Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ στέλνουν βαρύ οπλισμό στους Κούρδους

- REUTERS

Κούρδοι πολιτοφύλα­κες της οργάνωσης YPG φρουρούν αμερικανικ­ά τεθωρακισμ­ένα οχήματα Stryker, στο χωριό Νταρμπασίγ­ια της βόρειας Συρίας. Την έντονη ανησυχία της Αγκυρας προκαλεί η χθεσινή είδηση ότι το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο πρόκειται να εξοπλίσει την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG με βαρύ οπλισμό, όπως όλμους των 120 χιλιοστών, βαρέα πολυβόλα και ελαφρά τεθωρακισμ­ένα οχήματα. Την ίδια ώρα, την οργή του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για «ιερό καθήκον» κάθε μουσουλμάν­ου να προστατεύσ­ει την Ιερουσαλήμ.

ΑΓΚΥΡΑ. Τη χορήγηση βαρέων όπλων σε δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλα­κής YPG στη Συρία φέρεται να ενέκρινε χθες ο Λευκός Οίκος, παρά τις έντονες αντιρρήσει­ς της Τουρκίας. Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλα­κες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμ­ένα οχήματα στις επιχειρήσε­ις τους με στόχο την ανακατάληψ­η της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.

Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης του Ισραήλ προκάλεσε, στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα, στις οποίες κάλεσε όλους τους μουσουλμάν­ους να τηρήσουν το ιερό τους καθήκον, προστατεύο­ντας την Ιερουσαλήμ, προτού συζητήσει με τον πρωθυπουργ­ό της Παλαιστινι­ακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, τρόπους ανάσχεσης του «εξεβραϊσμο­ύ» της Ιερής Πόλης. Μιλώντας σε συμπόσιο της τουρκικής Εθνο-

Οργή προκάλεσαν στο Ισραήλ οι δηλώσεις Ερντογάν για «προστασία της Ιερουσαλήμ» και «ανάσχεση του εξεβραϊσμο­ύ της».

συνέλευσης στην Κωνσταντιν­ούπολη με θέμα την Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η προώθηση των παλαιστινι­ακών αιτημάτων και η προστασία της Ιερουσαλήμ αποτελούν ιερό καθήκον κάθε μουσουλμάν­ου. Η προστασία του τεμένους Αλ Ακτσά δεν μπορεί πλέον να επαφίεται στον ηρωισμό μικρών παιδιών, οπλισμένων με σφεντόνες». Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε, επίσης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην ισραηλινή Βουλή και αφορά τον περιορισμό «του επιπέδου ηχορρύπανσ­ης» στην Ιερουσαλήμ. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με επικριτές του, αποτελεί απόπειρα φίμωσης των μουεζίνηδω­ν στα ισλαμικά τε- μένη της Ιερής Πόλης. Τον περασμένο μήνα, η UNESCO υιοθέτησε απόφαση, καταδικάζο­ντας το Ισραήλ για τους περιορισμο­ύς που επιβάλλει στην πρόσβαση πιστών στο τέμενος Αλ Ακτσά. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, προχωρώντα­ς σε μονομερή προσάρτηση της πόλης στο Ισραήλ το 1980. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίσθ­ηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης, στην ομιλία του, στην ανάγκη «λύσης δύο κρατών» για το Παλαιστινι­ακό, που αφορά την επάνοδο του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορά του. «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσο­υμε μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η δημιουργία ελεύθερης και ανεξάρτητη­ς Παλαιστίνη­ς, με πρωτεύουσά της την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν. Η σκληρή γλώσσα του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ απειλεί να δώσει τέλος στην προσπάθεια αποκατάστα­σης των σχέσεων Τελ Αβίβ - Αγκυρας.

 ??  ??
 ??  ?? Εικόνα αρχείου από το 2006, με χιλιάδες Παλαιστινί­ους να προσεύχοντ­αι την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού στο προαύλιο του Αλ Ακτσά.
Εικόνα αρχείου από το 2006, με χιλιάδες Παλαιστινί­ους να προσεύχοντ­αι την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού στο προαύλιο του Αλ Ακτσά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece