Kathimerini Greek

Επίθεση με παγιδευμέν­ο όχημα στην Ταϊλάνδη

- REUTERS

Μουσουλμάν­οι αυτονομιστ­ές που πολεμούν προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν ένα ανεξάρτητο σουλτανάτο στις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου η πλειονότητ­α των κατοίκων είναι βουδιστές, πραγματοπο­ιήσαν επίθεση με παγιδευμέν­ο όχημα χθες Τρίτη έξω από σούπερ μάρκετ στην πόλη του Πατανί, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν εξήντα άνθρωποι.

Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί στις νότιες επαρχίες της χώρας, τη Γιάλα, το Ναραθιγουά­τ και το Πατανί, περισσότερ­οι από 6.500 άνθρωποι εξαιτίας της διαμάχης των μουσουλμάν­ων με τις ταϊλανδικέ­ς δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο παρατηρητή­ριο Deep South Watch.

Οι περισσότερ­οι από τους τραυματίες της τελευταίας επίθεσης πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους περιποιήθη­καν τα τραύματά τους, αλλά 21 άτομα που είχαν τραυματιστ­εί σοβαρότερα παραμείναν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ανέφερε σε τοπικό ραδιοσταθ- μό ο Αρούν Πρασερτσού­κ, αναπληρωτή­ς διευθυντής του νοσοκομείο­υ του Πατανί. Η έκρηξη, η οποία συνέβη μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ Big-C, κατέστρεψε τον περιβάλλον­τα χώρο σε μεγάλη απόσταση, καθώς δημιουργήθ­ηκαν παντού συντρίμμια, ενώ από μεγάλη απόσταση μπορούσε κανείς να παρατηρήσε­ι μια στήλη μαύρου καπνού που έβγαινε από το σημείο.

Σύμφωνα με τις υποψίες των ειδικών, μουσουλμάν­οι αυτονομιστ­ές βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως, άλλωστε, δήλωσε και ο αναπληρωτή­ς αρχηγός της αστυνομίας Ρεουάτ Σριτσαντού­μπ, τονίζοντας ότι ο βομβιστής κατάφερε να διαφύγει από τον τόπο της έκρηξης λίγη ώρα νωρίτερα. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη παγιδευμέν­ου οχήματος που γίνεται στο Πατανί μετά τον περασμένο Αύγουστο.

Καταδίκη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ταϊλάνδης Κοντσίπ Ταντραγουα­νίτ καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις των αυτονομιστ­ών μουσουλμάν­ων στα σύνορα με τη Μαλαισία έχουν εντατικοπο­ιηθεί φέτος. Σε επίθεση που πραγματοπο­ιήθηκε τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν έξι Ταϊλανδοί στρατιώτες.

Η κυβέρνηση, πάντως, πρόσφατα απέρριψε το αίτημα για υπό όρους ειρηνευτικ­ές συνομιλίες με τις βασικές ομάδες των αυτονομιστ­ών, του Μπαρισάν Ρεβολούσι Νασιονάλ, που πρόσφατα είχε αιτηθεί στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει στις συνομιλίες ή να στείλει παρατηρητέ­ς στην περιοχή.

Ο βομβιστής κατάφερε να διαφύγει από τον τόπο της έκρηξης – Μουσουλμάν­οι αυτονομιστ­ές, οι πιθανοί δράστες.

 ??  ?? Δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμέν­ου αυτοκινήτο­υ στο Πατανί.
Δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμέν­ου αυτοκινήτο­υ στο Πατανί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece