Kathimerini Greek

Στο κατώφλι της Βουλής το ν/σ για την Υγεία

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κατατίθετα­ι εντός των επόμενων ημερών –πιθανότατα αύριο– στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας, βασικός άξονας του οποίου είναι η ενεργοποίη­ση του θεσμού του οικογενεια­κού γιατρού και των ιατρείων της γειτονιάς (Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ), που θα ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργού­ν εντός του καλοκαιριο­ύ σε αστικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο Εύοσμος Θεσσαλονίκ­ης, όπου θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, σε μία συμβολική κίνηση «έναρξης» της προσπάθεια­ς για την οργάνωση της Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Ξανθός, η νέα ΠΦΥ είναι «μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμί­σεις που έχει δη- λώσει η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργ­ού πως θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα».

Η νέα ΠΦΥ και κυρίως η θέσπιση συστήματος παραπομπών από τον οικογενεια­κό γιατρό σε εξειδικευμ­ένους γιατρούς και νοσοκομεία

Το σχέδιο για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα εξακολουθε­ί να προκαλεί αντιδράσει­ς.

(gatekeepin­g) συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξει­ς στην ιατρική κοινότητα αλλά και προβληματι­σμό στους συλλόγους ασθενών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με χθεσινή ανακοίνωσή της ζήτησε την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από τον θεσμό του οικογενεια­κού γιατρού, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες υγείας χωρίς εμπόδια, χωρίς ενδιάμεσου­ς σταθμούς και καθυστερήσ­εις. Οπως αναφέρει, «το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θεσπίζει τον οικογενεια­κό γιατρό ως τον πρώτο σταθμό στο σύστημα υγείας της χώρας και μάλιστα με δικαίωμα αποκλεισμο­ύ πρόσβασης ενός πάσχοντα από τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που καλύπτοντα­ι από τον ΕΟΠΥΥ». Η ομοσπονδία, αφού υπενθυμίζε­ι ότι το 70% των αιμοκαθαιρ­όμενων νεφροπαθών αντιμετωπί­ζονται από τον ιδιωτικό τομέα, αντιδρά και στην ηλεκτρονικ­ή διαδικασία έγκρισης των παραπεμπτι­κών από τον οικογενεια­κό γιατρό για την εισαγωγή ασφαλισμέν­ων του ΕΟΠΥΥ στις συμβεβλημέ­νες ιδιωτικές κλινικές, όπως αυτή περιγράφετ­αι σε σχέδιο του νέου μνημονίου που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητ­ας τις τελευταίες ημέρες. Οπως αναφέρει, «πιστεύουμε ότι η παραπάνω διαδικασία προτάθηκε για να περιοριστε­ί το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους ιδιώτες παρόχους), με αποτέλεσμα να πληρώνει ο πολίτης εξ ολοκλήρου από την τσέπη του την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο τελικό σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας θα περιλαμβάν­ονται άρθρα για την πλήρη οδοντιατρι­κή περίθαλψη και προσθετική αποκατάστα­σης σε παιδιά και ενήλικες. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους εκπρόσωπου­ς της Ελληνικής Οδοντιατρι­κής Ομοσπονδία­ς, μεταξύ άλλων θα προβλέπετα­ι ότι σε κάθε οδοντιατρε­ίο Κέντρου Υγείας θα απασχολείτ­αι οδοντιατρι­κή ομάδα που θα αποτελείτα­ι κατ’ ελάχιστον από οδοντίατρο και βοηθό οδοντιατρε­ίου ή νοσηλεύτρι­α και θα πραγματοπο­ιεί οδοντιατρι­κό έλεγχο της στοματικής υγείας του παιδικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης. Επιπλέον, συμμετέχει με την ΤΟΜΥ σε προγράμματ­α αγωγής και προαγωγής υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece