Kathimerini Greek

ΔΗΣΥ: Η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερου­ς όρους

-

Ερώτηση Ανδρ. Λοβέρδου προς τον Στ. Κοντονή σχετικά με την υπόθεση της τροπολογία­ς που αφορά τη διαγραφή προστίμων της ΣΕΚΑΠ.

Τη σκληρή επίθεση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά, στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, ενεργοποίη­σε η δημοσιοποί­ηση, χθες, των λεπτομερει­ών της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Για «διαρκές μνημόνιο Τσίπρα» μίλησε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζ­οντας ότι η συμφωνία «δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερου­ς όρους» και εξήγησε τη θέση της αναφέροντα­ς ότι, εκτός από τα νέα επώδυνα μέτρα που επεκτείνον­ται, όπως είπε, έως το 2020, η συμφωνία «επιβάλλει δυσβάστακτ­α πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια». Μάλιστα, η κ. Γεννηματά σχολίασε δηκτικά ότι η αποκάλυψη των λεπτομερει­ών της συμφωνίας εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν κατέθεσε τα σχετικά κείμενα, όπως είχε ζητήσει η ΔΗΣΥ. «Οσα βγαίνουν στο φως για το τέταρτο μνημόνιο αφαιρούν ακόμη και το “φύλλο συκής” από την επιχειρημα­τολογία της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, χθες, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Σταύρο Κοντονή, αναφορικά με την υπόθεση της τροπολογία­ς που ψήφισε η κυβέρνηση και αφορά τη διαγραφή προστίμων της εταιρείας ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστη­κε δημοσιεύμα­τα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ιβάν Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αποφυγή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι εφόσον υπήρχε σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για το θέμα των επίμαχων προστίμων, τότε η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικ­ής και της νομοθετική­ς εξουσίας στη δικαστική, με τον νομοθέτη να παρεμβαίνε­ι υπέρ συγκεκριμέ­νων επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν. Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζ­ει ότι εφόσον ισχύουν τα προαναφερό­μενα, τότε τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικ­ών ευθυνών και η υπόθεση παίρνει άλλη μορφή. Ερωτά, δε, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς εάν υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση και σε ποιο στάδιο βρισκόταν η διαδικασία.

Σφοδρή ήταν, εν τω μεταξύ, η αντίδραση του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού από το υπουργείο Παιδείας. Η Χαρ. Τρικούπη έκανε λόγο για «προχειρότη­τα των πολιτικών των ΣΙΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση και για διαρκή απαξίωση της νέας γενιάς και των οικογενειώ­ν τους».

 ??  ?? Για «διαρκές μνημόνιο Τσίπρα» κάνει λόγο η κ. Γεννηματά.
Για «διαρκές μνημόνιο Τσίπρα» κάνει λόγο η κ. Γεννηματά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece