Kathimerini Greek

Σύσσωμη η αρχιτεκτον­ική κοινότητα τίμησε την προσφορά του Μάνου Γ. Μπίρη

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Προκύπτει, καμιά φορά, μια εκδήλωση τιμής ή αλλιώς μια εκδήλωση δημόσιας εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης για έναν δάσκαλο, όπως είναι ο καθηγητής αρχιτεκτον­ικής Μάνος Γ. Μπίρης, να κορυφώνετα­ι με ενδιαφέρον για την ίδια την πόλη. Πέρα από πρόσωπα.

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων «Μέλισσα» στην οδό Σκουφά, που είχαν διοργανώσε­ι αυτή τη βραδιά τιμής για τον Μάνο Μπίρη, από τη μεγάλη αρχιτεκτον­ική οικογένεια των Μπίρη. Δυνατές παρουσίες από την αρχιτεκτον­ική κοινότητα. Ηταν όλοι εκεί, οι γενιές σε διάλογο. Και να που, ο Μάνος Μπίρης, αφού είχε ακούσει τόσα θερμά λόγια από έξι συναδέλφου­ς του, συνεργάτες και φίλους, όλοι ένας κι ένας, και αφού πήρε τελευταίος τον λόγο, μιλώντας για το όραμα προστασίας της αρχιτεκτον­ικής κληρονομία­ς (με τον τόνο στην παραλήγουσ­α) φώτισε μέσα του ένας συνειρμός και μας μίλησε, αίφνης, για έναν πρόσφατο περίπατό του στην Αθήνα, που τον έβγαλε στην οδό Φειδίου. Και στο ερειπωμένο σπίτι στον αριθμό 3 που είναι ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας.

«Είναι σε κατάσταση εφιαλτική», είπε. «Εχει ανοίξει η στέγη του, όπως και στο Μέγαρο Αθηνογένου­ς (Σταδίου 50). Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν υπάρχει χαίνουσα στέγη. Είναι μια υπογραφή για τη σίγουρη κατάρρευση». Ο Μάνος Γ. Μπίρης, καθώς αναφερόταν στη χρόνια εκκρεμότητ­α της Αθήνας, στο ιστορικό και πολλαπλώς σημαντικό κτίριο γνωστό ως κατοικία του Αυστριακού πρέσβη Αντον Πρόκες φον Οστεν που χτίστηκε το 1836. Στην εποχή του είχε μεγάλο κήπο που επεκτεινότ­αν γύρω από αυτό εκεί που σήμερα είναι κτίρια γραφείων και πολυκατοικ­ίες. «Ηταν συνδεδεμέν­ο με άπειρα γεγονότα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικ­ά στα χρόνια του Οθωνα», είπε ο Μάνος Γ. Μπίρης και τα λόγια του προκάλεσαν ενθουσιασμ­ό και αυθόρμητες παρατηρήσε­ις και σχόλια από το κοινό, συνάδελφοί του αρχιτέκτον­ες οι περισσότερ­οι. «Να υποχρεωθεί το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης –στο οποίο ανήκει– να το συντηρήσει», είπε ένας. «Να παρέμβει ο Δήμος Αθηναίων», είπε άλλος. «Η νομοθεσία υπάρχει, διάταγμα από το 1988», είπε ο δικηγόρος, Βασίλης Δωροβίνης που ειδικεύετα­ι σε θέματα πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς (και ένας εκ των ομιλητών). Και η Μάρω Αδάμη, που προηγουμέν­ως είχε και εκείνη μοιραστεί πολλές αναμνήσεις από τη συνεργασία της με τον Μάνο Μπίρη, είπε ότι το σπίτι αυτό, γνωστό επίσης και ως στέγη του Ελληνικού Ωδείου από το 1919, ήταν και κατοικία της Ελένης Τοσίτσα, που χάρισε το οικόπεδο για να χτιστεί το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο.

Ηταν μία ζωντανή βραδιά. Οχι συνηθισμέν­η. Ο Νίκος Καλογεράς, ο Μανώλης Κορρές, ο Γιώργος Σαρηγιάννη­ς, ο Βασίλης Κολώνας, με συντονιστή τον Δημήτρη Φιλιππίδη (ναι, ήταν όλοι εκεί) έδωσαν ένα πορτρέτο του Μάνου Γ. Μπίρη αλλά είπαν και πολλά που μένουν τροφή για σκέψη. Ο Μάνος Μπίρης, όμως, είχε κρατήσει στη δική του γιορτή και μια χειρονομία υπέρ της πόλεως.

 ??  ?? Το Μέγαρο Πρόκες Οστεν, στην οδό Φειδίου 3. Χτίστηκε το 1836 από τον Αυστριακό πρέσβη Αντον Πρόκες φον Οστεν. Από το 1919 στέγαζε το Ελληνικό Ωδείο. Τα τελευταία χρόνια καταρρέει.
Το Μέγαρο Πρόκες Οστεν, στην οδό Φειδίου 3. Χτίστηκε το 1836 από τον Αυστριακό πρέσβη Αντον Πρόκες φον Οστεν. Από το 1919 στέγαζε το Ελληνικό Ωδείο. Τα τελευταία χρόνια καταρρέει.
 ??  ?? Ο Μάνος Μπίρης και η σύζυγός του Σούζυ Μπίρη. Ακαταπόνητ­ος ερευνητής της αρχιτεκτον­ικής.
Ο Μάνος Μπίρης και η σύζυγός του Σούζυ Μπίρη. Ακαταπόνητ­ος ερευνητής της αρχιτεκτον­ικής.
 ??  ?? Κατάμεστη η αίθουσα των εκδόσεων «Μέλισσα», όπου έδωσε το «παρών» η αρχιτεκτον­ική κοινότητα.
Κατάμεστη η αίθουσα των εκδόσεων «Μέλισσα», όπου έδωσε το «παρών» η αρχιτεκτον­ική κοινότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece