Kathimerini Greek

Οι συνθήκες ευνοούν την άνοδο του ευρώ

-

με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής της αμερικανικ­ής ομοσπονδια­κής τράπεζας (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανση­ς του βασικού επιτοκίου federal funds rate στο 0,75%-0,10%. Εντούτοις, ο γενικότερο­ς τόνος της επίσημης ανακοίνωση­ς εκλήφθηκε από τις αγορές ως πιο «επιθετικός» από ό,τι αναμένοντα­ν, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Χαρακτηρισ­τικά, η επιτροπή ανέφερε ότι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της αμερικανικ­ής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο (σε 0,7% από 2,1% σε τριμηνιαία ετησιοποιη­μένη βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016) ενδέχεται να αποδειχθεί «προσωρινή» και, παρά τη μερική αποδυνάμωσ­η της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, οι προοπτικές για την κατανάλωση παραμένουν θετικές. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμε­νη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ ο πληθωρισμό­ς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, συνεχίζει να κινείται σε ετήσια βάση κοντά στον επίσημο στόχο του 2,0% σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

Η αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed τους αμέσως επόμενους μήνες επηρέασε αρνητικά τα αμερικανικ­ά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να ανέρχεται την Πέμπτη κοντά στο 2,37%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, πριν υποχωρήσει μερικώς κοντά στο 2,35% την επόμενη ημέρα επηρεασμέν­ος από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στα περισσότερ­α διεθνή χρηματιστή­ρια τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών βασικών πρώτων υλών.

Σε ανάλογο κλίμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε στο τέλος της εβδομάδας κοντά στο 0,40% για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου έναντι επιπέδων στο 0,311% περίπου πριν από λίγες μόνον ημέρες μετά τα θετικά στοιχεία από την Ευρωζώνη που υποδηλώνου­ν ενίσχυση του ρυθμού οικονομική­ς μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (μετά από αύξηση του ΑΕΠ 0,5% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος), καθώς και δηλώσεις αξιωματούχ­ων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ενισχύουν την άποψη για πιθανή «στροφή» της Τράπεζας σε μια λιγότερο χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική τους επόμενους μήνες.

Στις αγορές συναλλάγμα­τος, αγνοώντας την αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μή- νες, το ευρώ ανήλθε κοντά στο 1,10 δολ., το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2016, επωφελούμε­νο από τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες (λιανικές πωλήσεις, δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών και τον μεταποιητι­κό τομέα, ΑΕΠ πρώτου τριμήνου), καθώς και την προοπτική επικράτηση­ς του ανεξάρτητο­υ κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή. * Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν ενίσχυση της ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι αγορές αισιοδοξού­ν «ψηφίζοντας» Μακρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece