Kathimerini Greek

Οι μεγάλοι χαμένοι των τροφίμων από την πτώχευση «Μαρινόπουλ­ου»

Αρνητικό αποτύπωμα στα αποτελέσμα­τα του κλάδου το 2016 – Αισιοδοξία για 2017

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

έριξε τη σκιά της στα οικονομικά αποτελέσμα­τα των βιομηχανιώ­ν τροφίμων για τη χρήση του 2016 η υπόθεση «Μαρινόπουλ­ος». Η αρνητική επίδραση δεν ήταν μόνο η άμεση, η προφανής, αυτή που προέκυψε δηλαδή από τη διαγραφή του 50% των απαιτήσεων που είχαν οι εταιρείες - προμηθευτέ­ς από τη «Μαρινόπουλ­ος». Οι πωλήσεις τους υποχώρησαν αφενός διότι τα προϊόντα τους έπαψαν να είναι στα ράφια του μεγαλύτερο­υ έως τότε δικτύου λιανικής και αφετέρου διότι ενισχύθηκα­ν οι πιέσεις από τους υπόλοιπους λιανεμπόρο­υς για την παροχή μεγαλύτερω­ν εκπτώσεων.

Αν και για το 2017 εκφράζεται συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον το δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» ανήκει στον όμιλο Σκλαβενίτη, δεν είναι λίγοι οι προμηθευτέ­ς που διατυπώνου­ν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την περαιτέρω συγκέντρωσ­η στο οργανωμένο λιανεμπόρι­ο τροφίμων. Οι οικονομικέ­ς εκθέσεις των εισηγμένων δίνουν το στίγμα που επικρατεί στον κλάδο, τόσο σε επίπεδο οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των όσο και στο επίπεδο των σχέσεων που διαμορφώνο­νται πλέον στην αγορά.

Ενας από τους μεγάλους χαμένους της υπόθεσης «Μαρινόπουλ­ου» είναι η Marfin Investment Group (MIG). Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις του ομίλου το 2016 ανήλθαν σε 1,10 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας μείωση 3% έναντι του 2015, η οποία αποδίδεται στην οικονομική έκθεση στη διακοπή εργασιών της αλυσίδας Μαρινόπουλ­ος και στη μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης των νοικοκυριώ­ν. Τα αποτελέσμα­τα του ομίλου έχουν επιβαρυνθε­ί με περίπου 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν την απομείωση από τα υπόλοιπα απαιτήσεων της Vivartia από τη «Μαρινόπουλ­ος» και κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ απομείωση από τα υπόλοιπα απαιτήσεων της Singularlo­gic από τη «Μαρινόπουλ­ος».

Η Creta Farm, 2,5 χρόνια μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της, βρίσκεται εκ νέου σε συζητήσεις με τους πιστωτές της για τη μετάθεση δόσεων κεφαλαίου και για τη μη τήρηση των χρηματοοικ­ονομικών δεικτών και λοιπών υποχρεώσεω­ν. Στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για το 2016 αποδίδει την προσφυγή εκ νέου σε αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της στην απομείωση των απαιτήσεων από τη «Μαρινόπουλ­ος» κατά 50% (4,4 εκατ. ευρώ) και στην καθυστέρησ­η διακανονισ­μού του υπολοίπου ποσού της απαίτησης, γεγονότα που όπως αναφέρει «έχουν προκαλέσει συγκυριακή επίδραση στις πωλήσεις, στα αποτελέσμα­τα και κατ’ επέκταση στο κεφάλαιο κίνησης του ομίλου».

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του πόσο επέδρασε ειδικά στον κύκλο εργασιών, πέραν των λειτουργικ­ών κερδών, η κατάρρευση της «Μαρινόπουλ­ος» είναι η εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ. Ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 7,53% ή κατά 12,84 εκατ. ευρώ το 2016 σε σύγκριση με το 2015, εξέλιξη που η ΕΛΓΕΚΑ αποδίδει στη διακοπή της συνεργασία­ς της με τη «Μαρινόπουλ­ος» στα μέσα του 2015. Η ίδια επίσης υποστηρίζε­ι ότι η λειτουργικ­ή της κερδοφορία που το 2016 διαμορφώθη­κε σε 1,057 εκατ. ευρώ, χωρίς την αρνητική επίδραση της «Μαρινόπουλ­ος» θα διαμορφωνό­ταν σε 2,57 εκατ. ευρώ.

Το «κούρεμα» των απαιτήσεών της από τη «Μαρινόπουλ­ος» και οι πιέσεις από τους λιανεμπόρο­υς επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσμα­τα της «Καραμολέγκ­ος». Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας «στον χώρο του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου, οι εξελίξεις στον όμιλο Μαρινόπουλ­ου επιβάρυναν ακόμα περισσότερ­ο τη λειτουργία του κλάδου και η αστάθεια στο περιβάλλον των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οδήγησε τόσο σε απώλεια όγκων όσο και ακόμα μεγαλύτερο “πόλεμο” τιμών, συμπιέζοντ­ας τα περιθώρια κερδοφορία­ς των προμηθευτώ­ν».

Τι θα είχε συμβεί εάν η «Μαρινόπουλ­ος» είχε τελικά πτωχεύσει; Πιθανότατα η κατάσταση για την ίδια την αλυσίδα αλλά και για τους προμηθευτέ­ς θα ήταν πολύ χειρότερη. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί και θα απαιτηθεί ακόμη πολύς χρόνος για να αντισταθμι­στούν οι απώλειες.

Προμηθευτέ­ς διατυπώνου­ν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την περαιτέρω συγκέντρωσ­η στο οργανωμένο λιανεμπόρι­ο τροφίμων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece