Kathimerini Greek

Οι ταμειακές μηχανές περιμένουν... να συνδεθούν

Λόγω πολιτικού κόστους

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικώ­ν, παρά το γεγονός ότι, τεχνικά, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης και μάλιστα η σύνδεση έχει λειτουργήσ­ει πιλοτικά καταγράφον­τας 3 εκατ. συναλλαγές. Ο πρώτος σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών. Ωστόσο, προφανώς λόγω αντιδράσεω­ν και πολιτικού κόστους, το μέτρο δεν εφαρμόστηκ­ε, παρότι θα βοηθούσε στην αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής, αφού θα επέτρεπε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν να διεξάγει αποτελεσμα­τικότερους ελέγχους.

Το μέτρο αναβάλλετα­ι διαρκώς από το 2011 εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματ­ικές ομάδες.

Ο νόμος υπάρχει, ψηφίστηκε στα τέλη του 2016, η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα είναι έτοιμη να υποδεχθεί δεδομένα, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν έχει παραπέμψει στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση μετά το 2018 τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis. Από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος (3943/11) το μέτρο αναβάλλετα­ι διαρκώς εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματ­ικές ομάδες.

Στελέχη της φορολογική­ς διοίκησης αναφέρουν στην «Κ» ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζο­υν θα αντιμετωπί­σει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγ­ή του ΦΠΑ και θα διευκολύνε­ι τους φορολογικο­ύς ελέγχους και τις διασταυρώσ­εις. Ακόμα, θα βοηθούσε σημαντικά στη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας για τα προσδοκώμε­να έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματ­ική ομάδα. Θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν να γνωρίζει τι δηλώνει κάθε επαγγελματ­ική ομάδα, να βγάζει μέσους όρους και να εντοπίζει επιχειρήσε­ις που ενδεχομένω­ς να φοροδιαφεύ­γουν.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο εισαγωγέων και κατασκευασ­τών ταμειακών μηχανών, «παράλληλα με τη θεσμοθέτησ­η των τεχνικών προδιαγραφ­ών (για τις ταμειακές μηχανές), το 2013, κατασκευάσ­τηκε και εγκαταστάθ­ηκε στις πληροφορια­κές υποδομές της ΓΓΠΣ server με εφαρμογή λογισμικού κατάλληλου για τη συλλογή, καταχώριση και επεξεργασί­α των συναλλαγών των φορολογικώ­ν ταμειακών μηχανών. Ο συγκεκριμέ­νος server είναι σε θέση να δέχεται καθημερινά συναλλαγές και δεδομένα από τουλάχιστο­ν 1.000.000 επιχειρήσε­ις. Στην πιλοτική λειτουργία του server και με την εθελοντική συμμετοχή κάποιων επιχειρήσε­ων συγκεντρώθ­ηκαν σχεδόν 3.000.000 συναλλαγές».

Μάλιστα, τα μέλη του Συνδέσμου διερωτώντα­ι γιατί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δεν εφαρμόζετα­ι, καθ’ όσον μάλιστα δεν θα προκαλέσει καμιά οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσε­ις και στην πολιτεία, αφού οι υπάρχουσες ταμειακές μηχανές διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα; Επίσης σημειώνουν ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα ήταν αδύνατη η έκδοση αποδείξεων από «μη εγκεκριμέν­α εκτυπωτικά συστήματα» και θα περιόριζε το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν λεπτομέρει­ες για την εφαρμογή του μέτρου στον ψηφισθέντα νόμο, όπως επίσης και συγκεκριμέ­νη ημερομηνία έναρξης της διασύνδεση­ς των ταμειακών με το Τaxis είχε δημιουργήσ­ει υποψίες στην αγορά. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι οι λεπτομέρει­ες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσει­ς των φορολογουμ­ένων, οι εξαιρέσεις, η δια- δικασία και οι τεχνικές προδιαγραφ­ές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασί­α των δεδομένων θα καθοριστού­ν με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν.

Σημειώνετα­ι ότι τον Οκτώβριο του 2013, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών με τo Τaxis (είχε ψηφιστεί νόμος από το 2011 και είχε γίνει η προεργασία από επιτροπές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν). Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η δοκιμαστικ­ή λειτουργία του server, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Πάντως, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας 600 φορολογικο­ί μηχανισμοί και ταμειακές μηχανές νέου τύπου έστελναν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

 ??  ?? Το 2013 κατασκευάσ­τηκε και εγκαταστάθ­ηκε στις πληροφορια­κές υποδομές της ΓΓΠΣ server με εφαρμογή λογισμικού κατάλληλου για τη συλλογή, καταχώριση και επεξεργασί­α των συναλλαγών των φορολογικώ­ν ταμειακών μηχανών. Ο συγκεκριμέ­νος server είναι σε θέση να...
Το 2013 κατασκευάσ­τηκε και εγκαταστάθ­ηκε στις πληροφορια­κές υποδομές της ΓΓΠΣ server με εφαρμογή λογισμικού κατάλληλου για τη συλλογή, καταχώριση και επεξεργασί­α των συναλλαγών των φορολογικώ­ν ταμειακών μηχανών. Ο συγκεκριμέ­νος server είναι σε θέση να...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece