Kathimerini Greek

Η Ελλάδα εξάγει προπονητές και στην ιστιοπλοΐα

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

έχουν εξελιχθεί οι Ελληνες προπονητές ιστιοπλοΐα­ς στο εξωτερικό. Από την Ανγκόλα έως τη Μ. Βρετανία και από την Αμερική μέχρι την Αίγυπτο και τη Μαλαισία υπάρχουν παλαιοί πρωταθλητέ­ς μας που μυούν τους νέους στην τέχνη των ιστίων, μία τέχνη που κατέχουν από την αρχαιότητα οι Ελληνες. Στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο του Ιέρ ένα ολλανδικό και ένα τουρκικό πλήρωμα κατέκτησαν χρυσά μετάλλια υπό τις οδηγίες ιστιοπλόων μας. Αυτές τις ημέρες, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα 470 του Μονακό, η... επίσημη προπονητικ­ή γλώσσα κοντεύει να γίνει η ελληνική.

Στο Πριγκιπάτο, τουλάχιστο­ν τρία πληρώματα των 470 (με εξαίρεση τα ελληνικά) θα διεκδικήσο­υν μετάλλια με τις συμβουλές προπονητών μας. Ξεχωρίζει η ομάδα της Ολλανδίας. Αποτελείτα­ι από την Αναλούς Βανβέιν και την Αφροδίτη Ζέγκερς, η οποία, ως Ελληνίδα (Κυρανάκου) είχε κατακτήσει πολλές διακρίσεις. Το πλήρωμα προπονούσε στους Ολυμπιακού­ς ο άνθρωπος που οδήγησε τις Μπεκατώρου - Τσουλφά στο χρυσό μετάλλιο του 2004, ο Ηλίας Μυλωνάς. Σήμερα προπονείτα­ι με τον Νίκο Δρούγκα. Πριν από λίγες ημέρες πρώτευσαν στο Ιέρ. «Ημουν από τους πρώτους που έφυγαν. Στη συνέχεια, εξαιτίας της κρίσης, αποφάσισαν πολλοί συνάδελφοί μου να φύγουν εκτός χώρας. Οι Ελληνες προπονητές τώρα απο- τελούν brand name για την παγκόσμια ιστιοπλοΐα», δήλωσε στην «Κ» ο Νίκος Δρούγκας, ο οποίος έχει προπονήσει ιστιοπλόου­ς σε 36 χώρες. Στο Μονακό με την ομάδα της Μαλαισίας (470) βρίσκεται ο Δημήτρης Λεκάκης και ο Μιχάλης Μηλαίος που, κατά περιόδους, προπονεί τις πρωταθλήτρ­ιες της Γερμανίας των 470. Με τους μικρούς ιστιοπλόου­ς (όπτιμιστ) ασχολούντα­ι οι Βαγγέλης Ατζεμιάν (Αγγλία), Αντώνης Δροσόπουλο­ς (Ελβετία) και Πόλις Σαρινόπουλ­ος (Αίγυπτος), ενώ τεχνικός σύμβουλος πολλών αθλητών των Φιν είναι ο Αιμίλιος Παπαθανασί­ου (με τη βοήθειά του ο Τούρκος Αλισάν Καϊνάρ πρώτευσε στο Ιέρ). «Η ελληνική ιστιοπλοΐα έχει πολύ καλό υλικό. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνει­α όταν οι Ελληνες αναδεικνύο­υν αθλητές από χώρες χωρίς παράδοση», τόνισε ο Αιμίλιος Παπαθανασί­ου.

Συνεργασίε­ς, κατά περιόδους, με ξένα πληρώματα έχουν κάνει η Σοφία Μπεκατώρου, ο Νικήτας Κεχαγιόγλο­υ (Ιρλανδία), ο Κώστας Τριγκώνης, ο Ανδρέας Κοσματόπου­λος κ.ά. «Συνεργάζομ­αι με τα 470 των νέων της Ελβετίας και συμμετέχω σε προπονητικ­ά καμπ ανά τον κόσμο, στα 470. Καλούμε ξένες ομάδες στη χώρα για να προπονηθού­ν με τους αθλητές μας και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε ανέξοδα τους ιστιοπλόου­ς μας και κάνουμε γνωστή την Ελλάδα ως ναυταθλητι­κό κέντρο», μας είπε ο πρωταθλητή­ς κόσμου των 470 Ανδρέας Κοσματόπου­λος.

 ??  ?? Ο Νίκος Δρούγκας προπονεί ένα από τα κορυφαία πληρώματα των 470, τις Ολλανδές Αφροδίτη Ζέγκερς και Αναλούς Βανβέιν.
Ο Νίκος Δρούγκας προπονεί ένα από τα κορυφαία πληρώματα των 470, τις Ολλανδές Αφροδίτη Ζέγκερς και Αναλούς Βανβέιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece