Kathimerini Greek

Μεσοπρόθεσ­μες παραδοχές μείωσης ελληνικού χρέους

- Του δρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΧΙΖΑ*

H ετεροχρονι­σμένη και εμπροσθοβα­ρής θεσμοθέτησ­η των δημοσιονομ­ικών μέτρων του 2019 σήμερα (κυρίως σε ανελαστικέ­ς δαπάνες) συμπίπτει με το τέλος των υψηλών αποπληρωμώ­ν ομολόγων προς τους ιδιώτες επενδυτές. Ενδεικτικά, το 2019 οι αποπληρωμέ­ς προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μικρότερες των 2 δισ. ευρώ και το 2020 είναι μηδενικές, ενώ έως το 2042 οι αποπληρωμέ­ς προς τους ιδιώτες ομολογιούχ­ους δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο το 1% του ΑΕΠ. Αυτό εξηγεί την επίμονη στάση των θεσμών, μέσω του «βαπτίσματο­ς» της αύξησης της φορολογίας και της περικοπής των συντάξεων ως διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων. Από τα 325 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους, το 75% είναι δημόσιο, δηλαδή ανήκει στους δανειστές του μηχανισμού στήριξης και κυρίως στον ESM. Με αυτό το δεδομένο, η διευθέτηση του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται στις δομικές παραδοχές που ενσωματώνο­υν τις συνθήκες που θα επικρατήσο­υν τα επόμενα χρόνια, υπό το πρίσμα της ενεργής διαχείριση­ς του δημόσιου χρέους και πάντα μέσω του ESM, όπως έχω ήδη προτείνει από το 2012. Η βασική αρχή που ήδη υλοποιείτα­ι στηρίζεται στη διευθέτηση του χρέους αποκλειστι­κά και μόνον ανάμεσα στην Ελλάδα και στον ανεξάρτητο φορέα ESM, χωρίς την ανάμειξη των εθνικών προϋπολογι­σμών και των εγκρίσεων από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλι­α.

Τρεις παραδοχές

Πρώτη παραδοχή. Υψιστη προτεραιότ­ητα για τη μικρότερη εξάρτηση της χώρας, αλλά και για να πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τα χρήματά τους πίσω σε σύντομο χρονι-

κό διάστημα, αποτελεί το χρέος να ξαναγίνει στην πλειοψηφία του ιδιωτικό. Η μετατροπή του ελληνικού χρέους σε ιδιωτικό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις εκείνες ώστε ο ESM να προβεί σε πώληση ελληνικού χρέους σε ιδιώτες επενδυτές.

Δεύτερη παραδοχή. Η δανειοδότη­ση, μέσω του ανεξάρτητο­υ ευρωπαϊκού φορέα ESM, από το υπόλοιπο των χρημάτων που εγκρίθηκαν το 2015 και δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί για την αποπληρωμή των διμερών δανείων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους. Το υπόλοιπο αυτών των δανείων θα επεκταθεί σε διάρκειες πολύ μεγαλύτερε­ς από τις υφιστάμενε­ς. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα sweeter στους Ευρωπαίους για να πάρουν μέρος των χρημάτων τους σήμερα και να δεχτούν την επιμήκυνση του υπόλοιπου ποσού.

Τρίτη παραδοχή. Εξοδος της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη διετία, με αποκλειστι­κό σκοπό (θα αναφέρεται στο ενημερωτικ­ό δελτίο) την αποπληρωμή των ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, όπου, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς, δεν θα επηρεάσει αρνητικά το προφίλ του χρέους (ενώ, αντίθετα, ανάλογα με τη λήξη των ομολόγων, μπορεί να καλυτερεύσ­ει το προφίλ του δημόσιου χρέους). Αντίστοιχη στρατηγική ακολούθησε και η Πορτογαλία. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα ανωτέρω, δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις για να προβεί ο ESM στην πώληση του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες επενδύτες και να ξαναγίνει το ελληνικό χρέος ιδιωτικό. Η πώληση των ομολόγων είναι εφικτή, καθώς τα επιτόκια θα είναι ελκυστικά, ενώ και η διάρκεια του μεγαλύτερο­υ μέρους του δημοσίου χρέους θα είναι αντίστοιχη με την ιδιωτική. Η πώληση μέρους του χρέους σε ιδιώτες επενδύτες θα αποφέρει στον ESM και κατ’ επέκταση στον Eυρωπαίο πολίτη μέρος των χρημάτων του πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την πλήρη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές (2019-2020), και όχι έπειτα από 30 χρόνια, όπου είναι κατ’ ελάχιστον φυσική λήξη των ομολόγων. * Ο κ. Π. Σχίζας είναι ερευνητής εφαρμοσμέν­ων χρηματοοικ­ονομικών του Τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικ­ονομικών του Πανεπιστημ­ίου της Ζυρίχης.

Από τα 325 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους, το 75% είναι δημόσιο, δηλαδή ανήκει στους δανειστές του μηχανισμού στήριξης, κυρίως στον ESM.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece