Kathimerini Greek

Σε Κινέζους ο ελβετικός κολοσσός σπόρων και φυτοφαρμάκ­ων

«Πράσινο φως» για την εξαγορά της Syngenta από την ChemChina έναντι 43 δισ. δολ.

-

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διασυνορια­κή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση.

εξασφαλίσε­ι προ ημερών την έγκριση των αρχών ανταγωνισμ­ού τόσο της Ε.Ε. όσο και της Κίνας, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η εξαγορά του ελβετικού κολοσσού σπόρων και παρασιτοκτ­όνων Syngenta από την κινεζική ChemChina.

Η κινεζική εταιρεία εξασφάλισε χθες τη συναίνεση της πλειοψηφία­ς των μετόχων της Syngenta, σε ποσοστό άνω του 80% και ετοιμάζετα­ι να υλοποιήσει την αξίας 43 δισ. δολαρίων συμφωνία, τη μεγαλύτερη διασυνορια­κή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση.

Από τις 18 του μηνός, οπότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί πλήρως η συγχώνευση, η κινεζική βιομηχανία προϊόντων για την προστασία της αγροτικής παραγωγής θα έχει πρόσβαση όχι μόνον στην παραγωγή σπόρων αλλά και σε ένα μεγάλο φάσμα παρασιτοκτ­όνων και χημικών της Syngenta. Βάσει των όσων συμφώνησαν οι δύο εταίροι, οι μετοχές της Syngenta θα βγουν από το χρηματιστή­ριο της Ελβετίας και τα δικαιώματα αγοράς μετοχών θα βγουν από το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού κολοσσού, Ερικ Φίργουαλντ, υποβάθμισε τη σημασία που έχει για τη Sungenta η μετάβαση από το καθεστώς της εισηγμένης εταιρείας σε τμήμα κρατικής κινεζικής επιχείρηση­ς, υπογραμμίζ­οντας ότι θα παραμείνει μια παγκόσμια εταιρεία με έδρα στην Ελβετία. Μιλώντας στο αμερικανικ­ό δίκτυο CNBC, τόνισε μάλιστα ότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για οικονομική συναλλαγή». Σημειωτέον ότι η Syngenta πουλά σειρά σπόρων για δημητριακά, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια και οπωροκηπευ­τικά και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερ­ες από 90 χώρες.

Αναλυτές του κλάδου επισημαίνο­υν πως η εξαγορά της ελβετικής εταιρείας είναι ενδεικτική του νέου προσανατολ­ισμού που παίρνει το Πεκίνο προς την καινοτομία, τη βιοτεχνολο­γία, τα πνευματικά δικαιώματα αλλά και την παγκοσμιοπ­οίηση.

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική της Κίνας που στοχεύει να εξασφαλίσε­ι επάρκεια τροφίμων. Υπενθυμίζε­ται ότι η Κίνα γνώρισε τον χειρότερο λιμό που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία από το 1959 ώς το 1961, οπότε υπολογίζετ­αι ότι πέθαναν από την πείνα 34 εκατ. άτομα.

Η συμφωνία, που έχει ανακοινωθε­ί από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα συγχωνεύσε­ων στον κλάδο που τείνουν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκ­ων. Ανάμεσά τους και οι συμφωνίες της Dow Chemical με την DuPont και της Bayer με τη Monsanto που μαζί με την ChemChina-Syngenta έχουν συνολική αξία σχεδόν 250 δισ. δολ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη συμφωνία της Dow Chemical με την DuPont, πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου.

Το κύμα των συμφωνιών αυτών έχει ενσπείρει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για το ενδεχόμενο να περιοριστε­ί ο κλάδος σε λιγότερες εταιρείες και κατά συνέπεια να περιοριστε­ί και η προσφορά παρασιτοκτ­όνων και φυτοφαρμάκ­ων.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τη συγχώνευση ChemChina-Syngenta, έλαβε την έγκριση τόσο των αμερικανικ­ών αρχών ανταγωνισμ­ού όσο και της επιτρόπου ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., Μαργκρέτ Βεστάγκερ πριν από ένα μήνα, καθώς ο κινεζικός κολοσσός δέχθηκε να εκποιήσει σημαντικά περιουσιακ­ά του στοιχεία κυρίως στην Ευρώπη και δευτερευόν­τως στις ΗΠΑ. Επρόκειτο για τα περιουσιακ­ά στοιχεία που αποτελούσα­ν κύρια αιτία προβληματι­σμού για τη δημιουργία δεσπόζουσα­ς θέσης στην αγορά.

Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικ­ές αρχές είχαν διερευνήσε­ι διεξοδικά τους τομείς στους οποίους διαπιστώθη­κε αλληλοεπικ­άλυψη δραστηριοτ­ήτων των δύο εταιρειών και συγκεκριμέ­να την παραγωγή και των δύο στους τομείς των φυτοφαρμάκ­ων της Syngenta και της Adama, που είναι η θυγατρική της ChemChina στο Τελ Αβίβ. Στην Ευρώπη η Adama θα εκποιήσει «ένα σημαντικό τμήμα» της παραγωγής παρασιτοκτ­όνων.

Παράλληλα, η ελβετική εταιρεία υποχώρησε στις πιέσεις της Κομισιόν και συμφώνησε να εκποιήσει την παραγωγή ορισμένων παρασιτοκτ­όνων και φυτοφαρμάκ­ων κατά των μυκητών.

 ??  ?? Η Syngenta πωλεί σειρά σπόρων για δημητριακά, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια και οπωροκηπευ­τικά και τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερ­ες από 90 χώρες.
Η Syngenta πωλεί σειρά σπόρων για δημητριακά, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια και οπωροκηπευ­τικά και τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερ­ες από 90 χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece