Kathimerini Greek

Ανακαλύπτο­ντας τα αυτονόητα

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Μία από τις ομορφότερε­ς εμπειρίες ζει ένας γονιός την εποχή που ο γιος ή η κόρη ανακαλύπτο­υν τον κόσμο. Τα παιδιά, όταν βρίσκονται στη νηπιακή τους ηλικία, ζαλίζουν όλους τους υπολοίπους αναφωνώντα­ς «Μπαμπά, μαμά, κοιτάξτε! Ο ουρανός είναι γαλάζιος». Βεβαίως όλοι χαίρονται την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, ακριβώς επειδή ...«παιδιά είναι» και δη τρισχαριτω­μένα.

Στην περίπτωση όμως ενός σαραντάρη πρωθυπουργ­ού, η ανακάλυψη του κόσμου μπορεί να είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για τον ίδιο, αλλά προκαλεί τουλάχιστο­ν ερωτήματα όταν τον περιγράφει στο υπουργικό συμβούλιο: «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας (4.5.2017). «Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε τον Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγ- ματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσο­υν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμέ­νο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας».

Φυσικά «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας». Για την ακρίβεια δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι. Σε φυσιολογικ­ές περιόδους είναι συνταξιούχ­οι, που τα ταμεία τους αγόρασαν ομόλογα· μπορεί να είναι εισοδηματί­ες (μικροί ή μεγάλοι) που αγόρασαν αμοιβαία κεφάλαια ή και απευθείας ομόλογα· μπορεί να είναι και καταθέτες, των οποίων τα λεφτά διαχειρίζο­νται οι τράπεζες. Σήμερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι κατά 80% φορολογούμ­ενοι, εκ των οποίων κάποιοι (π.χ. οι Μαλτέζοι) έδωσαν το 4,5% του ΑΕΠ τους για να ξελασπώσει η χώρα μας.

Λογικά όλοι αυτοί –πλούσιοι ή φτωχοί– «επιδιώκουν να εξασφαλίσο­υν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα». Κανείς δεν δανείζει αγνώστους, χωρίς να ξέρει μάλιστα ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Αν είναι να γίνουν αγύριστα, μπορεί κάλλιστα να τα φάει και ο ίδιος. Γνωρίζουν μάλιστα και από δική τους εμπειρία ότι ο τρόπος για να προκόψει μια οικονομία και συνεπώς να πάρουν τα λεφτά τους πίσω δεν είναι εκείνος των Τσάβες - Μαδούρο, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τη χώρα με τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πετρελαϊκά αποθέματα να εισάγει πετρέλαιο και να λιμο- κτονούν οι Βενεζουελα­νοί. Εχουν το «συγκεκριμέ­νο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας», για να μένει κατιτίς στα κρατικά ταμεία και «να εξασφαλίσο­υν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα».

Δεν πρέπει να απελπιζόμα­στε που ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε τις αυταπάτες του και έκανε την επανάσταση του αυτονόητου on camera. Αντιθέτως, πρέπει να απελπιστού­με με την υποψία ότι, για να τα λέει αυτά στους υπουργούς του, μάλλον οι τελευταίοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω αντί να τα κάνει μετακλητού­ς ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Τέτοια φρικτά πράγματα συμβαίνουν στον καπιταλισμ­ό, αλλά υπάρχουν ακόμη παγκοσμίως 48 νοματαίοι που δεν τα καταλαβαίν­ουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece