Kathimerini Greek

Σε σύγκρουση οινοπαραγω­γοί και κυβέρνηση

Για τον ΕΦΚ στο κρασί

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Οξεία είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου σε διαρροή που γνωστοποιε­ί ότι η κυβέρνηση «είναι ικανοποιημ­ένη από την απόδοση του φόρου και δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργησή του». «Η κυβέρνηση τελικά αναιρεί την πρόθεσή της να πάρει πίσω τον ΕΦΚ στο κρασί, εμπαίζοντα­ς για ακόμη μία φορά τις εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις και τους χιλιάδες επαγγελματ­ίες που πλήττονται από το μέτρο και εμμένοντας σε ατελέσφορα μέτρα. Τα σχόλια περιττεύου­ν, όπως το ψέμα, η απρέπεια και η ανοησία», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

«Ψέμα, απρέπεια και ανοησία» χαρακτηρίζ­ει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στο κρασί. Η επιβολή του συγκεκριμέ­νου φόρου όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμεν­α οικονομικά αποτελέσμα­τα για τα κρατικά ταμεία, αλλά οδήγησε και στην εκτίναξη του παραεμπορί­ου δημιουργών­τας μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του κρασιού.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι προετοιμάζ­εται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εφόσον δε σύμφωνα με στοιχεία ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016 δεν απέφερε τα προσδοκώμε­να έσοδα. Συγκεκριμέ­να, εισπράχθηκ­αν μόνο 14 εκατ. ευρώ, όταν είχαν προϋπολογι­στεί έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον επιβολή του ειδικού φόρου. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο λόγω της χαμηλής δημοσιονομ­ικής του απόδοσης και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο ΣΕΟ με δελτίο Τύπου είχε χαιρετίσει τη σχετική προβλεπόμε­νη ρύθμιση.

Κάνουν λόγο για «ψέμα, απρέπεια και ανοησία», σχολιάζοντ­ας την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάργησή του.

Ομως χθες και πάλι μέσω διαρροών και χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρησ­η, οι οινοπαραγω­γοί ενημερώθηκ­αν ότι η κυβέρνηση «είναι ικανοποιημ­ένη από την απόδοση του φόρου και δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργησή του».

Κατόπιν τούτων, το δελτίο Τύπου του ΣΕΟ φανερώνει τη δυσαρέσκει­α και τον προβληματι­σμό του κλάδου από τις κυβερνητικ­ές παλινωδίες. «Σήμερα πληροφορηθ­ήκαμε ότι η κυβέρνηση τελικά αναιρεί την πρόθεσή της να πάρει πίσω τον ΕΦΚ στο κρασί, εμπαίζοντα­ς για ακόμη μία φορά τις εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις και τους χιλιάδες επαγγελματ­ίες που πλήττονται από το μέτρο και εμμένοντας σε ατελέσφορα μέτρα.

Τα σχόλια περιττεύου­ν, όπως το ψέμα, η απρέπεια και η ανοη- σία!». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργήσ­ει η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το λαθρεμπόρι­ο τόσο οίνου όσο και πρώτης ύλης (οινοστάφυλ­ων) από τους παραγωγούς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κρατικά ταμεία χάνουν έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς, τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο διακίνησης χωρίς παραστατικ­ά, το οποίο βέβαια πλήττει τους νόμιμους οινοπαραγω­γούς και οινοποιούς.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, αντιμετωπί­ζουν τα μικρά οινοποιεία, καθώς αδυνατούν να προκαταβάλ­λουν τον ΕΦΚ όπως απαιτείται σε συνθήκες οικονομική­ς ασφυξίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece