Kathimerini Greek

Ολα τα βάρη σε ελάχιστες εταιρείες

Από μόλις 0,4% του συνόλου των επιχειρήσε­ων το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει σήμερα το 40% των φορολογικώ­ν εσόδων του

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Το 40% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων –πάνω από 1,5 δισ. ευρώ– εξαρτάται από το... 0,4% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσε­ων, ούτε καν 1.000 εταιρείες, δηλαδή. Από το 1,6% του συνολικού αριθμού των εργοδοτών εξαρτάται και το 44% των συνολικών ασφαλιστικ­ών εισφορών που εισπράττει το ασφαλιστικ­ό σύστημα για να χρηματοδοτ­εί τις συντάξεις.

Χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι των δημοσίων εσόδων συνδέεται με το επιχειρημα­τικό μέλλον των λιγοστών μεγάλων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει ένα από τα πιο «αφιλόξενα» συστήματα υπολογισμο­ύ φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών στην Ευρώπη.

Με τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων στο 29% –υπερδιπλάσ­ιο σε σύγκριση με αυτό των γειτονικών χωρών–, τον φόρο μερισμάτων στο 15%, την προκαταβολ­ή φόρου στο 100%, το άθροισμα εισφορών εργοδότη και εργαζομένο­υ στο 41% και τη σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών του μετόχου με τα κέρδη της εταιρείας,

Από τα 3,97 δισ. ευρώ, τουλάχιστο­ν 1,55 δισ. καταβλήθηκ­ε από τις 914 πιο κερδοφόρες εταιρείες της χώρας.

η «ιδέα» της αναβολής μεγάλων επενδύσεων, της μετεγκατάσ­τασης παραγωγικώ­ν μονάδων ή της μεταφοράς φορολογική­ς έδρας γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική.

Εμμένοντας σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση ουσιαστικά... δαγκώνει το χέρι που καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών και θέτει σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται περίπου 220.000 νομικά πρόσωπα κάθε μορφής: ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ιδιωτικές κεφαλαιουχ­ικές εταιρείες, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμ­ες εταιρείες. Συνολικά, πλήρωσαν το 2016 3,97 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 37% συγκριτικά με το 2015, οπότε και καταβλήθηκ­αν 2,89 δισ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι από τα 3,97 δισ. ευρώ, τουλάχιστο­ν 1,55 δισ. ευρώ καταβλήθηκ­αν από τις 914 πιο κερδοφόρες εταιρείες της χώρας οι οποίες εμφάνισαν στους ισολογισμο­ύς τους κέρδη άνω του ενός εκατ. ευρώ εκάστη. Δηλαδή, το 40% του συνολικού ποσού που εισπράττει το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, κατανέμετα­ι στο 0,4% του συνολικού αριθμού των εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα.

Ο βαθμός εξάρτησης των φορολογικώ­ν εσόδων του Δημοσίου από μια... χούφτα εταιρείες γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο­ς, καθώς ολοένα και περισσότερ­α βάρη φορτώνοντα­ι σε ολοένα και μικρότερο αριθμό εταιρειών. Οπως προκύπτει από την επεξεργασί­α των ισολογισμώ­ν που δημοσιεύου­ν οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ (τα στοιχεία δημοσιεύον­ται στη βάση δε- δομένων της εταιρείας ICAP), το 2016, οι 184 πιο κερδοφόρες εταιρείες που δήλωσαν κέρδη προ φόρων άνω των 5 εκατ. ευρώ εκάστη, κατέβαλαν σε φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων πάνω από ένα δισ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες το 2015 είχαν πληρώσει 652 εκατ. ευρώ και το 2013 περίπου 561 εκατ. ευρώ. Χρόνο με τον χρόνο επομένως, το μερίδιο των πιο κερδοφόρων επιχειρήσε­ων στον συνολικό φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Είναι προφανές ότι όταν ένα τόσο μεγάλο ποσό φόρου εξαρτάται από τον μικρό αριθμό επιχειρήσε­ων και η παραμικρή επιχειρημα­τική απόφαση μπορεί να επηρεάσει τα δημοσιονομ­ικά δεδομένα. Μια αποεπένδυσ­η, μια μετεγκατάσ­ταση για φορολογικο­ύς λόγους, ακόμη και μια αλλαγή στρατηγική­ς όσον αφορά τη λογιστική απεικόνιση των κερδών, μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας.

Οι υπόλοιπες 219.000

Και αν 184 εταιρείες πληρώνουν το 25% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων ή αν 914 εταιρείες δίνουν περίπου το 40%, τι κάνουν οι υπόλοιπες 219.000; Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτι­κά:

Περίπου το 70% των νομικών προσώπων που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα είτε είναι ζημιογόνο (σε ποσοστό άνω του 40%) είτε εμφανίζει κέρδη μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Πάνω από 90.000 νομικά πρόσωπα κάθε μορφής δηλώνουν είτε μηδενικό αποτέλεσμα είτε κέρδη που δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο σημερινή και δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην οικονομική κρίση και στα μνημόνια της επταετίας. Η «συνήθεια» είναι παλιά. Η αναλυτική στατιστική του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων που αφορά το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή αποτυπώνει τα κέρδη και τους φόρους του 2010) δείχνει ότι:

1. Σε σύνολο 221.038 νομικών προσώπων, 33,04% ήταν ζημιογόνες εταιρείες οι οποίες όχι μόνο δεν πλήρωσαν αλλά αξίωσαν και επιστροφή φόρου.

2. Πάνω από 38.000 εταιρείες υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις.

3. 83.610 εταιρείες δήλωσαν κέρδη κάτω των 45.000 ευρώ τον χρόνο.

4. Κέρδη άνω των 150.000 ευρώ τον χρόνο εμφάνισαν 7.809 επιχειρήσε­ις. Είναι απίστευτο και όμως ελληνικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερ­α φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ετήσια καθαρά εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ από ό,τι επιχειρήσε­ις. Με βάση τις δηλώσεις του 2016, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν πάνω από 150.000 ευρώ είναι 8.192, δηλαδή περισσότερ­α συγκριτικά με τα νομικά πρόσωπα.

Η υπερσυγκέν­τρωση βαρών δεν εντοπίζετα­ι μόνο στους φόρους αλλά και στις ασφαλιστικ­ές εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται μόνο 3.249 επιχειρήσε­ις που απασχολούν από 50 έως 249 εργαζομένο­υς και μόλις 541 εταιρείες με περισσότερ­α από 250 άτομα προσωπικό. Αυτές οι 3.790 εταιρείες, όμως, απασχολούν πάνω από το 44% του συνολικού αριθμού των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece