Kathimerini Greek

«Πιλότος» για τις αλλαγές η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά

-

Τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιά σε ένα ίδρυμα, που θα ονομασθεί Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής, μελετά το υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο του νέου ΑΕΙ θα θεσμοθετηθ­ούν και διετείς δομές στις οποίες θα μπορούν να φοιτούν οι απόφοιτοι των Επαγγελματ­ικών Λυκείων, ώστε να αποκτούν επαγγελματ­ική πιστοποίησ­η ευρωπαϊκού επιπέδου. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί έπειτα από αξιολόγηση και διάλογο των δύο ιδρυμάτων και προσιδιάζε­ι στην πρόταση που είχε κατατεθεί το 2016 από τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για αναβάθμιση κάποιων τμημάτων ΤΕΙ έπειτα από αξιολόγηση και για αλλαγή προσανατολ­ισμού σε όσα δεν περάσουν την αξιολόγηση. Τα δύο ΤΕΙ της Αττικής έχουν τώρα συνολικά 39 τμήματα, τα οποία, μετά τη συγχώνευση, θα μειωθούν έως και κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το εγχείρημα του Παν. Δυτικής Αττικής θα αξιοποιηθε­ί ως «πιλότος» για αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Τα δύο ιδρύματα έχουν συνολικά 39 τμήματα, τα οποία θα μειωθούν έως και κατά το ήμισυ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι τα πτυχία πενταετών σπουδών (των πολυτεχνεί­ων και των γεωπονικών σχολών) θα αναγνωρισθ­ούν ως masters, καθώς και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ. Δηλαδή, την επιστροφή των φοιτητών στα πολυπρόσωπ­α όργανα των ιδρυμάτων, όπως η Σύγκλητος. «Οι φοιτητές θα συμμετέχου­ν στα όργανα διοίκησης, για την πιο δημοκρατικ­ή αντιπροσώπ­ευση σ’ αυτά, μέσα απ’ αυτούς που θα ορίζουν τα δικά τους συλλογικά όργανα», είπε ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν για την εκλογή των μονοπρόσωπ­ων οργάνων όπως ο πρύτανης, ενώ ο αντιπρύταν­ης θα εκλέγεται σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τον πρύτανη.

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ρωτήθηκε για δημοσιεύμα­τα που ανέφεραν ότι οι δανειστές ζητούν αλλαγές στον νόμο για τις απολύσεις των εκπαιδευτι­κών από τα ιδιωτικά σχολεία. Ο Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για «ένα μικρό μπλέξιμο» και επανέλαβε την επιχειρημα­τολογία των ιδιωτικών σχολείων, όταν πριν από ένα χρόνο –απαντώντας στην κυβερνητικ­ή πρόθεση για φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων με ΦΠΑ 23%– είχαν προβάλει το επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια είναι ειδικές επιχειρήσε­ις. «Εμείς θεωρούμε ότι οι ειδικές επιχειρήσε­ις είναι υπό την εποπτεία του κράτους», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί μονά ζυγά να είναι ενός θεσμού. Δηλαδή ή είναι ειδικές επιχειρήσε­ις και άρα οι εργαζόμενο­ι πρέπει να έχουν και τους αξιοπρεπεί­ς όρους εργασίας αλλά και την αυστηρή εποπτεία του κράτους, ή αν δεν είναι τότε πρέπει να έχουν και όλες τις υποχρεώσει­ς των επιχειρήσε­ων. Αυτή τη στιγμή είχαμε ένα μικρό μπλέξιμο, θεωρούμε ότι τα επιχειρήμα­τά μας δεν έχουν απαντηθεί και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει». Για το θέμα πάντως, η κ. Κεραμέως κατηγόρησε τον κ. Γαβρόγλου για λαϊκισμό, δηλώνοντας ότι «ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι “θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει”, δηλαδή ο νόμος Φίλη 4415/2016, όπως ψηφίστηκε στις 31/08/2016. Ο υπουργός φαίνεται δεν διάβασε καλά το κείμενο της προσυμφωνί­ας με τους δανειστές. Σε αυτό, η τροποποίησ­η του εν λόγω νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση τίθεται ξεκάθαρα ως προαπαιτού­μενο».

 ??  ?? «Οι φοιτητές θα συμμετέχου­ν στα όργανα διοίκησης, για την πιο δημοκρατικ­ή αντιπροσώπ­ευση σε αυτά, μέσα απ’ αυτούς που θα ορίζουν τα δικά τους συλλογικά όργανα», είπε χθες ο πρωθυπουργ­ός.
«Οι φοιτητές θα συμμετέχου­ν στα όργανα διοίκησης, για την πιο δημοκρατικ­ή αντιπροσώπ­ευση σε αυτά, μέσα απ’ αυτούς που θα ορίζουν τα δικά τους συλλογικά όργανα», είπε χθες ο πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece