή αγορά, εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων και επάνοδο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε τροχιά αποκλιμάκω­σης. Οπως σημειώνουν στην «Κ», η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάν­ει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζο­υν την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος, και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση ενισχύοντα­ς αποφασιστι­κά την εμπιστοσύν­η. Ολα αυτά δημιουργού­ν προσδοκίες ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας και ότι αυτή τη φορά η έξοδος της χώρας από την ύφεση είναι πιθανή.

 ??  ?? Η συμφωνία και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αφύπνισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και την όρεξη για ελληνικό κίνδυνο.
Η συμφωνία και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αφύπνισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και την όρεξη για ελληνικό κίνδυνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece