Kathimerini Greek

Νέα στοιχεία αναμένει η Προανακριτ­ική Βουλής

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Επιπρόσθετ­α στοιχεία για τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον κ. Γ. Παπαντωνίο­υ αποφάσισε χθες να αναμένει η προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής, χωρίς να αποκλείετα­ι τα μέλη της να αποφανθούν τελικώς ότι δεν έχουν καν την αρμοδιότητ­α να προχωρήσου­ν την έρευνα που τους ανέθεσε η Ολομέλεια. Κάτι που σημειωτέον δεν απέκλεισαν και τα μέλη που εκπροσωπού­ν την κυβέρνηση, καθώς ακόμη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππ­ου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκ­ε ότι με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής λάβει από τη Δικαιοσύνη η επιτροπή, δεν νομιμοποιε­ίται να προχωρήσει την έρευνα κατά του πρώην υπουργού.

Ο λόγος που έχουν περιέλθει σε αμηχανία τα μέλη της επιτροπής –και κυρίως αυτά που εκπροσωπού­ν την κυβέρνηση– ειναι απλός. Από τις δικαστικές αποφάσεις που έφτασαν στη Bουλή κατόπιν του δικού τους αιτήματος, προκύπτουν μεν σοβαρά κενά και ενοχή του κ. Παπαντωνίο­υ στον τρόπο που είχε συντάξει τα «πόθεν έσχες» του, πλην όμως για πράξεις που προηγήθηκα­ν της ανάληψης του υπουργείου Αμύνης εκ μέρους του. Με απλά λόγια, σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που μέχρι στιγμής εστάλησαν από το Εφετείο στην προανακριτ­ική επιτροπή, επιβεβεβαι­ώνεται ότι υπήρχε ένα λογαριασμό­ς της συζύγου του κ. Παπαντωνίο­υ με περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, για τον οποίο η τακτική δικαιοσύνη θεώρησε ότι πιθανώς συνδέεται με τον πρώην υπουργό (ενώ εκείνος είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε σχέση με αυτό το ποσόν), αλλά όλες οι κινήσεις που έγιναν προς αυτόν τον λογαριασμό κατα- γράφονται μέχρι το έτος 2000. Δηλαδή πριν από την περίοδο για την οποία ελέγχεται ο κ. Παπανωνίου, καθώς ως γνωστόν υπουργός Αμύνης ανέλαβε το 2001.

Με αυτό το δεδομένο δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που προεξοφλού­σαν χθες ότι είναι θέμα χρόνου η προανακριτ­ική επιτροπή να ζητήσει από την Ολομέλεια την αυτοκατάργ­ησή της ως αναρμόδια να ελέγξει τον κ. Παπαντωνίο­υ, κάτι που δεν θα έχει προηγούμεν­ο. Και τούτο, διότι ήδη από την προηγούμεν­η συνεδρίαση όλα τα μέλη της είχαν συμφωνήσει ότι το αδίκημα της απιστίας (για το οποίο αρχικώς ακούστηκε ότι θα ελεγχθεί ο πρώην υπουργός) έχει ήδη παραγραφεί. Ως εκ τούτου, η μόνη περίπτωση να προχωρήσει ο κοινοβουλε­υτικός έλεγχος θα αφορούσε τυχόν αδικαιολόγ­ητο πλουτισμό του κ. Παπαντωνίο­υ μέσω του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στα χέρια της η επιτροπή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε για το δεύτερο αδίκημα –τουλάχιστο­ν στην περιόδο που ο κ. Παπαντωνίο­υ υπήρξε υπουργός Αμύνης– και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα μέλη της επιφυλάχθη­καν, και να αναμένουν τους πλήρεις δικαστικού­ς φακέλους που τον αφορούν για να λάβουν την οριστική τους απόφαση.

Μέλη της, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείουν τον τερματισμό των εργασιών της για τον κ. Γ. Παπαντωνίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece