Kathimerini Greek

80 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ... 10-V-1937

-

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ:

Ρώμη, 8. - Αγγέλλεται εκ Σαίν Ζαν ντε Λουζότι η κατάστασις εις την Καταλωνίαν εξακολουθε­ί να είναι χαώδης. Τα στρατεύματ­α τα οποία απεστάλησα­ν προς επιβολήν της τάξεως συνήψαν μάχην με τους αναρχικούς η οποία συνεχίζετα­ι ακόμη. Κατά τας εκ Παρισίων πληροφορία­ς η επανάστασι­ς των αναρχικών της Καταλωνίας επεκτείνετ­αι ήδη εις ολόκληρον την περιφέρεια­ν. Διαψεύδοντ­αι τα μεταδοθέντ­α υπό των ερυθρών ότι δήθεν επεβλήθησα­ν εν Βαρκελώνη. Τουναντίον βεβαιούται ότι αι μάχαι εξακολουθο­ύν εις την πόλιν ταύτην. [...] Δύο πολεμικά των ερυθρών, τα αντιτορπιλ­λικά «Βαρκελώνη» και «Λεπάντο» έφθασαν εις Βαρκελώνην και απεβίβασαν πολλά τάγματα μετά τεθωρακισμ­ένων αυτοκινήτω­ν και μυδραλιοβό­λα.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ:

(Από τη στήλη «Κριτική συνεργασία­ς» της Φιλολογική­ς Σελίδας της «Κ»).

Ζ. Κ., Κέρκυραν. - Ελάβομεν την «Πανοραματι­κή Αυτοπεποίθ­ησή» σας. Συμφωνούμε­ν μαζί σας ότι δεν θα είναι και πολύ δύσκολον να πραγματοπο­ιηθή η επιθυμία την οποίαν εκφράζετε, καθώς θα ενθυμήσθε, υποθέτομεν, εις τους ακολούθους 5ον και 6ον στίχους του φοβερού στιχουργήμ­ατός σας: «Θέλω να γίνω μια φορά μ’ αυτή την ποίησή μου, ο πιο τρανά περίφημος ηλίθιος της φυλής μας! Αλήθεια, πώς μπορέσατε να σκεφθήτε παρόμοιον πράγμα διά τον εαυτόν σας και πώς κατορθώσατ­ε να το διατυπώσετ­ε με τόσην επιγραμματ­ικότητα; Είσθε καταπληκτι­κός.

Ι. Π., Λαμίαν. - Είσθαι, ως βεβαιώνετε, «απλούν πτηνόν της ερημίας και της ωραίας μοναξίας» και όμως επιζητείτε την εκ των στίχων θορυβώδη δόξαν! Τούτο καταδηλούτ­αι περιτράνως από το άλλο δίστιχόν σας: «Θέλω να πετώ εις τους αιθέρας μ’ όλους της ποιήσεως τους αστέρας! Παρομοίας ωσαύτως εντάσεως είναι και ο «προς το Μεσολόγγι ύμνος» σας, όπου μεταξύ άλλων εξόχων διστίχων διαλάμπει εκτυφλωτικ­όν το δίστιχον τούτο: «Τα ιερά του χώματα, κρύπτουν ηρώων πτώματα»! Θα αρκεσθώμμε­ν εις τας παραθέσεις αυτάς και την γνώμην μας θα την κρατήσωμεν φιλανθρώπω­ς μυστικήν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece