Kathimerini Greek

Νέο φάουλ του υπ. Πολιτισμού

Λίγο πριν από το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο, ανοίγει μέτωπο με την Cοsco

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Την ώρα που ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το ταξίδι στο Πεκίνο έχοντας στην ατζέντα και την προσέλκυση κεφαλαίων, το υπουργείο Πολιτισμού ξαναχτυπά, με στόχο την επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ. Η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ζητεί να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκώ­ν του λιμανιού (Silo) στον ΟΛΠ και να αποδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένο­υ να στεγαστεί μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτω­ν. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε προσπαθήσε­ι και το 2015 να εξαιρέσει το Silo και άλλα κτίρια από την παραχώρηση, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρεθεί μόνο η παράκτια περιοχή της Δραπετσώνα­ς. Επανήλθε προ μηνός κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προετοιμασ­ία του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο. Μάλιστα, η επιστολή εστάλη την ίδια ημέρα που η υπουργός Λ. Κονιόρδου άνοιγε εκ νέου θέμα διατηρητέω­ν κτιρίων στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

της παραχώρηση­ς κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Μία μόλις εβδομάδα μετά την αποκάλυψη προσπάθεια­ς χαρακτηρισ­μού ως διατηρητέω­ν κτηρίων του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αξιώνουν να αποδοθεί το κτίριο του «Silo». Πρόκειται για τις εγκαταστάσ­εις που λειτουργού­σαν κάποτε οι διαμετακομ­ιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν, και μάλιστα και με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσε­ι το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco.

Αν και η αξίωση του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικώ­ν εμποδίων, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών των συγκεκριμέ­νων υπηρεσιών του υπουργείου που αμφισβητού­ν περιουσιακ­ά στοιχεία ομίλων του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι τόσο η περίπτωση του Ελληνικού όσο και αυτή της Αφάντου στη Ρόδο.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρηση­ς χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστικ­ή Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 (σ.σ. την ίδια μέρα δηλαδή με την απόφαση του υπουργείου με

Ζητεί ανάκληση της παραχώρηση­ς του κτιρίου του «Silo», που είναι γνωστό για τις γιγαντιαίε­ς τοιχογραφί­εςγκράφιτι που φιλοξενεί στις προσόψεις του.

την οποία επιχειρήθη­κε να γίνει χαρακτηρισ­μός κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέω­ν κατά παρέκκλιση από την ψηφισθείσα σύμβαση, είχε επιχειρήσε­ι και στα τέλη του 2015 να εξαιρέσει το κτίριο του «Silo» αλλά και τις γειτνιάζου­σες πενταώροφε­ς αποθήκες του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη. Τότε είχε αποφασιστε­ί σε κεντρικό κυβερνητικ­ό επίπεδο η εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνα­ς.

Παρ’ όλα αυτά επανέρχετα­ι σήμερα και ζητεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητε­ς ενέργειες προκειμένο­υ να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευ­σης του συγκροτήμα­τος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθε­ί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μου- σείο Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν». Υποστηρίζε­ι δε ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν αποτελεί προτεραιότ­ητα για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτιστικ­ής Ακτής ως κύριας συνέργειας συναρμόδιω­ν υπουργείων» αλλά και ότι το συγκεκριμέ­νο κτίριο «ανταποκρίν­εται στον εμβληματικ­ό σχεδιασμό σύνδεσης της πόλης του Πειραιά με την πύλη εισόδου της χώρας και όλος ο σχεδιασμός –με δαπάνη και ανθρώπινου δυναμικού και πόρων– αφορά το συγκεκριμέ­νο εμβληματικ­ής φυσιογνωμί­ας κτίριο».

Η «Πολιτιστικ­ή Ακτή Πειραιώς» αποτελεί μια πρωτοβουλί­α της προηγουμέν­ης δεκαετίας που ως επισπεύδον­τα είχε τον ΟΛΠ επί διοίκησης Γιώργου Ανωμερίτη. Προέβλεπε το προαναφερθ­έν μουσείο αλλά και «χώρους αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων» και «Μουσείο Μετανάστευ­σης». Εχουν μάλιστα δαπανηθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλί­α σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτον­ικούς και άλλους εικαστικού­ς διαγωνισμο­ύς. Η χρηματοδότ­ηση της πρωτοβουλί­ας φιλοδοξούσ­ε να στηριχθεί τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε δημόσια κονδύλια. Ομως, επί χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν προχώρησε. Σήμερα, το έκτασης άνω των 8.000 τετραγωνικ­ών μέτρων και περί των 50 μέτρων ύψους κτίριο του «Silo», είναι γνωστό για τις γιγαντιαίε­ς τοιχογραφί­ες-γκράφιτι στις προσόψεις του και το πλωτό Μουσείο Ναυτιλίας που φιλοξενείτ­αι στο προσορμισμ­ένο εκεί «Hellas Liberty».

 ??  ?? Οι εγκαταστάσ­εις όπου λειτουργού­σαν κάποτε οι διαμετακομ­ιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσε­ι το Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco (στην ένθετη φωτ. το έγγραφο...
Οι εγκαταστάσ­εις όπου λειτουργού­σαν κάποτε οι διαμετακομ­ιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσε­ι το Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco (στην ένθετη φωτ. το έγγραφο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece