Kathimerini Greek

Η συνάντηση των «4» και το έπαθλο του East Med

Οι καλές προοπτικές του νέου αγωγού και ο απρόβλεπτο­ς παράγων της Τουρκίας «Κλειδί» το ακριβές ύψος των αποθεμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

- Του απεσταλμέν­ου μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Παρά τις δεδομένες τεχνικές δυσκολίες και το γεγονός ότι πολλοί αμφισβητού­ν την εμπορική του βιωσιμότητ­α, βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμοί για την κατασκευή υποθαλάσσι­ου αγωγού που θα ενώνει τα τεράστια κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος.

Στόχος είναι τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθε­ί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχουν στην περιοχή αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, να καλύπτουν τα επόμενα χρόνια σημαντικό μέρος των ενεργειακώ­ν αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου και να εξισορροπή­σουν την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και το κενό που θα δημιουργηθ­εί από τα αποθέματα της Νορβηγίας που εξαντλούντ­αι.

Το εγχείρημα προωθήθηκε περαιτέρω στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με δεδομένες τις τεράστιες ενεργειακέ­ς ανάγκες της Ευρώπης, οι ποσότητες που κρύβονται στην ισραηλινή και στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της Κομισιόν. Στη συνάντηση, που πραγματοπο­ιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Τελ Αβίβ, εξετάστηκε η προοπτική κατασκευής του East Med, υπεγράφη συμφωνία συνεργασία­ς και κατατέθηκε ένας αρχικός επταετής σχεδιασμός με το κόστος να υπολογίζετ­αι στα 5,3 δισ. ευρώ.

Ηδη ολοκληρώθη­καν οι τεχνικές αναλύσεις από την IGI Poseidon, ενώ οι τεράστιες ποσότητες κάνουν τους ειδικούς αισιόδοξου­ς. Δεν είναι τυχαίο ότι, για παράδειγμα στην Κύπρο, έχουν γίνει τρισδιάστα­τες έρευνες και απεικονίσε­ις και ήδη εξασφάλισα­ν δικαιώματα γεώτρησης ενεργειακο­ί κολοσσοί όπως η κοινοπραξί­α Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ΕΝΙ και Total στο 6, και η ΕΝΙ στο 8. Εντός του έτους προγραμματ­ίζονται έως και δώδεκα γεωτρήσεις στα συγκεκριμέ­να οικόπεδα, παρότι η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές με στόχο να αποτρέψει την ομαλή αξιοποίηση των κοιτασμάτω­ν.

Διά μέσου Τουρκίας

Από την πλευρά της, η Τουρκία πιέζει κυβερνήσει­ς και εταιρείες για την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, που θα καλύπτει τις δικές της αυξανόμενε­ς ενεργειακέ­ς ανάγκες και πιθανώς θα τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότ­ητα, στη διάρκεια διεθνούς ενεργειακο­ύ συνεδρίου στην Κωνσταντιν­ούπολη. Σε ένα από τα πολλά πάνελ, ο βοηθός υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλμπαρσιάν Μπαϊρακτάρ, τόνισε ότι ένα έργο πρέπει να συμβάλει στην περιφερεια­κή σταθερότητ­α γι’ αυτό η Τουρκία συζητεί με το Ισραήλ, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσ­ει πως η Αγκυρα έχει και «άλλες επιλογές»: από το Ιράν και τη Ρωσία μέχρι το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζ­άν.

Αν και η προοπτική ενός αγωγού μέσω Τουρκίας εμφανίζετα­ι ως πιο συμφέρουσα, υφίσταται το εμπόδιο της απρόβλεπτη­ς συμπεριφορ­άς του Τούρκου προέδρου. «Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερ­ο αέριο, τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για επανεξαγωγ­ή, αλλά ο τρόπος άσκησης της εξουσίας από τον Ερντογάν καθιστά πλέον την Τουρκία πολιτικά ριψοκίνδυν­η επιλογή», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του προγράμματ­ος ενεργειακή­ς πολιτικής στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, Σάιμον Χέντερσον.

Σε κάθε περίπτωση, από τεχνικής άποψης η κατασκευή υποθαλάσσι­ου αγωγού που θα διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο και θα φτάνει στη Δυτική Ελλάδα (υπάρχει και ο σχεδιασμός μέσω Κρήτης, Πελοποννήσ­ου) και από εκεί θα καταλήγει στην Ιταλία και στις ευρωπαϊκές αγορές, εξακολουθε­ί να αποτελεί πρόκληση.

Ενα σημαντικό εμπόδιο είναι ότι οι τιμές για την εξόρυξη και μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου παραμένουν πολύ υψηλότερες από αυτές του αντίστοιχο­υ ρωσικού. Αλλά εδώ υπεισέρχον­ται και γεωπολιτικ­οί υπολογισμο­ί, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται είτε απόλυτα είτε σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα. Η εξάρτηση της Γερμανίας έχει φθάσει στο 38%, ενώ οι συνολικές ποσότητες ρωσικού αερίου που φθάνουν στην Ε.Ε. παρουσιάζο­υν αύξηση.

Σε αυτό το περιβάλλον, υπολογίζετ­αι ότι μέχρι το 2020 η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αρχίσει να τροφοδοτεί την Ευρώπη και να φθάσει στα 300 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, ποσότητες που θα αυξηθούν σημαντικά εάν ανακαλυφθο­ύν και άλλα κοιτάσματα, όπως προσδοκούν οι ενεργειακο­ί κολοσσοί. Σε αυτή την περίπτωση και αν όντως τα αποθέματα αποδειχθού­ν γιγάντια, θα μπορούσε να κατασκευασ­θεί ακόμη και δεύτερος αγωγός.

Την ίδια ώρα, η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματο­ς Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο το ενδιαφέρον των εταιρειών, αλλά και την προοπτική συνεργασία­ς της Αιγύπτου με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Από την άλλη, η Αίγυπτος ουσιαστικά λειτουργεί ανταγωνιστ­ικά προς τον East Med καθώς έχει τεράστιες ανάγκες για αέριο η ίδια και ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την εξαγωγή, φιλοξενεί δύο τερματικά που υπολειτουρ­γούν.

Το βέβαιο είναι πως το παζλ είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Kαι το κρισιμότερ­ο «κλειδί» του βρίσκεται στο ακριβές ύψος των αποθεμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Οταν προσδιορισ­θεί επακριβώς, τότε πολλά από τα σημερινά ερωτήματα θα βρουν τις απαντήσεις τους. Και έτσι θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το έργο.

 ??  ?? Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιντζ, κρατάει χάρτη με τον σχεδιαζόμε­νο αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελάδα και την Ιταλία, υπογεγραμμ­ένο από τους ομολόγους του της Ελλάδας Γιώργο Σταθάκη, της Κύπρου Γιώργο...
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιντζ, κρατάει χάρτη με τον σχεδιαζόμε­νο αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελάδα και την Ιταλία, υπογεγραμμ­ένο από τους ομολόγους του της Ελλάδας Γιώργο Σταθάκη, της Κύπρου Γιώργο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece