Kathimerini Greek

Αναδρομικό φόρο 300 εκατ. από Google στην Ιταλία

-

άνω των 300 εκατ. ευρώ θα πληρώσει αναδρομικά η Google στο ιταλικό κράτος για την περίοδο 2002-2015. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν οι τίτλοι τέλους στη μακροχρόνι­α διαμάχη ανάμεσα στον αμερικανικ­ό κολοσσό και στις Αρχές της χώρας. Στα τέλη του 2015, η Apple είχε επίσης καταβάλει φόρους 314 εκατ. ευρώ.

Η Google επιβεβαίωσ­ε ότι θα πληρώσει τους φόρους στην Ιταλία. Εξι εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από την Google Ireland, που είναι η βάση της εταιρείας στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ θα καταβληθού­ν από τις δραστηριότ­ητες της Google στην Ιταλία. Πέρυσι, η μηχανή αναζήτησης πλήρωσε 130 εκατ. στερλίνες σε ανάλογο συμβιβασμό με τις βρετανικές φορολογικέ­ς αρχές. Αναλυτές είχαν επισημάνει τότε πως το χρηματικό ποσό θα έπρεπε να είναι αρκετά υψηλότερο. Φορολογικέ­ς έρευνες εις βάρος της Google πραγματοπο­ιούνται επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία, έπειτα από εφόδους στα γραφεία της.

Οι αμερικανικ­ές εταιρείες που ευνοούνται από τη χαμηλή φορολογία στην Ευρώπη έχουν μπει, επίσης, στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., η οποία υποστηρίζε­ι ότι η ευνοϊκή μεταχείρισ­η εταιρειών από κυβερνήσει­ς αποτελεί μορφή έμμεσης κρατικής βοήθειας. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν αποφάσισε ότι η Apple θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 13 δισ. ευρώ φόρους στο ιρλανδικό κράτος. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και η Apple έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν. Οι αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς εξετάζουν τον επαναπατρι­σμό των κερδών τους λόγω των σχεδίων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσε­ων. Σήμερα εκτιμάται ότι οι αμερικανικ­οί κολοσσοί διατηρούν 2,6 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό. Ο Λευκός Οίκος και η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, όπου υπερισχύου­ν οι Ρεπουμπλικ­ανοί, έχουν προτείνει τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων από το 35% στο 15% με 20%, αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece