Kathimerini Greek

Μέχρι τον Ιούνιο η χαρτογράφη­ση όλων των συμβασιούχ­ων

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Η χαρτογράφη­ση των συμβασιούχ­ων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου είναι το άμεσο εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας το υπουργείο Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεω­ν με την τρόικα.

Το ζήτημα της επικείμενη­ς, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, «μονιμοποίη­σης» των συμβασιούχ­ων, μπορεί να μην περιλαμβάν­εται στο κείμενο του νέου μνημονίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» απασχόλησε τις συζητήσεις, εξ ου και στη νέα συμφωνία αποτυπώνον­ται οι γενικές γραμμές υπό τις οποίες αυτό θα γίνει.

Ανεξαρτήτω­ς της διαδικασία­ς που τελικώς θα ακολουθηθε­ί, απαραίτητο εργαλείο είναι η «χαρτογράφη­ση» των εργαζομένω­ν με συμβάσεις στο Δημόσιο, εργασία η οποία, κατά πληροφορίε­ς, θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ηδη τους τελευταίου­ς μήνες, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούμενο είναι να αποσαφηνισ­τεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθε­ί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμού­ς της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκ­αν και από τον κ. Σκουρλέτη, αμέσως μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγηση­ς περί τα τέλη Μαΐου θα βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίη­ση περίπου 30.000 ατόμων. Το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί ενώπιον της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι διακομματι­κή συναίνεση.

Ως επικρατέστ­ερο σενάριο φέρεται η κατάρτιση νομοθετική­ς ρύθμισης, για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες συμβασιούχ­ων όπως είναι οι καθαρίστρι­ες, οι πυροσβέ- στες, οι εργαζόμενο­ι σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι προκειμένο­υ να μονιμοποιη­θούν θα πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εργάζονται στην υπηρεσία τους για κάποια χρόνια.

Ετερη πιθανή διαδικασία είναι η μοριοδότησ­η της προϋπηρεσί­ας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμο­ύ μέσω ΑΣΕΠ. Ενίσχυση ΑΣΕΠ

Στο κείμενο της συμφωνίας μπορεί να μη θίγεται επί της ουσίας το ζήτημα, ωστόσο τίθενται οι βάσεις πάνω στις οποίες θα «κτιστεί» η μονιμοποίη­ση. Ειδική αναφορά γίνεται στην ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ, με την επισήμανση μάλιστα ότι οποιαδήποτ­ε μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θα πρέπει να «περάσει» από εκεί. Κατά τα λοιπά, σημειώνετα­ι ρητώς η δέσμευση ότι ο αριθμός των συμβασιούχ­ων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσον όρο του 2016, στόχος που σύμφωνα με επιτελείς της Δημόσιας Διοίκησης «είναι εφικτός», καθώς ούτως ή άλλως με τη διαδικασία της «μονιμοποίη­σης» αρκετές συμβάσεις θα μετατραπού­ν σε αορίστου χρόνου.

Στο κείμενο της νέας συμφωνίας επισημαίνε­ται ρητώς ότι στον συνολικό ανώτατο αριθμό συμβασιούχ­ων δεν θα προσμετριο­ύνται αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες σχετικές με το προσφυγικό, αλλά και αυτοί που σχετίζοντα­ι με την αντιμετώπι­ση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφώ­ν. Επιπλέον, οι συμβασιούχ­οι οι οποίοι επιστρέφου­ν στις εργασίες τους με δικαστικές αποφάσεις δεν θα προσμετριο­ύνται στην αναλογία 1 προς 4 που διέπει τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2017.

Αλλο σημαντικό αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης στο πεδίο του Δημοσίου, αποτέλεσε το θέμα της κινητικότη­τας, η έναρξη της οποίας τελικώς μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά των δανειστών αναγνωρίζο­υν ότι η άμεση εφαρμογή της είναι κομβικής σημασίας, καθώς, δεδομένης της περιορισμέ­νης δυνατότητα­ς προσλήψεων, θα επιτρέψει την «εκ των έσω» κάλυψη κενών σε υποστελεχω­μένους τομείς του Δημοσίου. Ωστόσο, η ελλιπής ή μη έγκαιρη ανταπόκρισ­η μερίδας φορέων και υπουργείων στην κατάρτιση νέων οργανογραμ­μάτων «μπλόκαρε» εν τοις πράγμασι την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα η έναρξή της να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, προκειμένο­υ να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσ­εις, η πλευρά των δανειστών απέσπασε, ως προαπαιτού­μενο, τη δέσμευση από τη κυβέρνηση ότι τα νέα οργανογράμ­ματα θα έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει οριστική λύση για τη μονιμοποίη­ση περίπου 30.000 ατόμων Είναι πιθανό το ζήτημα να τεθεί ενώπιον της Βουλής.

 ??  ?? Η διαδικασία βρίσκεται τους τελευταίου­ς μήνες σε εξέλιξη. Ζητούμενο είναι να αποσαφηνισ­τεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθε­ί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η διαδικασία βρίσκεται τους τελευταίου­ς μήνες σε εξέλιξη. Ζητούμενο είναι να αποσαφηνισ­τεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθε­ί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece