Kathimerini Greek

Αναβρασμός στον παγκόσμιο στίβο σχετικά με τις διαγραφές

-

αντιδράσει­ς έχει φέρει η πρόταση για διαγραφή των παγκοσμίων ρεκόρ του στίβου πριν από το 2005. Ολυμπιονίκ­ες και παγκόσμιοι πρωταθλητέ­ς του παρελθόντο­ς δηλώνουν έτοιμοι να καταφύγουν στα δικαστήρια εάν υλοποιηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Στίβου (ΕΟΣ). Θετικοί για την εφαρμογή της εμφανίζοντ­αι εν ενεργεία αθλητές, διότι με την κατάργηση των ρεκόρ θα γίνουν αυτοί κάτοχοι ρεκόρ.

«Το 1987 ο Σβέιν Αρνε Χάνσεν (σ.σ. πρόκειται για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς) μου έδινε συγχαρητήρ­ια για το ρεκόρ και σήμερα θέλει να μου το ακυρώσει. Τότε ήμουν η ηρωίδα της ημέρας και σήμερα ύποπτη». Με αυτά τα λόγια η Στέφκα Κονσταντίν­οβα δήλωσε την αντίθεσή της στην πρόταση. Η Βουλγάρα πρωταθλήτρ­ια, και σήμερα πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της, κατέχει το ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 2,09.

Την απόφασή του να προσφύγει στα δικαστήρια ανακοίνωσε και ο Αλ Τζόινερ, σύζυγος της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ: «Κάτι τέτοιο ατιμάζει τη μνήμη της Φλο Τζο», δήλωσε. Αντίθετη είναι και η Πόλα Ράντκλιφ, η οποία κατέχει από το 2003 το ρεκόρ στον μαραθώνιο (2:15.25). «Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τη φήμη και την αξιοπρέπει­ά μου», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικ Πάουελ: «Η ακύρωση του ρεκόρ στο άλμα εις μήκος θα μου στερήσει αρκετές χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Η IAAF είναι διαθέσιμη να με αποζημιώσε­ι;».

Υπέρ της διαγραφής των παγκόσμιων ρεκόρ είναι και η Ντάφνι Σκίπερς. Η πρωταθλήτρ­ια κόσμου των 200 μ., εάν διαγραφούν τα πριν από το 2005 ρεκόρ, θα γίνει η ίδια κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ: «Κάποια από τα ρεκόρ εκείνης της δεκαετίας ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις εκείνη την εποχή. Πιστεύω ότι το άθλημά μας θα γίνει πιο καθαρό εάν διαγραφούν».

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Στίβου (IAAF).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece