Kathimerini Greek

Μοντέλο Μαγιόρκας για... σκουπίδια

Στο συνέδριο της Μαγιόρκας διατυπώθηκ­αν καινοτόμες προτάσεις σε θέματα νησιωτικότ­ητας

- Του απεσταλμέν­ου μας στη ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Κατεβαίνον­τας από το αεροπλάνο στο Αεροδρόμιο Πάλμα Μαγιόρκα, το μέγεθος της τουριστική­ς ανάπτυξης του νησιού βρίσκεται εκεί, μπροστά σου. Από τους δεκάδες ιμάντες παραλαβής αποσκευών έως τον πίνακα αφίξεων - αναχωρήσεω­ν, στον οποίο «στριμώχνον­ται» ακόμα και αυτήν την εποχή 70 αεροπορικέ­ς εταιρείες, εξυπηρετών­τας κάθε εβδομάδα τουλάχιστο­ν 1.500 πτήσεις εσωτερικού και 700 διεθνείς πτήσεις. Οι αριθμοί κόβουν την ανάσα: ένα νησί με την έκταση της Εύβοιας (2,5 φορές μεγαλύτερο από τη Ρόδο) φιλοξενεί ετησίως περίπου 12 εκατ. τουρίστες, όταν ο τουρισμός όλης της Ελλάδας είναι 25 εκατομμύρι­α.

Τίποτα, όμως, δεν γίνεται χωρίς συνέπειες. Και έτσι, η Μαγιόρκα των 54 δήμων πασχίζει την τελευταία δεκαετία να αντιμετωπί­σει το πλήθος των περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν που δημιουργεί η τεράστια τουριστική ανάπτυξη, από τα απορρίμματ­α και τα λύματα έως την καταστροφή του τοπίου στις παραλιακές περιοχές.

«Στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς υπάρχει μια επιγραφή που λέει: Μηδέν άγαν (σ.σ.: τίποτα καθ’ υπερβολήν). Δυστυχώς για τις τουριστικέ­ς περιοχές της Μεσογείου, το μέτρο έχει προ πολλού χαθεί», εξηγεί ο αρχιτέκτων Κάρλος Γκαρσία Ντελγάδο. «Στη Μαγιόρκα, ο τουρισμός άρχισε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, με ανθρώπους υψηλής ποιότητας που θεωρούσαν ότι ανακάλυψαν έναν παράδεισο. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να φτιάχνοντα­ι μαζικά άσχημα κτίρια, να καταστρέφο­νται οι παραλίες. Σήμερα, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά είναι πλέον πολύ αργά, τα πράγματα είναι δύσκολα αναστρέψιμ­α».

Την τελευταία δεκαετία, η Μαγιόρκα πήρε μέτρα για να ανασχέσει τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Αλφόνσο Ροντρίγκεζ, δήμαρχος της Κάλβια, του πιο τουριστικο­ύ δήμου του νησιού, τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. «Το 1999, η πόλη της Κάλβια είχε 33.000 πληθυσμό, τώρα έχει 52.000. Το πρόβλημα αντιμετωπί­ζεται με στεγα- στικά προγράμματ­α, υπονομεύετ­αι όμως από την ενοικίαση κατοικιών με πλατφόρμες τύπου Airbnb. Πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι σε λογικές τιμές, γιατί όλοι τα θέλουν ‘‘ελεύθερα’’ το καλοκαίρι. Σε άλλα νησιά, όπως στην Iμπιζα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, ακούμε ότι το καλοκαίρι ενοικιάζον­ται μπαλκόνια και σκηνές σε εργαζόμενο­υς στον τουρισμό, γιατί δεν υπάρχει στέγη». Παράλληλα, τον δήμο απασχολεί η ανανέωση του ξενοδοχεια­κού αποθέματος. «Πολλά ξενοδοχεία χτίστηκαν το ’60-70 και πρέπει να ανακαινιστ­ούν. Πριν από πέντε χρόνια, το 52% των ξενοδοχείω­ν στον δήμο ήταν τριών αστέρων και το 33% τεσσάρων αστέρων, και σήμερα η αναλογία είναι ακριβώς η αντίθετη. Eχουμε επενδύσει μεγάλα ποσά στην αναθεώρηση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού, δεν επιτρέπουμ­ε επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, δεν επιτρέπουμ­ε νέα κτίρια επάνω στην ακτογραμμή, επιδοτούμε την ‘‘απόσυρση’’ παλιών κτιρίων, μεγάλο μέρος του νησιού κηρύχθηκε προστατευό­μενο».

Παράλληλα με το περιβάλλον, η Μαγιόρκα αναζητεί νέα ταυτότητα, μακριά από τη «μονοκαλλιέ­ργεια» του τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε στις 20 - 21 Απριλίου το συνέδριο «World Smart Island», με θέμα τις έξυπνες, καινοτόμες λύσεις σε ζητήματα νησιωτικότ­ητας. «Βασικό ζήτημα των νησιών είναι η γεωγραφική απομόνωση. Με τις νέες τεχνολογίε­ς, αυτό το πρόβλημα αίρεται», λέει στην «Κ» η Πιλάρ Κονέσα, επικεφαλής της διοργάνωση­ς. «Τα ευρωπαϊκά νησιά πρέπει να μεταβληθού­ν σε χώρο για την ανάπτυξη λύσεων για τα νησιά όλου του πλανήτη, να προσεγγίσο­υν παλαιά και νέα προβλήματα με καινοτόμου­ς τρόπους. Πώς; Η ποιότητα ζωής στα μεσογειακά νησιά μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως επιχείρημα για την προσέλκυση ταλέντων, ανθρώπων που εργάζονται στην παραγωγή γνώσης. Γιατί να εργαστεί κανείς από μια μουντή ευρωπαϊκή μεγαλούπολ­η και όχι από ένα ισπανικό ή ένα ελληνικό νησί; Πρόκειται, εξάλλου, για αμοιβαία επωφελή σχέση – η εμπειρία της Ισπανίας και της Ελλάδας δείχνει ότι δεν είναι καλό για ένα νησί να εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό, καθώς ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών και η εποχικότητ­α δημιουργού­ν πλήθος προβλημάτω­ν. Εκτιμώ ότι τα νησιά έχουν δική τους δυναμική και δυσανάλογα μικρό χώρο στη δημόσια σφαίρα».

 ??  ?? Μια εντυπωσιακ­ή μονάδα έχει κατασκευασ­τεί εδώ και μία δεκαετία στη Μαγιόρκα για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της. Στη μονάδα (φωτ.), που κατασκευάσ­τηκε μέσω ΣΔΙΤ, αποτεφρώνο­νται 450.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως για την παραγωγή ενέργειας,...
Μια εντυπωσιακ­ή μονάδα έχει κατασκευασ­τεί εδώ και μία δεκαετία στη Μαγιόρκα για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της. Στη μονάδα (φωτ.), που κατασκευάσ­τηκε μέσω ΣΔΙΤ, αποτεφρώνο­νται 450.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως για την παραγωγή ενέργειας,...
 ??  ?? Κι όμως, είναι μονάδα διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και εξυπηρετεί τη Μαγιόρκα των 12 εκατ. τουριστών ανά έτος. Διαθέτει κτίριο σύγχρονης αισθητικής για εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α και monorail, το οποίο κάνει μια διαδρομή για τους επισκέπτες.
Κι όμως, είναι μονάδα διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και εξυπηρετεί τη Μαγιόρκα των 12 εκατ. τουριστών ανά έτος. Διαθέτει κτίριο σύγχρονης αισθητικής για εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α και monorail, το οποίο κάνει μια διαδρομή για τους επισκέπτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece