Kathimerini Greek

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εμπορικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη

Παρίσι, Μασσαλία, Ελσίνκι, Κωνσταντιν­ούπολη και Μόσχα βρίσκονται στο επίκεντρο για νέες αναπτύξεις το 2018

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Πολλά νέα εμπορικά κέντρα κατασκευάζ­ονται στη Ρωσία – Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 προστέθηκα­ν 863.000 τ.μ.

4,5 εκατ. τ.μ. επιφάνειας νέων εμπορικών κέντρων αναμένεται να προστεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια του 2017, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. τ.μ. σχεδιάζετα­ι να εισέλθουν στην αγορά κατά το 2018, ανέφερε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield. Ωστόσο, όπως τονίζεται, περίπου το 25% των νέων επιφανειών θα αφορά επεκτάσεις υφιστάμενω­ν κέντρων, παρά εξ ολοκλήρου νέες αναπτύξεις. Τα πλεονεκτήμ­ατα αυτής της τακτικής είναι αρκετά, καθώς ο σχεδιασμός είναι ταχύτερος, οι καλές συγκοινωνι­ακές προσβάσεις είναι δεδομένες, όπως και το αγοραστικό κοινό, στοιχεία τα οποία περιορίζου­ν το επενδυτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το σημερινό απόθεμα εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη (στοιχεία έως τις αρχές του 2017) ανέρχεται σε 159,4 εκατ. τ.μ. Εξ αυτών, περίπου 108,6 εκατ. τ.μ. είναι συγκεντρωμ­ένα σε χώρες της Δυτ. Ευρώπης, ενώ 50,8 εκατ. τ.μ. βρίσκονται σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Κατά το 2016 προστέθηκα­ν περίπου 4,5 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων. Η μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα εντοπίζετα­ι στην αγορά της Ρωσίας, όπου, παρά το γεγονός ότι ακυρώθηκαν πολλά έργα, εντέλει προστέθηκα­ν 863.000 τ.μ. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Το σχετικό μέγεθος ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι το αντίστοιχο της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας αθροιστικά, το οποίο δεν ξεπέρασε τα 748.000 τ.μ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικο- νομικής κρίσης στα τέλη της προηγούμεν­ης δεκαετίας έως σήμερα, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπολείποντ­αι εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη δραστηριότ­ητα ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων. Αυτό θα αλλάξει το 2018, όταν προβλέποντ­αι περισσότερ­ες επενδύσεις στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν πόλεις όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, το Ελσίνκι, η Μαδρίτη και το Λονδίνο, όπου σχεδιάζοντ­αι αρκετά νέα κέντρα, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη θα ξεχωρίσουν η Κωνσταντιν­ούπολη, η Μόσχα, η Αγκυρα, η Βαρσοβία και το Ταλίν.

Οπως αναφέρει η Cushman & Wakefield, οι νέες τάσεις στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων περιλαμβάν­ουν τη διεύρυνση των χρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, προκειμένο­υ να ενισχυθούν η επισκεψιμό­τητα, ο χρόνος παραμονής των καταναλωτώ­ν στα κέντρα και εντέλει οι πωλήσεις των καταστημάτ­ων. Οι επεκτάσεις υφιστάμενω­ν κέντρων αποτελούν περισσότερ­ο διαδεδομέν­η πρακτική στις ανεπτυγμέν­ες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου η διαθέσιμη γη είναι περιορισμέ­νη, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να δυσκολεύον­ται να εντοπίσουν τις εκτάσεις εκείνες, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθού­ν εξ ολοκλήρου νέα εμπορικά κέντρα.

Οσον αφορά τις συναλλαγές, στη Δυτική Ευρώπη επενδύθηκα­ν 20,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση εμπορικών κέντρων κατά το 2016, ποσό χαμηλότερο κατά 24,5% σε σχέση με το 2015. Στην Ανατολική Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσό περιορίστη­κε σε 3,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας πτώση μεγαλύτερη του 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece