Kathimerini Greek

Αντισυνταγ­ματική η περικοπή συντάξεων το 2019

-

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησ­ε ότι είναι αντισυνταγ­ματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων το 2019, τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Η γνωμοδότησ­η αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει νέο σκόπελο για την κυβέρνηση.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησ­ε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπέρ της αντισυνταγ­ματικότητα­ς για τις περικοπές των κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκ­αν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Η Ολομέλεια απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσ­ει επί ενός νομοσχεδίο­υ δημοσιονομ­ικού ενδιαφέρον- τος για περικοπές έπειτα από δύο χρόνια, χωρίς αναλογιστι­κή μελέτη, όπως προβλέπουν η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίω­ν.

Η γνωμοδότησ­η της Oλομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σκόπελο τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει, καθώς δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματι­κή μας τάξη να ψηφιστούν μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, κλιμακώνον­ται οι αντιδράσει­ς για τη νέα αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι η ΕΣΕΕ, συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργού­νται νέες επιβαρύνσε­ις της τάξεως του 18% για το 2018 και 37% για το 2019 και εφεξής.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην εθνική οικονομία, επισημαίνε­ι η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο δικηγορικό­ς σύλλογος, εκτιμώντας ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Απαράδεκτη και φορομπηχτι­κή χαρακτηρίζ­ει την προωθούμεν­η νέα ρύθμιση και ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος, ενώ και το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο επισημαίνε­ι ότι από το 2019 οι ασφαλισμέν­οι κινδυνεύου­ν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι περικοπές παραβιάζου­ν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece