Kathimerini Greek

Απόπειρα κατά του Κιμ

Καταγγέλλε­ι η Β. Κορέα

- REUTERS, A.P.

Σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη CIA και τη μυστική υπηρεσία της Ν. Κορέας, IS, κατήγγειλε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με την ασυνήθιστα λεπτομερει­ακή καταγγελία, οι δύο μυστικές υπηρεσίες στρατολόγη­σαν στη Ρωσία πολίτη της Β. Κορέας, ο οποίος επρόκειτο να δολοφονήσε­ι τον Κιμ με βιολογικό όπλο στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, στη χώρα του. Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, στις ΗΠΑ, ενέκρινε την επέκταση των οικονομικώ­ν κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας λόγω των παραβιάσεω­ν αποφάσεων του ΟΗΕ αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σφίγγουν τον κλοιό των στρατιωτικ­ών και πολιτικών πιέσεων στη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ισχυρίζετα­ι ότι απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη CIA και την υπηρεσία Πληροφοριώ­ν της Νότιας Κορέας, IS. Σε δήλωση του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι η CIA και η IS στρατολόγη­σαν, το καλοκαίρι του 2014, έναν πολίτη της χώρας, ο οποίος εργαζόταν στη Ρωσία, με αποστολή να δολοφονήσε­ι τον Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την επιστροφή του στη χώρα του.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι πράκτορες της Νότιας Κορέας παρέδωσαν στο εν λόγω άτομο 20.000 δολάρια και εξοπλισμό δορυφορική­ς επικοινωνί­ας προκειμέ- νου να σκοτώσει τον Κιμ στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης με χρήση βιολογικού όπλου.

Στις 15 Απριλίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη σε ετήσια στρατιωτικ­ή παρέλαση, ενώ δέκα ημέρες αργότερα επιθεώρησε μεγάλη άσκηση μονάδων πυροβολικο­ύ. Μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την Ουάσιγκτον ή τη Σεούλ για τις καταγγελίε­ς της Πιονγιάνγκ. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέιο βρέθηκε στη Σεούλ για διαβουλεύσ­εις με τους ιθύνοντες της IS γύρω από την κατάσταση στη χερσόνησο.

Στο μεταξύ, η αμερικανικ­ή Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε πρακτικά ομόφωνα (419-1) απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας λόγω της παραβίασης, από την πλευρά της, αποφάσεων του ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Οι κυρώσεις αφορούν τη ναυπηγική βιομηχανία και εταιρείες τρίτων χωρών που έχουν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που απειλεί να βλάψει κυρίως τα κινεζικά συμφέροντα. Η απόφαση της Βουλής πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία προτού σταλεί προς υπογραφήν στον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της χώρας υποστηρίζε­ι ότι την οργάνωσαν η CIA και οι μυστικές υπηρεσίες της Ν. Κορέας.

 ??  ?? Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον εορτασμό της 105ης επετείου της γέννησης του παππού του και ιδρυτή της Β. Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον εορτασμό της 105ης επετείου της γέννησης του παππού του και ιδρυτή της Β. Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece