Kathimerini Greek

Δέσμευση και από Ν.Δ. για τα μέτρα της συμφωνίας ζητεί το ΔΝΤ

«Κοντά στο 2%» από 2,7% αναθεωρεί η Κομισιόν την εκτίμηση για την ανάπτυξη

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Η εκταμίευση της δόσης τοποθετείτ­αι χρονικά 4-5 εβδομάδες μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Διαβεβαιώσ­εις από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα αντιστρέψε­ι τις μεταρρυθμί­σεις που συμφωνήθηκ­αν στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς θέλει το ΔΝΤ, είπε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος.

«Είναι σημαντικό γι’ αυτούς», σχολίασε, προσθέτοντ­ας ότι η Ευρώπη δεν έχει ζητήσει κάτι αντίστοιχο, αν και συμφωνεί πως είναι πάντα καλύτερο να υπάρχει συναίνεση στις εφαρμοζόμε­νες μεταρρυθμί­σεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις επικείμενε­ς ανακοινώσε­ις Κομισιόν, στις 11 Μαΐου, θα αναθεωρείτ­αι η πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από το 2,7% «πολύ κοντά στο 2%». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης έως 1,9% δεν οδηγεί σε αλλαγή και των εκτιμήσεών της για τη δημοσιονομ­ική πορεία της χώρας και άρα δεν κρύβει κινδύνους για νέα μέτρα. Η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, εξάλλου, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι στο 2,2%.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει –αν όλα πάνε καλά– στο παρά πέντε και πάλι των πληρωμών του Ιουλίου, ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, εάν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάτι που είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, θα χρειαστούν 4-5 εβδομάδες για να περάσει η εκταμίευση από τα Κοινοβούλι­α των κρατώνμελώ­ν, όπου απαιτείται κάτι τέτοιο, ενώ εάν υπολογιστε­ί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την έγκριση από το Δ.Σ. του ΔΝΤ (εφόσον υπάρξει) θα φτάσουμε στις 5-6 εβδομάδες, δηλαδή ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

Το ύψος της δόσης θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ συν όσα υπολογισθε­ί ότι θα χρειαστούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες στο διάστημα έως την ερχόμενη αξιολόγηση. Η δόση θα δοθεί, πάντως, εφάπαξ και όχι κλιμακωτά, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα ψηφιστούν όλα τα απαιτούμεν­α μέτρα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η δεύτερη αξιολόγηση περιείχε 140 προαπαιτού­μενα, εκ των οποίων τα 40, περίπου, έχουν ήδη ικανοποιηθ­εί και από τα υπόλοιπα 100, τα 80 χρει- άζονται νομοθέτηση, είτε πρωτογενώς, στο Κοινοβούλι­ο (τα 2/3 περίπου), είτε δευτερογεν­ώς, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτω­ν. Οσα απαιτούν ψήφιση στη Βουλή θα πάνε μαζί σε ένα ενιαίο πολυνομοσχ­έδιο.

Για το ΔΝΤ, πάντως, όπως εξήγησε ο ίδιος, η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθε­ί, είναι «μερική συμφωνία», εν αναμονή των μέτρων για το χρέος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσ­ε πως η Ευρώπη θεωρεί δεδομένο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά και επομένως ότι θα μπορέσουν να ληφθούν όχι μόνο τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα. Δεν είναι ένα «συσταλτικό» πακέτο, είπε, αλλά ένα πακέτο αναδιανομή­ς.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα» σε περίπτωση υπεραπόδοσ­ης και το 2017, ο ίδιος απάντησε θετικά, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι να διαπιστωθε­ί η υπεραπόδοσ­η, θα έχουμε φτάσει στον Απρίλιο του 2018 κοντά στο τέλος του προγράμματ­ος, επομένως ίσως τελικά αποτελέσου­ν «μέρος της μεγαλύτερη­ς εικόνας», όπως είπε, καθώς θα επίκειται η απόφαση για τα αντίμετρα.

Η επόμενη αξιολόγηση, κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, δεν θα είναι τόσο βαριά. Δεν αναμένοντα­ι πολλά νομοθετικά μέτρα και καθόλου δημοσιονομ­ικά. Από τις σημαντικότ­ερες εκκρεμότητ­ες ενόψει της τρίτης αυτής αξιολόγηση­ς είναι οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece