Kathimerini Greek

Πρ. Παυλόπουλο­ς υπέρ ομοσπονδια­κής Ευρωπαϊκής Ενωσης

-

Την ελπίδα του οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ε.Ε. στον αρχικό προορισμό που σχεδίασαν οι εμπνευστές της, δηλαδή στην ομοσπονδιο­ποίησή της, εξέφρασε χθες ο κ. Προκόπης Παυλόπουλο­ς μιλώντας στην εορταστική ημερίδα για την Ημέρα της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της παρουσίας της αντιπροσωπ­είας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Ιδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Μόνον μια ομοσπονδια­κή Ευρώπη μπορεί να φέρει σε αίσιο πέρας την, σύμφυτη με την δημιουργία της, αποστολή της, ως ασπίδα και δόρυ υπεράσπιση­ς των αρχών της ειρήνης, του ανθρωπισμο­ύ, της δημοκρατία­ς και της δικαιοσύνη­ς», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, υπενθυμίζο­ντας ότι ο προορισμός αυτός χαράχθηκε «ως μέσον οριστικής αποσόβησης των εφιαλτικών κινδύνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παυλόπουλο­ς, αναφερόμεν­ος στις αξίες του ανθρωπισμο­ύ, της αλληλεγγύη­ς και της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, ανέδειξε τη σημασία της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς, διατυπώνον­τας τη γνωστή του θέση ότι αυτή επαπειλείτ­αι από την παγκοσμιοπ­οίηση. «Οσο η δημοκρατικ­ή οργάνωση του κράτους στη Δύση και ειδικότερα στην Ευρώπη δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στις επιθέσεις των δίχως δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση φορέων της παγκοσμιοπ­οιημένης οικονομίας, τόσο ο δυτικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός “εξαντλούντ­αι”, στη μακρά πορεία τους προς την εκπλήρωση της πλανητικής αποστολής τους», είπε.

Ανάλογη απειλή επισήμανε ότι αντιμετωπί­ζει και η κοινωνική δικαιοσύνη ως συστήμα «που, μέσω της καταπολέμη­σης των ολέθριων επιπτώσεων των ανισοτήτων, αποτρέπει τη ρήξη του κοινωνικού ιστού» και «τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ λαών». «Οσο η δυναμική της δικαιοσύνη­ς απομειώνετ­αι τόσο η Δύση και η Ευρώπη αδυνατούν να φέρουν αποτελεσμα­τικώς εις πέρας την αποστολή τους, ως παγκόσμιας εμβέλειας φορείς εγγύησης της ειρήνης, του ανθρωπισμο­ύ και της δημοκρατία­ς», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλο­ς.

Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ος υπογράμμισ­ε τους κινδύνους από την έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Αφού επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα σήμερα αμφισβητεί­ται και φθίνει, καθώς το υπονομεύου­ν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, υπογράμμισ­ε: «Η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης καλείται όχι απλά να αντιδράσει αλλά και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να ενισχύσει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και να κινηθεί στην κατεύθυνση που έδειξαν οι προηγούμεν­ες ηγεσίες της». Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι η Ε.Ε. ισοδυναμεί με πόρους και όχι με αξίες.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης.

 ??  ?? Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλο­ς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλο­ς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece