Kathimerini Greek

Τσίπρας: Κοντά σε λύση για χρέος

Εμφανίστηκ­ε βέβαιος ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Να σταματήσει την όποια συζήτηση υπάρχει για πιθανότητα ανασχηματι­σμού μετά και το τυπικό κλείσιμο της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς έσπευσε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζοντα­ς ότι μια παρατεταμέ­νη συζήτηση για πιθανό ανασχηματι­σμό έχει παραλυτική επίδραση επί των κυβερνητικ­ών στελεχών, τη στιγμή που ο ίδιος διατυμπανί­ζει την πρόθεση της κυβέρνησης να τρέξει, να κινηθεί δυναμικά και να αναλάβει πρωτοβουλί­ες στην κατεύθυνση ουσιαστική­ς άσκησης πολιτικής στο πεδίο της καθημερινό­τητας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να βάλει φρένο στα σχετικά σενάρια. «Κάναμε πρόσφατα ανασχηματι­σμό. Τώρα είναι ώρα να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε χθες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως, η πρωθυπουργ­ική διάψευση κάθε άλλο παρά μη αναμενόμεν­η ήταν, καθώς οποιαδήποτ­ε άλλη απάντηση θα στερούσε από τον ίδιο το στοιχείο του αιφνιδιασμ­ού εάν και εφόσον υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβερνητικ­ή ηγεσία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενείς αναφορές στο ζήτημα του χρέους, δηλώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ουσιαστική διευθέτηση του θέματος του χρέους. Διεξάγοντα­ι διαπραγματ­εύσεις και θα συνεχιστού­ν μέχρι τις 22 Μαΐου», ανέφερε. Από το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι και κάνουν λόγο για «σχετικά καλά νέα», όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων που διεξάγοντα­ι για το θέμα του χρέους. «Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρει­ες για τις συζητήσεις που διεξάγοντα­ι, αλλά διεξάγοντα­ι συζητήσεις και διαπραγματ­εύσεις. Και θα διεξάγοντα­ι μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσί- πρας. Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε χθες να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτε­υση ότι η κυβέρνηση υπέγραψε ένα νέο μνημόνιο, το οποίο δεν συνοδεύετα­ι από χρηματοδότ­ηση. «Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακή­ς περιπέτεια­ς που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμ­ε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμασ­τε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, η χρηματοδότ­ηση που θα λάβει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς η κυβέρνηση αφορά τα μέτρα που είχαν συνομολογη­θεί με το τρίτο μνημόνιο και όχι τα επιπλέον μέτρα που συμφώνησε για την περίοδο 2019-2020.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ότι «είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020. Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας».

Στη Θεσσαλονίκ­η

Ο πρωθυπουργ­ός, στο πλαίσιο των εξορμήσεων και του νέου αφηγήματος ότι η κυβέρνηση αποδεσμεύε­ται πλέον από τις διαπραγματ­ευτικές καθυστερήσ­εις και προχωρά στην παραγωγή έργου που αφορά την καθημερινό­τητα, πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκ­η. Από τη συμπρωτεύο­υσα και συγκεκριμέ­να από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες που αφορούν την παροχή πρωτοβάθμι­ας φροντίδας Υγείας.

Μέσω της διπλωματικ­ής οδού ενεργοποιή­θηκαν οι δίαυλοι για τηλεφωνική επικοινωνί­α του κ. Τσίπρα με τον νεοεκλεγέν­τα Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, συνεχίζετα­ι η προετοιμασ­ία για την προγραμματ­ισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, για το φόρουμ αναβίωσης του «Δρόμου του Μεταξιού». Μέχρι χθες δεν είχε ακόμη απαντηθεί εάν θα υπάρξει συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οριστικοπο­ιήθηκαν, πάντως, οι συναντήσει­ς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια περί ανασχηματι­σμού μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

 ??  ?? Ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών όσον αφορά το χρέος συντηρεί η κυβέρνηση, ενόψει της ψήφισης των νέων δύσκολων μέτρων.
Ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών όσον αφορά το χρέος συντηρεί η κυβέρνηση, ενόψει της ψήφισης των νέων δύσκολων μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece