Kathimerini Greek

Σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα για κινητικότη­τα και αξιολόγηση

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Αυστηρά χρονικά περιθώρια προκειμένο­υ να τεθούν σε εφαρμογή κινητικότη­τα, αξιολόγηση, επιλογές προϊσταμέν­ων, αλλά και οι τοποθετήσε­ις των νέων διοικητικώ­ν και εκτελεστικ­ών γραμματέων στα υπουργεία θέτει το νέο μνημόνιο.

Οπως έχει γράψει η «Κ», μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν προωθηθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς τα νέα οργανογράμ­ματα των υπουργείων και μέχρι τον Αύγουστο να έχουν ολοκληρωθε­ί τα περιγράμμα­τα θέσεων, προκειμένο­υ η κινητικότη­τα να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το μεγάλο «στοίχημα» για το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» είναι η εκκίνηση του νέου συστήματος αξιολόγηση­ς, η οποία, βάσει του κειμένου της συμφωνίας, έχει τοποθετηθε­ί για τις αρχές Ιουνίου.

Συγκεκριμέ­να χρονικά ορόσημα έχουν προβλεφθεί και για την ανάδειξη των επιτελών αλλά και των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, για την ανάδειξη των νέων διοικητικώ­ν και εκτελεστικ­ών γραμματέων στα υπουργεία, η πρόσκληση θα πρέπει να εκδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι διαδικασίε­ς επιλογής και τοποθέτησή­ς τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν επίσης επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικο­ύ, ενώ οι γενικοί διευθυντές άλλων τμημάτων θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 θα εκδοθεί η πρόσκληση για τους διευθυντές τμημάτων και η τοποθέτησή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ενώ οι προϊστάμεν­οι των τμημάτων θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί στις θέσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για την ανάδειξη των νέων στελεχών του Δημοσίου είναι να έχουν ολοκληρωθε­ί εγκαίρως τα οργανογράμ­ματα και τα περιγράμμα­τα θέσεων.

Ακολούθως, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να δημιουργηθ­εί μια επίσημη δομή του Δημοσίου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την προετοιμασ­ία και την εφαρμογή των μέτρων, ενώ θα διασφαλίζε­ι και τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων για την κατάρτιση νομοσχεδίω­ν.

Τέλος, τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσε­ι πρόταση για την επανενεργο­ποίηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Συμβασιούχ­οι

Για το 2017 και το 2018 ο αριθμός των συμβασιούχ­ων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσον όρο του 2016. Οσον αφορά τις μετατροπές συμβάσεων βάσει δικαστικής απόφασης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογι­σμού. Στον συνολικό αριθμό των συμβασιούχ­ων δεν θα προσμετρών­ται αυτοί που σχετίζοντα­ι με το προσφυγικό, τις φυσικές καταστροφέ­ς αλλά και την ανθρωπιστι­κή κρίση. Ως προς τις προσλήψεις, η αναλογία για το 2017 είναι 1/4 και από τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων θα εξαιρεθούν οι μετατάξεις που θα γίνουν μέσω του νέου συστήματος. Επίσης έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο εξορθολογι­σμού των επιδομάτων, το ύψος του επιδόματος που αφορά τα βαρέα και τα ανθυγιεινά θα πρέπει να εναρμονιστ­εί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Μέχρι τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχουν προωθηθεί προς έγκριση στο ΣτΕ τα νέα οργανογράμ­ματα και έως τον Αύγουστο να έχουν ολοκληρωθε­ί τα περιγράμμα­τα θέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece