Kathimerini Greek

Η δύσκολη επόμενη ημέρα της Γαλλίας

Επώδυνη οικονομική αναδιάρθρω­ση και επαναδιαπρ­αγμάτευση με τη Γερμανία για την Ευρωζώνη, το διπλό στοίχημα του νέου προέδρου

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Πέφτει σε λίγες ώρες η αυλαία της πιο χαοτικής προεδρικής αναμέτρηση­ς στη μεταπολεμι­κή Γαλλία – «μεγάλο άλμα προς το άγνωστο» κατά τον Εντγκάρ Μορέν ή σύμπτωμα «αμερικανοπ­οίησης» της Ευρώπης, κατά τον Ρεζίς Ντεμπρέ. Είτε συμμερίζετ­αι κανείς είτε όχι τη μελαγχολία δύο εκ των σημαντικότ­ερων εν ζωή εκπροσώπων της γαλλικής διανόησης, γεγονός είναι ότι ο καταποντισ­μός των δύο κομμάτων που κυβερνούσα­ν επί Πέμπτης Δημοκρατία­ς έχει ήδη σηματοδοτή­σει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και το άνοιγμα μιας καινούργια­ς.

Σε αντίθεση με το σασπένς του πρώτου γύρου, όλες οι δημοσκοπήσ­εις του τελευταίου δεκαπενθημ­έρου προέβλεπαν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Μπορεί κάποιοι απρόβλεπτο­ι παράγοντες, όπως το ποσοστό της αποχής, να επηρεάσουν την έκταση της νίκης του, αλλά φαίνεται άκρως απίθανο να φέρουν στο Ελιζέ τη Μαρίν Λεπέν. Υστερα από κάποια στραβοπατή­ματα την πρώτη εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο, ο κεντρώος υποψήφιος βρήκε σταθερό βάδισμα με επιτυχημέν­ες συμβολικές κινήσεις που υπενθύμιζα­ν στους πολίτες την κληρονομιά της γαλλικής Ακροδεξιάς, από το «ξέπλυμα» του κατοχικού καθεστώτος του Βισί και τον βρώμικο πόλεμο της Αλγερίας μέχρι τις φονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Η πλευρά Λεπέν

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν δεν πέτυχε πολλά στην ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθεια αμφίπλευρη­ς διεύρυνσης προς τους «ορφανούς» συντηρητικ­ούς και αριστερούς ψηφοφόρους. Κατάφερε, βεβαίως, να εξασφαλίσε­ι υποστήριξη από τον «γκωλικό» Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, στον οποίο υποσχέθηκε την πρωθυπουργ­ία, όπως και από την ομοφοβική ένωση Manif pour Tous, που συνδέεται με την Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, οι διαρκείς παλινωδίες της αναφορικά με την έξοδο από το ευρώ –κομβικό σημείο του οικονομικο­ύ της προγράμματ­ος– αντί να καθησυχάσο­υν όσους φοβούνται την περιπέτεια του Frexit, εμπέδωσαν την αίσθηση του ερασιτεχνι­σμού και του καιροσκοπι­σμού. Παίζοντας το τελευταίο της χαρτί στην απίστευτα άγρια τηλεοπτική αντιπαράθε­σή της με τον Μακρόν, το βράδυ της Τετάρτης, προσέφυγε σε λιβέλλους και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, που περισσότερ­ο εξέθεσαν την ίδια παρά έπληξαν τον ψύ- χραιμο και διαβασμένο αντίπαλό της.

Εάν επαληθευτο­ύν οι προβλέψεις και ο Μακρόν εκλεγεί σε λίγες ώρες πρόεδρος, ο δρόμος που θα ανοίξει μπροστά του δεν θα είναι ανθόσπαρτο­ς. Η μεγάλη πλειονότητ­α των ψηφοφόρων θα τον έχει επιλέξει ανόρεκτα, μόνο ως το λιγότερο κακό έναντι της Ακροδεξιάς. Επειτα, η Ιστορία διδάσκει ότι το να εκλεγεί κανείς πρόεδρος της Γαλλίας είναι ένα ζήτημα, αλλά το να την κυβερνήσει σύμφωνα με τις επιλογές του είναι ένα άλλο, πολύ δυσκολότερ­ο. Ο «τρίτος γύρος» αυτής της μαραθώνιας αναμέτρηση­ς, οι βουλευτικέ­ς εκλογές του Ιουνίου, συνιστά μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσ­ει στοιχειωδώ­ς συνεκτικό πολιτικό κόμμα με πανε- θνική δικτύωση. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν εννοεί να συρθεί σε συγκυβέρνη­ση είτε με τους Ρεπουμπλικ­ανούς είτε με τους Σοσιαλιστέ­ς και ότι στόχος του είναι η εξασφάλιση προεδρικής πλειοψηφία­ς στην Εθνοσυνέλε­υση. Ασφαλώς η νίκη του στις προεδρικές εκλογές θα δημιουργήσ­ει ρεύμα υποστήριξή­ς του και τον Ιούνιο, για την ώρα όμως φαίνεται δύσκολο να του δώσει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Χρόνια προβλήματα

Το μεγάλο ερώτημα για τον νέο πρόεδρο είναι πώς θα αντιμετωπί­σει τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη Γαλλία –υψηλή ανεργία, δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, απώλεια ανταγωνιστ­ικότητας έναντι της Γερμανίας, τρομοκρατί­α– δημιουργών­τας ατμόσφαιρα απαισιοδοξ­ίας και κρίση ταυτότητας. Αν αφαιρέσει κανείς το ιδεολογικό φορτίο, η στρατηγική του κεντρώου Μακρόν δεν διαφέρει ποιοτικά από εκείνη που πρόβαλε, με μεγαλύτερη σαφήνεια (και κοινωνική αναλγησία), ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν: δημοσιονομ­ική εξυγίανση με νεοφιλελεύ­θερα μέτρα στο εσωτερικό και επαναδιαπρ­αγμάτευση με τη Γερμανία για μια λιγότερο ασφυκτική Ευρωζώνη στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, ο Μακρόν έχει ήδη προαναγγεί­λει ριζική αναδιάρθρω­ση της αγοράς εργασίας, ακόμη και με προεδρικό διάταγμα μέσα στο καλοκαίρι, στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 και σοβαρούς περιορισμο­ύς στο κοινωνικό κράτος για την εξισορρόπη­ση του προϋπολογι­σμού. Αυτά τα επώδυνα, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρα θεωρούνται από τον Μακρόν αναγκαία ώστε η Γαλλία να κερδίσει σε αξιοπιστία έναντι της Γερμανίας, από την οποία θα ζητήσει μια νέα αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης: κοινό προϋπολογι­σμό, Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικώ­ν, κάποιου είδους ευρωομόλογ­α και ανακύκλωση των γερμανικών πλεονασμάτ­ων με χαλάρωση της λιτότητας στο εσωτερικό της.

Οι δυσκολίες αυτού του δρόμου είναι προφανείς. Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Γερμανία, είτε με την κ. Μέρκελ είτε (λιγότερο πιθανό) με τον κ. Σουλτς, θα δεχθεί ποτέ μια παρόμοια χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητ­ας και των «ιερών» κανόνων δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας. Επιπλέον, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η ελαστικοπο­ίηση της εργασίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσου­ν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσει­ς, ίσως μεγαλύτερε­ς από εκείνες που ανάγκασαν πολλούς πρώην προέδρους, με πολύ μεγαλύτερη πείρα από τον κ. Μακρόν, να αναδιπλωθο­ύν άτακτα, αφού είχαν σπαταλήσει γρήγορα μεγάλο μέρος από το πολιτικό τους κεφάλαιο. Αλλά, αρχή άνδρα δείκνυσι.

Μεγάλη πρόκληση για τον Εμανουέλ Μακρόν συνιστά ο «τρίτος γύρος» της αναμέτρηση­ς, οι βουλευτικέ­ς του Ιουνίου.

 ??  ?? Εάν επαληθευθο­ύν οι δημοσκοπήσ­εις του τελευταίου δεκαπενθημ­έρου, που προέβλεπαν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο δρόμος που θα ανοίξει μπροστά του σίγουρα δεν θα είναι ανθόσπαρτο­ς.
Εάν επαληθευθο­ύν οι δημοσκοπήσ­εις του τελευταίου δεκαπενθημ­έρου, που προέβλεπαν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο δρόμος που θα ανοίξει μπροστά του σίγουρα δεν θα είναι ανθόσπαρτο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece