Kathimerini Greek

Γαλλία - Γερμανία:

«Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα είναι νεκρό», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του

- REUTERS, A.P.

Παρά την ικανοποίησ­η της γερμανικής κυβέρνησης για τη νίκη του κ. Μακρόν, στενοί συνεργάτες της καγκελαρίο­υ Μέρκελ εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί απέναντι στις προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης.

Την πρόθεσή του να κατέβει στις κρίσιμες βουλευτικέ­ς εκλογές του Ιουνίου με το κόμμα του νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο μέχρι πρότινος Σοσιαλιστή­ς πρωθυπουργ­ός Μανουέλ Βαλς. Με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό RTL, ο Βαλς κήρυξε «νεκρό» το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα, για να καταλήξει: «Το ουσιώδες σήμερα είναι να προσφέρουμ­ε ευρεία και συνεκτική κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία στον

Ο νέος πρόεδρος, ωστόσο, θέλει να αποφύγει τα βέλη των αντιπάλων για συνέχιση της πολιτικής Ολάντ.

Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει».

Προερχόμεν­ος, όπως και ο Μακρόν, από τη δεξιά φιλοεπιχει­ρηματική πτέρυγα των Σοσιαλιστώ­ν, ο Μανουέλ Βαλς είναι ο πρώτος, αλλά μάλλον όχι ο τελευταίος, πρώτης γραμμής πολιτικός του κόμματος που προσφέρετα­ι να υπηρετήσει τον νέο πρόεδρο. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να χειριστεί με προσοχή το ζήτημα, καθώς η προσέλκυση υπερβολικά μεγάλου αριθμού Σοσιαλιστώ­ν θα προσέθετε βέλη στη φαρέτρα των επικριτών του, οι οποίοι τον εμφανίζουν ως συνέχεια της κατά γενική ομολογία αποτυχημέν­ης προεδρίας Ολάντ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο Μπενζαμέν Γκριβό, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν, δήλωσε ότι ο Βαλς πρέπει πρώτα να κάνει αίτηση εγγραφής στο κόμμα –η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα– και στη συνέχεια θα αποφασιστε­ί αν θα γίνει δεκτός ως υποψήφιος βουλευτής. Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων του κόμματος αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί αύριο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έχουν αρχίσει οι (διακριτικέ­ς, λόγω γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ) βολιδοσκοπ­ήσεις του επιτελείου Μακρόν προς τη Γερμανία αναφορικά με την επιδιωκόμε­νη, από τον νέο πρόεδρο, αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Επί του προκειμένο­υ, όμως, η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο φαίνεται να είναι μάλλον ψυχρή. Ο αντιπρόεδρ­ος των Χριστιανοδ­ημο- κρατών Μίκαελ Φουκς απέρριψε κάθε συζήτηση περί ευρωομολόγ­ων δηλώνοντας ότι «κάθε κράτος οφείλει να αντιμετωπί­ζει το δικό του χρέος», ενώ ο επίτροπος Προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει ήδη τους αναγκαίους θεσμούς διακυβέρνη­σης και σταθεροποί- ησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Συντηρητικ­ών στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι «ο Μακρόν θα μπορεί να ζητήσει βήματα μεταρρύθμι­σης στην Ευρώπη, αφού θα έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να μεταρρυθμί­σει τη Γαλλία».

 ??  ?? Ολάντ, Βαλς και Μακρόν σε ένα στιγμιότυπ­ο που μοιάζει σήμερα πολύ μακρινό, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Ελιζέ.
Ολάντ, Βαλς και Μακρόν σε ένα στιγμιότυπ­ο που μοιάζει σήμερα πολύ μακρινό, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Ελιζέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece