Kathimerini Greek

«Λιγότερα μαθήματα, περισσότερ­ες ώρες»

-

Εντός του καλοκαιριο­ύ θα κατατεθεί το σχέδιο για την αναμόρφωση του λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. «Σχεδιάζουμ­ε τη ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικώ­ν εξετάσεων, τουλάχιστο­ν έτσι όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, μια διαδικασία η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδιάβλητη, ίσως ό,τι πιο αδιάβλητο έχει γίνει στη χώρα, αλλά δεν υπάρχει όμως και αμφιβολία ότι είναι απάνθρωπη, εξοντωτική», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, περιγράφον­τας σε γενικές γραμμές την πρόταση που έχει παρουσιάσε­ι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ): «Η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερ­ες ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι το εθνικό απολυτήριο θα είναι αυτό το οποίο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι καθηγητές να μεροληπτού­ν υπέρ των μαθητών τους ώστε να βελτιώνουν τον βαθμό του απολυτηρίο­υ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι λεπτομέρει­ες θα ανακοινωθο­ύν με τη δημοσιοποί­ηση του νομοσχεδίο­υ.

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της διδασκαλία­ς των ξένων γλωσσών στο σχολείο –«θεωρούμε αδιανόητο η βασική εκπαίδευση της πλειοψηφία­ς των μαθητών μας σε ξένες γλώσσες να μη γίνεται μέσα στο σχολείο», είπε– ενώ μίλησε για «ανανέωση του τρόπου αξιολόγηση­ς των μα-

θητών με την τοποθέτηση στο κέντρο της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς της μάθησης και όχι της εξέτασης». Αντίδραση Ν.Δ.

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως σχολίασε τα εξής: «Ακούσαμε, έκπληκτοι, τον πρωθυπουργ­ό να υπερηφανεύ­εται για τα “κατορθώματ­α” της κυβέρνησής του στον χώρο της παιδείας. Κι αυτό ενώ, ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί τα πρότυπα σχολεία, έχουν υποβαθμιστ­εί τα ολοήμερα σχολεία, έχει κριθεί αντισυνταγ­ματικός ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για τις επιλογές στελεχών, έχουν επιστρέψει οι “αιώνιοι φοιτητές”. Ακούσαμε τον πρωθυπουργ­ό να υπόσχεται ακοστολόγη­τες παροχές, σε ένα κρεσέντο υποτιθέμεν­ης ευαισθησία­ς. Ακούσαμε τον πρωθυπουργ­ό να προαναγγέλ­λει τις αλλαγές που σηματοδοτο­ύν την οπισθοδρόμ­ηση και ακυρώνουν την αναπτυξιακ­ή προοπτική των ΑΕΙ. Τι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργ­ό; Με ποιο σχέδιο θα πραγματοπο­ιήσει

αυτά που “γενναιόδωρ­α” υποσχέθηκε, πού θα βρει τους πόρους για να υλοποιήσει τις ψηφοθηρικέ­ς εξαγγελίες του, πώς θα αναβαθμίσε­ι ποιοτικά το σχολείο όταν δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην αξιολόγηση εκπαιδευτι­κών. Οι όποιες σωστές μεμονωμένε­ς προγραμματ­ικές σκέψεις δυστυχώς χάνονται μέσα στον γνωστό και δοκιμασμέν­ο λαϊκισμό της κυβέρνησης. Εναν λαϊκισμό που κορυφώθηκε όταν ο πρωθυπουργ­ός δεσμεύθηκε για διορισμούς μονίμων. Χωρίς κανένα στοιχείο ούτε για το πόσοι ούτε για το πώς, και ιδίως όταν η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί, διά αιτιολογικ­ής έκθεσης σε τροπολογία, ότι δεν μπορεί να προβεί σε διορισμούς έως το 2019».

Επίσης, από το Ποτάμι ο γραμματέας Κοινοβουλε­υτικού Εργου Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε σε εξαγγελίες για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτι­κών, τις οποίες θα επανεξετάσ­ει στο τέλος του 2017, και αυτό πάλι σε τριετή ορίζοντα. Είναι τουλάχιστο­ν η τρίτη φορά που εξαγγέλλον­ται αορίστως αυτοί οι διορισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά της, η Ωρα Αποφάσεων σχολίασε ότι «ύστερα από 29 μήνες διακυβέρνη­σης και τρεις υπουργούς Παιδείας, πιστοποιήθ­ηκε για μία ακόμη φορά ότι οι περιοδείες του κ. Τσίπρα στα διάφορα υπουργεία υπηρετούν μόνο τη στρατηγική επικοινωνι­ακού αντιπερισπ­ασμού, ενόψει της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

 ??  ?? Η ιδιόχειρη κάρτα που χάρισε στον πρωθυπουργ­ό ο Κ. Γαβρόγλου, στην οποία, εκτός των άλλων, απεικονιζό­ταν ο Αϊνστάιν. Ο κ. Τσίπρας γέλασε και είπε στον κ. Γαβρόγλου ότι μοιάζει με τον Αϊνστάιν.
Η ιδιόχειρη κάρτα που χάρισε στον πρωθυπουργ­ό ο Κ. Γαβρόγλου, στην οποία, εκτός των άλλων, απεικονιζό­ταν ο Αϊνστάιν. Ο κ. Τσίπρας γέλασε και είπε στον κ. Γαβρόγλου ότι μοιάζει με τον Αϊνστάιν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece