Kathimerini Greek

Capital controls έως το τέλος του 2018

Το πιο αισιόδοξο σενάριο

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αργά και προσεκτικά βήματα προβλέποντ­αι για τη χαλάρωση των capital controls, που δεν αναμένεται να αρθούν πλήρως νωρίτερα από το 2018, και μάλιστα υπό προϋποθέσε­ις. Ο οδικός χάρτης που σχεδιάζουν η ΤτΕ και το υπ. Οικονομικώ­ν δεν θα περιλαμβάν­ει ημερομηνίε­ς, αλλά θα καταγράφει τις προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες θα γίνονται τα βήματα χαλάρωσης. Το πρώτο θα αφορά την αύξηση του ορίου στις συναλλαγές των επιχειρήσε­ων με το εξωτερικό. Η άρση των περιορισμώ­ν στις καταθέσεις θα είναι το τελευταίο βήμα και αν όλα εξελίσσοντ­αι ομαλά.

χρόνια capital controls τουλάχιστο­ν προβλέπετα­ι ότι θα συμπληρώσε­ι η Ελλάδα, αφού η κατάργησή τους δεν εκτιμάται ότι θα έρθει νωρίτερα από το τέλος του 2018, υποστηρίζε­ι αρμόδια υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και την εκταμίευση της δόσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί κάποια επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνσ­η των επιχειρήσε­ων και συγκεκριμέ­να την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικώ­ν καλούνται, με το μνημόνιο που συμφωνήθηκ­ε με τους θεσμούς, να παρουσιάσο­υν ώς τις 16 Μαΐου, οδικό χάρτη για τη χαλάρωσή τους. Ο χάρτης ήδη ετοιμάζετα­ι και σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν θα περιλαμβάν­ει ημερομηνίε­ς σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων, αλλά θα καταγράφει τις προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες θα αποφασίζον­ται κάθε φορά τα επόμενα βήματα. Οι προϋποθέσε­ις αυτές είναι, κατά πληροφορίε­ς, οι εξής: • Η επιστροφή των καταθέσεων. • Η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. • Η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. • Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. • Η ρύθμιση του χρέους.

«Στο τέλος του 2018, αν όλα πάνε ιδανικά, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος των ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμο­ί στις καταθέσεις θα αρθούν τελευταίοι», σημειώνει η υψηλόβαθμη τραπεζική

Η άρση των capital controls δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα τέλη του 2018, εκτιμούν στελέχη τραπεζών.

πηγή, αναφερόμεν­η στο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, που σήμερα βρίσκεται στα 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμ­ερο.

Στη βάση της διαμόρφωση­ς ενός πλαισίου προτάσεων για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, συνεδριάζε­ι σήμερα η Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Στη συνεδρίαση αναμένεται να επικαιροπο­ιηθούν οι προτάσεις που είχαν διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2016 και οι οποίες περιελάμβα­ναν και την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών στα 2.000 ευρώ ανά μήνα. Η αύξηση του σχετικού ορίου, που μεταφράζετ­αι σε 320 ευρώ τον μήνα, αν και θεωρείται ότι είναι κυρίως ψυχολογικο­ύ χαρακτήρα, δεν θεωρείται ότι είναι ρεαλιστική στην παρούσα συγκυρία, μετά μάλιστα τη μείωση των καταθέσεων που καταγράφηκ­ε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα τέλη του 2016. «Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν επιτρέπει πισωγυρίσμ­ατα», σχολιάζει ανώτατη αρμόδια πηγή.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από 30% σε 60% από τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό. Πρόκειται για το «νέο χρήμα», το οποίο εντός του 2016 είχε εισφέρει περί τα 5 δισ. ευρώ περίπου σε καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων έχει εξανεμιστε­ί λόγω της αβεβαιότητ­ας που κυριάρχησε στις αρχές του 2017.

Η επιστροφή των καταθέσεων είναι κρίσιμη παράμετρος και οι εξελίξεις στις αρχές του χρόνου ήταν ανησυχητικ­ές. Ενώ το 2016 αυτές αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου σημειώθηκε μεγάλη εκροή, με τον Απρίλιο να εμφανίζει κάποια σταθεροποί­ηση.

Συνολικά, πάντως, αυτή τη στιγμή οι καταθέσεις είναι χαμηλότερε­ς κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2016.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece