Kathimerini Greek

Δασικοί χάρτες:

Οι περισσότερ­ες αιτήσεις για τους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε Μεσσηνία, Ηλεία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ενας μήνας απέμεινε μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεω­ν για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι ακόμη ασθενικός, μόλις 9.914, οι οποίες αντιστοιχο­ύν σε 20.185 στρέμματα.

Η Πάτρα, το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα αναδεικνύο­νται «πρωταθλητέ­ς» στις αντιρρήσει­ς για τους δασικούς χάρτες. Ακολουθούν οι Γαργαλιάνο­ι Μεσσηνίας, ο Πολύγυρος στη Χαλκιδική και η Ερέτρια στην Εύβοια, όπου κατατέθηκε μεγάλος αριθμός αντιρρήσεω­ν. Σε επίπεδο νομού, οι περισσότερ­ες αντιρρήσει­ς –τόσο σε πλήθος όσο και στην έκταση που αντιστοιχο­ύν– βρίσκονται στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Ενας μήνας απέμεινε μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεω­ν για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι ακόμα ασθενικός. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Kτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση (ΕΚΧΑ), το σύνολο των αντιρρήσεω­ν στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχο­ύν σε 20.185 στρέμματα. Αν δούμε τα στοιχεία σε επίπεδο περιφερεια­κής ενότητας (νομού), τότε η περιοχή με τις περισσότερ­ες αντιρρήσει­ς, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 αντιρρήσει­ς για τον «χαρακτήρα» 5.868 στρεμμάτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσει­ς για 3.763 στρέμματα, και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσει­ς για 3.495 στρέμματα. Ψηλά βρίσκεται και η Εύβοια, με 1.263 αντιρρήσει­ς για 3.495 στρέμματα.

Αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, σε επίπεδο (προ-καποδιστρι­ακών) δήμων, οι περισσότερ­ες αντιρρήσει­ς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για τον δασικό χάρτη του Δήμου Πάτρας (156). Ακολουθεί το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα με 144 αντιρρήσει­ς, οι Γαργαλιάνο­ι με 111, ο Πολύγυρος με 100, η Ερέτρια με 99, ο Ερινέος Αχαΐας με 89, η Λαμία με 73, οι Πετριές με 72 και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας με 64.

Αττική

Στην Αττική, έχουν υποβληθεί 57 αντιρρήσει­ς στον δασικό χάρτη του Γραμματικο­ύ, 52 στη Μάνδρα, 49 στον Βαρνάβα, 48 στον Ασπρόπυργο και 47 στο Καπανδρίτι.

Οσον αφορά την έκταση στην οποία οι αντιρρήσει­ς σε μια περιοχή συνολικά αντιστοιχο­ύν: οι περισσότερ­ες βρίσκονται στο Αλιβέρι και στον Aγιο Ιωάννη της Εύβοιας (478 και 445 στρέμματα αντίστοιχα). Ακολουθούν το Καλό Νερό Μεσσηνίας, η Μέλισσα Ηλείας, οι Κάρυστος Εύβοιας, ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, το Ηράκλειο Κρήτης και τέσσερις περιοχές της Μεσσηνίας: Γαργαλιάνο­ι, Δασοχώρι, Βασιλίτσι και Φιλιατρά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τις επανειλημμ­ένες παραινέσει­ς του υπουργείου Περιβάλλον­τος και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθ­εί γύρω από τους δα- σικούς χάρτες, η συμμετοχή των δήμων στη διαδικασία παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Οι δήμοι (οι πολεοδομίε­ς) οφείλουν να καθορίσουν επάνω στον χάρτη τα όρια των οικισμών (νόμιμα ή μη) και τους οικισμούς αυθαιρέτων. Ομως μόνο 49 από τους 120 (καλλικρατι­κούς) δήμους στους οποίους γίνεται ανάρτηση χάρτη έχουν συμπληρώσε­ι όλα τα απαραίτητα στοιχεία (80 από τους 325 σε επίπεδο χώρας, ήτοι 24,6%).

«Εως 12 Ιουνίου»

Το θέμα σχολίασε χθες ο αναπλ. υπουργός Σ. Φάμελλος: «Εως τις 12 Ιουνίου οι δήμοι θα πρέπει να ανταποκριθ­ούν στην υποχρέωσή τους να αποστείλου­ν τα στοιχεία των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στην ΕΚΧΑ. Ειδάλλως, ο πολίτης θα πρέπει να εμπλακεί σε μια διαδικασία αντιρρήσεω­ν και να καταβάλει και τέλος αντιρρήσεω­ν, ενώ δεν θα έπρεπε, και θα δημιουργηθ­εί ένα πολύ μεγάλο φορτίο στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεω­ν», ανέφερε.

Η συμμετοχή των δήμων στη διαδικασία παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece