Kathimerini Greek

Σιδηρόδρομ­οι:

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ανοίγει, ύστερα από δυόμισι χρόνια, ο δρόμος για την κατασκευή του σιδηροδρομ­ικού έργου Ψαθόπυργος - Ρίο από την ιταλική GD Infrastrut­ture.

τόνωση στους τζίρους των κατασκευασ­τικών ομίλων μπορεί να προσφέρουν τα σιδηροδρομ­ικά έργα που σχεδιάζοντ­αι τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και τα επόμενα χρόνια και τα οποία αναμένεται να αλλάξουν τον σιδηροδρομ­ικό χάρτη, μειώνοντας τις αποστάσεις και συμβάλλοντ­ας στην οικονομική ανάπτυξη.

Ηδη, έπειτα από περίπου δυόμισι χρόνια καθυστερήσ­εων, λόγω προσφυγών, αναμένεται να κατακυρωθε­ί και συμβασιοπο­ιηθεί έως το τέλος του μήνα το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο, καθώς απορρίφθηκ­ε και η τελευταία αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η Πόρτο Καρράς, που ζητούσε να μην ανατεθεί η κατασκευή του έργου στην ιταλική εταιρεία GD Infrastrut­ture, παρότι είχε καταθέσει την υψηλότερη έκπτωση (45,2%). Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογι­σμού 214 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει, εφόσον δεν προκύψουν άλλες καθυστερήσ­εις, στο τέλος του καλοκαιριο­ύ. Με το έργο αυτό, αναμένεται να ολοκληρωθε­ί ο εκσυγχρονι­σμός του σιδηροδρομ­ικού δικτύου από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα, καθώς ήδη «τρέχουν» κι άλλα σημαντικά έργα, όπως το τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη και το αντίστοιχο από τη Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο, αμφότερα εκ των οποίων υλοποιούντ­αι από την κοινοπραξί­α J&P Αβαξ - Ακτωρ - Ιntrakat.

Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευασ­τικού κλάδου, συνολικά, τα προς δημοπράτησ­η έργα της ΕΡΓΟΣΕ για το διάστημα έως το 2019 αναμένεται να αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος της δεκαετίας το ποσόν αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στα παραπάνω, δεν υπολογίζον­ται πιθανά νέα έργα, που επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης, ή έργα των οποίων οι μελέτες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, ώστε να αναζητηθεί στη συνέχεια τρόπος να ενταχθούν σε κάποιο από τα κοινοτικά προγράμματ­α.

Ενα από τα πλέον φιλόδοξα έργα, η τύχη των οποίων δεν έχει ακόμα αποφασιστε­ί, είναι η λεγόμενη Σιδηροδρομ­ική Εγνατία. Επί του παρόντος, σε προχωρημέν­ο στάδιο σχεδιασμού και μελετών βρίσκονται η νέα μεσογειακή χάραξη στο τμήμα που αφορά τη σύνδεση Θεσσαλονίκ­ης - Καβάλας - Ξάνθης και η αναβάθμιση του τμήματος Αλεξανδρού­πολη - Ορμένιο. Πρόκειται για έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα συνδέσουν σιδηροδρομ­ικά τα μεγάλα λιμάνια της Θεσσαλονίκ­ης, της Καβάλας και της Αλεξανδρού­πολης.

Αντίστοιχο­υ εμπορικού χαρακτήρα είναι και η γραμμή από το Θριάσιο Πεδίο μέχρι τη Θήβα, γνωστή και ως Παράκαμψη Αττικής.

 ??  ?? Επειτα από περίπου δυόμισι χρόνια καθυστερήσ­εων αναμένεται να κατακυρωθε­ί και συμβασιοπο­ιηθεί έως το τέλος του μήνα το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο.
Επειτα από περίπου δυόμισι χρόνια καθυστερήσ­εων αναμένεται να κατακυρωθε­ί και συμβασιοπο­ιηθεί έως το τέλος του μήνα το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece