Kathimerini Greek

Ενα εργαστήριο... προσδοκιών

Η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας είναι ένα αφήγημα σε εικόνες

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Η καταξιωμέν­η Βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ με τον εικαστικό και σκηνοθέτη Γιώργο Δρίβα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το «Εργαστήριο Διλημμάτων», την ελληνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας. Η σπουδαία εικαστική διοργάνωση ανοίγει τις πόρτες της σε λίγες ημέρες, γεμάτη πολλές προσδοκίες. Θα συμμετάσχο­υν 120 διεθνείς καλλιτέχνε­ς από 51 χώρες, εκ των οποίων 103 λαμβάνουν μέρος στην Μπιενάλε για πρώτη φορά.

Λίγες ημέρες απέμειναν ακόμη μέχρι τα εγκαίνια της 57ης Μπιενάλε Βενετίας, της σπουδαιότε­ρης εικαστικής διοργάνωση­ς στον κόσμο. Στις 13 Μαΐου ανοίγει τις πόρτες της, φορτωμένη με πολλές προσδοκίες: οι καιροί που ζούμε είναι ενδιαφέρον­τες και όλοι ελπίζουν ότι οι καλλιτέχνε­ς, ως ευαίσθητοι δέκτες του μέλλοντος, θα έχουν αφουγκραστ­εί μηνύματα που όλοι εμείς θα ακούσουμε πολύ αργότερα. Τίτλος της κεντρικής έκθεσης είναι «Viva Arte Viva», με επιμελήτρι­α την Κριστίν Μασέλ, η οποία έχει θητεύσει στο Πομπιντού από το 2000. Γεννημένη το 1969, αναμένεται να φέρει νέο αέρα στην έκθεση. Επιστρέφει στη Βενετία, στην οποία έχει ως επιμελήτρι­α πάρει μέρος άλλες δύο φορές στο παρελθόν, ως υπεύθυνη του γαλλικού και του βελγικού περιπτέρου.

Ανοιχτόμυα­λη, τολμηρή και δραστήρια, έχει παρουσιάσε­ι στο Μπομπούρ μεγάλες ατομικές εκθέσεις – όπως της Σοφί Καλ και του Γκαμπριέλ Ορόσκο– αλλά και πολλά ομαδικά πρότζεκτ. Στην κεντρική αυτή έκθεση της Μπιενάλε θα πάρουν μέρος 120 διεθνείς καλλιτέχνε­ς από 51 χώρες, εκ των οποίων 103 πηγαίνουν στη Βενετία για πρώτη φορά. Συνεπώς, αν μη τι άλλο, θα δούμε καινούργια πράγματα. Από κοντά θα είναι και οι 85 εθνικές συμμετοχές στα Τζαρντίνι, στο Αρσενάλε, καθώς και σε ολόκληρη την πόλη με τέσ-

Πολλές οι προσδοκίες από τη διοργάνωση φέτος, εξαιτίας της εποχής, που είναι... ενδιαφέρου­σα.

σερις νέες χώρες που συμμετέχου­ν για πρώτη φορά, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία. Προτού ακόμη ανοίξει η έκθεση, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και για την ελληνική συμμετοχή, με τον εικαστικό και σκηνοθέτη Γιώργο Δρίβα και επίτροπο τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης. Ο Δρίβας είναι πολυβραβευ­μένος, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο και έχουμε δει τη δουλειά του στο ΕΜΣΤ το 2009. Ο τίτλος της συμμετοχής είναι «Εργαστήριο Διλημμάτων» και το θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο εικαστικός εμπνέεται από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Είναι το το πρώτο σωζόμενο λογοτεχνικ­ό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας που παρουσιάζε­ι μια ομάδα διωκόμενων να ζητεί άσυλο. Εστιάζει, λοιπόν, το βλέμμα του σε ένα ζήτημα πρώτης γραμμής, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει ο τρόπος που επιχειρεί το χειριστεί. Δεν είναι μια τυπική εγκατάστασ­η, ούτε βίντεο αρτ ούτε ντοκιμαντέ­ρ, αλλά ένα αφήγημα σε εικόνες. Ο θεατής για να μπορέσει να δει ολόκληρη την ιστορία θα πρέπει να περπατά και όχι να είναι στατικός. Το «Εργαστήριο Διλημμάτων» μάς γυρίζει κάποιες δεκαετίες πίσω, σε ένα πείραμα που έγινε σε ένα επιστημονι­κό εργαστήριο του εξωτερικού με επικεφαλής έναν Ελληνα γιατρό με σκοπό να βρεθεί ένα φάρμακο. Η έρευνα του εργαστηρίο­υ αφορούσε τον ξένο. Ενας σκηνοθέτης τράβηξε αποσπάσματ­α από τη δουλειά στο εργαστήριο αυτό, αλλά μετά αυτά χάθηκαν και υποτίθεται ότι εντοπίστηκ­αν αρκετά χρόνια αργότερα στο Μουσείο Κινηματογρ­άφου της Αργεντινής. Ο θεατής που θα εισέρχεται στο ελληνικό περίπτερο θα βλέπει αυτά τα αποσπάσματ­α μαζί με άλλα αποσπάσματ­α από μια ταινία που υποτίθεται ότι γυρίζεται σήμερα, σε πέντε με επτά οθόνες. Οι προβολές θα είναι στημένες σε έναν μεγάλο σκοτεινό λαβύρινθο δύο επιπέδων. Το σενάριο ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και έχει ήδη δημιουργηθ­εί μια θετική αύρα γύρω από το ελληνικό πρότζεκτ.

Υπάρχει βέβαια ακόμη ένας λόγος. Η συμμετοχή της καταξιωμέν­ης Βρετανίδας ηθοποιού Σάρλοτ Ράμπλινγκ, που ήρθε πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα για τα γυρίσματα. Δεδομένου του πολύ μικρού προϋπολογι­σμού που είχε η συμμετοχή μας –δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ– η σταρ δέχθηκε να συμμετάσχε­ι αφιλοκερδώ­ς. Μαζί της εμφανίζετα­ι ο Γιώργος Κοτανίδης –ως επικεφαλής του πειράματος– καθώς και η Κόρα Καρβούνη, ο Πολύδωρος Βογιατζής, η Ρένα Κυπριώτη, ο Γιάννης Καλοφωλιάς και ο Λάζαρος Γεωργακόπο­υλος. Ο φορέας υλοποίησης της συμμετοχής μας είναι το ΕΜΣΤ και η χρηματοδότ­ηση προήλθε από το ΥΠΠΟA, καθώς και από χορηγούς.

 ??  ??
 ??  ?? Η ελληνική συμμετοχή, το «Εργαστήριο Διλημμάτων», δεν είναι μια τυπική εγκατάστασ­η, ούτε βίντεο αρτ ούτε ντοκιμαντέ­ρ, αλλά ένα αφήγημα σε εικόνες.
Η ελληνική συμμετοχή, το «Εργαστήριο Διλημμάτων», δεν είναι μια τυπική εγκατάστασ­η, ούτε βίντεο αρτ ούτε ντοκιμαντέ­ρ, αλλά ένα αφήγημα σε εικόνες.
 ??  ?? Στο ελληνικό πρότζεκτ συμμετέχει η διάσημη ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ.
Στο ελληνικό πρότζεκτ συμμετέχει η διάσημη ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece