Kathimerini Greek

«Οχι» Γερμανίας σε ψήφο Τούρκων

- REUTERS

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Τούρκοι μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν σε ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμ­α με ερώτημα την επαναφορά της θανατικής ποινής, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίο­υ Μέρκελ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει λόγο για επαναφορά της εσχάτης των ποινών, παρότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Από τη μεριά της, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η άδειά της απαιτείται για τη διενέργεια εκλογών ή δημοψηφισμ­άτων σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλες διπλωματικ­ές αποστολές ξένων χωρών στο έδαφός της. Το Βερολίνο προσέφερε την άδειά του για το στήσιμο καλπών στα τουρκικά προξενεία της Γερμανίας για το δημοψήφισμ­α που αφορούσε τις προεδρικές εξουσίες τον περασμένο μήνα.

«Παρότι δεν συνηθίζουμ­ε να απαντούμε σε υποθετικές ερωτήσεις, το ζήτημα αυτό δυστυχώς συζητείται ευρέως σήμερα στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να πω ότι δεν μπορούμε να δώσουμε την άδεια διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος για τη θανατική ποινή –την οποία απορρίπτου­με πλήρως– σε γερμανικό έδαφος», είπε χθες η καγκελάριο­ς.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να εγκρίνει τέτοιο αίτημα ξένης χώρας. Είναι πολιτικά αδιανόητο να συμφωνήσου­με στη διεξαγωγή τέτοιου δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο αντιβαίνει σαφώς στο γερμανικό σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσε­ι κάθε νόμιμο μέσον για να προλάβει κάτι τέτοιο», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, σε περίπου 40 Τούρκους στρατιωτικ­ούς έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής πολιτικό άσυλο οι γερμανικές αρχές μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Το Βερολίνο έχει δεχθεί 414 αιτήσεις πολιτικού ασύλου από Τούρκους στρατιωτικ­ούς και μέλη των οικογενειώ­ν τους. Οι αιτούντες άσυλο είναι Τούρκοι αξιωματικο­ί, κάτοχοι διπλωματικ­ών διαβατηρίω­ν, οι οποίοι υπηρετούσα­ν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Αφορά μόνιμους κατοίκους της χώρας για ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμ­α σχετικά με επαναφορά της θανατικής ποινής.

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του 2016 στην Τουρκία.
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του 2016 στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece