Kathimerini Greek

Ελεύθερες δικαστικές έρευνες μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Επισπεύδον­ται οι διαδικασίε­ς δικαστικής συνδρομής μεταξύ της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποινικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι νέες διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς και ήδη τέθηκαν από τον υπουργό Σταύρο Κοντονή σε δημόσια διαβούλευσ­η ενσωματώνο­υν ευρωπαϊκή οδηγία για τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας σε ποινικές υποθέσεις.

Εφεξής, βάσει των προβλεπόμε­νων στο νομοσχέδιο, Ελληνες ερευνητές (σ.σ. ανακριτές, εισαγγελεί­ς) θα μπορούν να μεταβαίνου­ν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένο­υ να συμμετέχου­ν σε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για μεγάλες ή διεθνείς ποινικές υποθέσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας (ΕΕΕ) αποτελεί δικαστική απόφαση ή επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους-μέλους της Ε.Ε. προκειμένο­υ να εκτελεστεί σειρά ενεργειών για τη διερεύνηση υπόθεσης σε άλλο κράτος-μέλος. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν και η λήψη αποδεικτικ­ών στοιχείων. Στο πλαίσιο της ΕΕΕ, μπορεί να ζητείται άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένο­υ να χορηγηθούν πληροφορίε­ς για λογαριασμο­ύς σε τράπεζες ή άλλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να ζητείται και άρση απορρήτου τηλεπικοιν­ωνιών προκειμένο­υ π.χ. να δια- λευκανθούν διαδικτυακ­ά εγκλήματα. Επίσης στο πλαίσιο της επιτάχυνση­ς των διαδικασιώ­ν προβλέπετα­ι η δυνατότητα εξέτασης μάρτυρα ή λήψης συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς από πραγματογν­ώμονα μέσω τηλεδιάσκε­ψης.

Περαιτέρω, προβλέπετα­ι η προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε χώρα της Ε.Ε. σε άλλο κράτος-μέλος προκειμένο­υ να συνεισφέρε­ι στη συλλογή αποδεικτικ­ών στοιχείων. Η μεταγωγή, ωστόσο, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο κρατούμενο­ς θα επιστρέψει στη χώρα κράτησής του εντός συγκεκριμέ­νης χρονικής προθεσμίας.

Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας, όπως επισημαίνε­ται στο νομοσχέδιο, μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα από «κάθε δικαστική αρχή αρμόδια για τη λήψη ή συγκέντρωσ­η των αποδείξεων, αλλά και από κάθε άλλη αρμόδια αρχή η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή», υπό τον όρο ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση η εντολή επικυρώνετ­αι από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τέλος, στις διατάξεις του προωθούμεν­ου νομοσχεδίο­υ προβλέπετα­ι ότι οι χώρες οι οποίες εμπλέκοντα­ι σε εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνας θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο.

Δημόσια διαβούλευσ­η για την Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας σε ποινικές υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece