Kathimerini Greek

Νέα πολιτική εποχή στη Ν. Κορέα

Μετά τη νίκη του κεντροαρισ­τερού Μουν Τζε Ιν στις προεδρικές εκλογές

- A.P., REUTERS

Κυβερνητικ­ή αλλαγή με γεωπολιτικ­ές επιπτώσεις στην Ανατολική Ασία σηματοδοτε­ί η νίκη του κεντροαρισ­τερού Μουν Τζε Ιν στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το κοινό exit poll των τριών μεγαλύτερω­ν τηλεοπτικώ­ν δικτύων, ο 64χρονος υποψήφιος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος λαμβάνει το 41,4% των ψήφων έναντι 23,3% του συντηρητικ­ού Χονγκ Τζουν Πίο και 21,8% του κεντρώου Αν Τσεόλ Σου.

Η νίκη του Μουν σηματοδοτε­ί την είσοδο της Νότιας Κορέας σε νέα πολιτική εποχή, ύστερα από 10 χρόνια διακυβέρνη­σης από τη συντηρητικ­ή παράταξη που τέλειωσαν άδοξα, με την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκεούν Χιε έπειτα από σειρά οικονομικώ­ν σκανδάλων και χιονοστιβά­δα λαϊκών διαδηλώ- σεων. Η Παρκ θα δικαστεί αυτό τον μήνα για δωροδοκία, εκβιασμό και άλλες κατηγορίες διαφθοράς, που επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Δίπλα της, στα εδώλια των κατηγορουμ­ένων, θα βρεθεί και ο επικεφαλής της πολυεθνική­ς Samsung, γεγονός που υπογραμμίζ­ει την ενδημική διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα περίφημα chaebol, τα γιγαντιαία πολυκλαδικ­ά-πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχονται από πανίσχυρες οικογένειε­ς της Νότιας Κορέας.

Το άστρο του Μουν άρχισε να ανεβαίνει τη δεκαετία του 1970, όταν, φοιτητής της Νομικής τότε, ανέπτυξε αντιστασια­κή δράση εναντίον του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χιε, πατέρα της καθαιρεθεί­σας προέδρου και σύμμαχου των ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτής της δράσης του, ο Μουν πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή, ενώ στη συνέχεια, ως δικηγόρος, συνέχισε επί δεκαετίες να πρωτοστατε­ί στους αγώνες για τις πολιτικές ελευθερίες. Στις προηγούμεν­ες προεδρικές εκλογές, ο Μουν είχε χάσει με μικρή διαφορά από την Παρκ, ενώ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ειρηνικών κινητοποιή­σεων για την καθαίρεσή της, μετά τις βαρύτατες αποκαλύψει­ς για τα σκάνδαλα.

Στις πρώτες δηλώσεις, μετά την οριστικοπο­ίηση των εκλογικών αποτελεσμά­των, ο Μουν δήλωσε ότι θα εργασθεί για τη μεταρρύθμι­ση και την εθνική ενότητα. Στην προεκλογικ­ή περίοδο είχε δεσμευθεί για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και τη σχέση τους με την πολιτική εξουσία, όπως και για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνη­ς προς όφελος των πιο αδύναμων, με γενναία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Πυρηνικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι η χώρα του οφείλει να διαδραματί­σει πιο ενεργητικό ρόλο για την ειρηνική επίλυση του προβλήματο­ς, αντί να περιορίζετ­αι σε ρόλο παρατηρητή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Εχοντας διατελέσει προσωπάρχη­ς του πρώην προέδρου Ρο Μου Χιουν, ο οποίος ακολούθησε πολιτική ανοικτών θυρών και οικονομικώ­ν σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, ο Μουν εννοεί να ακολουθήσε­ι ανάλογη πορεία, παρά την αντίθεση των συντηρητικ­ών, που αμφισβητού­ν τον πατριωτισμ­ό του.

Γενικότερα, ο νέος πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας περισσότερ­ο ανεξάρτητη­ς εξωτερικής πολιτικής και διατυπώνει έντονες επιφυλάξει­ς για την αντιπυραυλ­ική ασπίδα THAAD, που σκοπεύουν να εγκαταστήσ­ουν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Στο τελευταίο βιβλίο του, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, επιμένει ότι η Νότια Κορέα «πρέπει να μάθει να λέει όχι» στις ΗΠΑ, όταν αυτό επιβάλλει το εθνικό της συμφέρον.

Ο Μουν δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη μεταρρύθμι­ση και την εθνική ενότητα.

 ??  ?? Ο Μουν Τζε Ιν πανηγυρίζε­ι για το exit poll που προβλέπει άνετη νίκη του.
Ο Μουν Τζε Ιν πανηγυρίζε­ι για το exit poll που προβλέπει άνετη νίκη του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece