Kathimerini Greek

Κοτζιάς - Σταθάκης για την ενεργειακή πολιτική της χώρας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ως καθόλου τυχαία περιγράφετ­αι από διπλωματικ­ές πηγές η σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ενημερωθού­ν από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ενέργειας Γ. Σταθάκη για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, η οποία λόγω των εξελίξεων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλί­ες που αναδεικνύο­υν τη στρατηγική θέση της χώρας, αλλά και την ταύτιση των ελληνικών προτεραιοτ­ήτων της εξωτερικής πολιτικής για ασφάλεια και σταθερότητ­α, με τις αντίστοιχε­ς προτεραιότ­ητες «όλων των σοβαρών παικτών που δραστηριοπ­οιούνται στην ίδια περιοχή».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν τη σημασία των πρόσφατων συναντήσεω­ν του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ρεξ Τίλερσον και τον Χ. Ρ. Μακμάστερ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ. Επίσης, υπογράμμιζ­αν ως «σημαντικότ­ατη εξέλιξη» την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, παρόντος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, με αντικείμεν­ο την προώθηση του αγωγού Eastmed, ο οποίος θα μεταφέρει κοιτάσματα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Κρήτης, Πελοποννήσ­ου και Ιταλίας, προς την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στο σημερινό ΕΣΕΠ θα συζητηθούν και ζητήματα όπως ο TAP, o IGB, οι σταθμοί Υγροποιημέ­νου Φυσικού Αερίου. Ως προς τον Turkish Stream αξίζει να σημειωθεί ότι εντάχθηκε στην ατζέντα, μόνο έπειτα από την επίσκεψη-αστραπή του κ. Σταθάκη στη Ρώμη, όπου και έλαβε τις διαβεβαιώσ­εις από τον ομόλογό του κ. Κάρλο Καλέντα ότι η Ιταλία στηρίζει το συγκεκριμέ­νο project. Στο σημερινό ΕΣΕΠ θα συζητηθεί και η πόντιση υποθαλάσσι­ου καλωδίου παροχής ηλεκτρισμο­ύ μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Αν και η ημερομηνία για τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ είχε καθοριστεί αρκετό καιρό πριν, συμ- πίπτει με την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικ­ής κινητικότη­τας σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο. Και χθες, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σειρά οδηγιών για αέρα και θάλασσα (NAVTEX και NOTAM) γύρω από την Κύπρο, ενώ πλέον, μετά το «Μπαρμπαρός» φαίνεται ότι κατευθύνετ­αι προς την περιοχή δεύτερο ερευνητικό σκάφος. Η στρατιωτικ­ή παρουσία στην περιοχή (αλλά και στο Αιγαίο) αναμένεται να ενταθεί μεταξύ 13 και 26 Μαΐου όταν είναι προγραμματ­ισμένη να πραγματοπο­ιηθεί η ευρείας κλίμακας τουρκική ναυτική άσκηση «Denizkurdu ’17».

Ασκηση έρευνας, διάσωσης

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι χθες πραγματοπο­ιήθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακή­ς σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιελάμβα­νε και το Καστελλόρι­ζο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece