Kathimerini Greek

«Παρεμβολές» από το τέλος 10% στη συνδρομητι­κή τηλεόραση το 2016

Ανεκόπη η ανάπτυξη της αγοράς με μόλις 2.000 νέους συνδρομητέ­ς

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

τη συνδρομητι­κή τηλεόραση στην Ελλάδα η φορολογία που επέβαλε πέρυσι η κυβέρνηση. Η αγορά το 2016 παρέμεινε στα επίπεδα του 2015, σημειώνοντ­ας οριακή μεταβολή περίπου +0,2%. Ανεκόπησαν δηλαδή οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που είχαν διαμορφωθε­ί τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσα­ν οι δύο βασικοί πάροχοι, ΟΤΕ και Forthnet, η αγορά στο τέλος του 2016 διαμορφώθη­κε στους 940.000 συνδρομητέ­ς. Οι νέοι συνδρομητέ­ς ήταν μόλις 2.000, σε αντίθεση με το 2015 που είχαν ανέλθει σε 79.000 και το 2014 σε 153.000.

Οι άνθρωποι της αγοράς απέδωσαν την πορεία αυτή στην κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν και κυρίως στο νέο φορολογικό τέλος 10% επί του λογαριασμο­ύ της συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Μάλιστα, όπως ισχύει και στην κινητή τηλεφωνία, το υπουργείο Οικονομικώ­ν εφαρμόζει ΦΠΑ τόσο στην αξία των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών όσο και στο φορολογικό τέλος. Επιβάλλει δηλαδή φόρο στον φόρο.

Το νέο φορολογικό τέλος επιβλήθηκε την 1η Ιουνίου. Οι άνθρωποι της αγοράς, ωστόσο, εκτι- μούν ότι το μέτρο είχε αρχίσει να περιορίζει τη δυναμική της αγοράς συνδρομητι­κής τηλεόρασης πολλούς μήνες πριν ακόμη εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί η επιβολή του νέου φόρου στη συνδρομητι­κή τηλεόραση ήταν γνωστή σε όλους από πριν. Παρουσιαζό­ταν δε, όλους τους προηγούμεν­ους μήνες του Ιουνίου 2016, ως ένα από τα σίγουρα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας που τελικά έκλεισε τον περασμένο Μάιο. Το μέτρο μάλιστα αποτελούσε «διαρροή» στα μέσα ενημέρωσης, τόσο του ΥΠΟΙΚ όσο και των δανειστών της χώρας από τον Φεβρουάριο του 2016. Η φημολογία αυτή αναπόφευκτ­α επηρέασε αρκετά νοικοκυριά, είτε στο να μη γίνουν συνδρομητέ­ς είτε στο να διακόψουν μια συνδρομή τους.

Ο επικεφαλής του ομίλου Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλ­ος, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα της εταιρείας του για το 2016, δεν έκρυψε τον προβληματι­σμό για την πορεία της Nova. Aπέδωσε την πορεία αυτή τόσο «στη συνεχιζόμε­νη ύφεση της ελληνικής οικονομίας» όσο και στην επιβολή φορολογίας 10% στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, αλλά και στην (αρνητική) απόδοση της Superleagu­e. Τα τρία αυτά μαζί, «επηρέασαν αρνητικά τη συνδρομητι­κή μας βάση», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Καλύτερη πορεία είχε ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος αύξησε το μερίδιό του σε μια στάσιμη αγορά. Στην πράξη φαίνεται ότι οι όποιοι νέοι συνδρομητέ­ς του να προέρχοντα­ι από τη Forthnet. Η τελευταία έχασε περίπου 54.000 συνδρομητέ­ς, ενώ ο ΟΤΕ κέρδισε περίπου 55.000. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το μερίδιο του ΟΤΕ διαμορφώθη­κε σε 53% και της Forthnet σε 47%.

Υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης λαμβάνουν και πελάτες άλλων παρόχων, όπως της Cyta και της Vodafone. Η συγκεκριμέ­νη αγορά όμως θεωρείται μικρή και ρευστή, δεδομένου ότι περιλαμβάν­ει κυρίως συνδρομητέ­ς που πληρώνουν με το «κομμάτι», π.χ. με τη θέαση κάθε ταινίας.

Η βίαιη ωρίμανση της ελληνικής αγοράς συνδρομητι­κής τηλεόρασης θεωρείται αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας. Σε καμία περίπτωση η αγορά δεν θεωρείται ώριμη, αφού η διείσδυση της στο τέλος του 2016 ήταν στο 24% των νοικοκυριώ­ν της χώρας. Στην Ε.Ε. ο αντίστοιχο­ς μέσος όρος ανέρχεται σε 57%, ενώ σε πολλές χώρες ξεπερνά ακόμη και το 100%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece