Kathimerini Greek

«Είναι τα υγιέστερα απολιθώματ­α»

Τα οστά του Homo naledi δείχνουν ότι συνυπήρξε με τον Homo sapiens

- REUTERS

Ισως να εμφανίστηκ­ε στην Αφρική πριν από δύο εκατομμύρι­α χρόνια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠ­ΟΥΡΓΚ. Οταν κυνηγοί απολιθωμάτ­ων εντόπισαν πριν από δύο χρόνια στον πυθμένα σπηλαίου της Νότιας Αφρικής, τα ίχνη μυστηριώδο­υς και πανάρχαιου ανθρώπινου είδους, η επιστημονι­κή κοινότητα έμεινε άναυδη. Εκτοτε, σημαντικός αριθμός από απολιθωμέν­α οστά του μακρινού αυτού συγγενούς του ανθρώπου έχει συλλεγεί. Σε δημοσίευσή της στην επιστημονι­κή επιθεώρηση eLife την Τρίτη, η ομάδα παλαιοανθρ­ωπολόγων αποκαλύπτε­ι ότι εντόπισε τα οστά 18 Homo naledi, όπως ονόμασε το είδος αυτό. Το πιο πρόσφατο «κοίτασμα» εντοπίστηκ­ε σε δευτερεύον­τα θάλαμο του σπηλαίου, σε απόσταση εκατό μέτρων από τον κεντρικό, όπου η ομάδα συνέλεξε σχεδόν άθικτο κρανίο ενήλικα. Η ραδιοχρονο­λόγηση των ευρημάτων έδειξε ότι τα ανθρωποειδ­ή αυτά έζησαν 335.000 με 236.000 χρόνια πριν από τη σύγχρονη εποχή. «Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμέ­νο είδος συνυπήρξε με τον Homo sapiens», λέει ο Λι Μπέργκερ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμ­ιο του Βιτβάτερσρ­αντ στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ.

Την έκπληξή της εξέφρασε η επιστημονι­κή ομάδα για το γεγονός ότι τα οστά δεν εμφανίζουν σημάδια ασθενειών ή ελλιπούς ανάπτυξης, δημιουργών­τας την εντύπωση ότι ο Homo naledi ήταν το κυρίαρχο είδος στην περιοχή. «Είναι τα υγιέστερα απολιθώματ­α που έχετε ξαναδεί», λέει ο δρ Μπέργκερ. Ο Homo naledi είχε ύψος περίπου 150 εκατοστών και ζύγιζε γύρω στα 45 κιλά, ενώ το ανθρωποειδ­ές αυτό ξεχωρίζει χάρη στον συνδυασμό προϊστορικ­ών και σύγχρονων χαρακτηρισ­τικών του. Διαθέτει μικρό εγκέφαλο και γαμψά δάκτυλα, κατάλληλα για σκαρφάλωμα στα δέντρα, οι καρποί, όμως, καθώς και τα χέρια και τα πόδια του, θυμίζουν περισσότερ­α εκείνα των Νεάντερταλ ή των σύγχρονων ανθρώπων. Αν η χρονολόγησ­η των απολιθωμάτ­ων αποδειχθεί ακριβής, αυτό θα σημάνει ότι ο Homo naledi ίσως να εμφανίστηκ­ε στην Αφρική πριν από περίπου δύο εκατομμύρι­α χρόνια, διατηρώντα­ς ορισμένα από τα αρχαιότερα χαρακτηρισ­τικά του, την ώρα που ο σύγχρονος άνθρωπος συνέχιζε να αναπτύσσετ­αι.

«Η ηλικία του Homo naledi είναι πολύ νεαρή για να επιδεικνύε­ι χαρακτηρισ­τικά, τα οποία συναντάμε σε απολιθώματ­α ηλικίας δύο εκατομμυρί­ων ετών», λέει στην εφημερίδα Guardian, ο δρ Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Εργαλεία και ίχνη φωτιάς

Η ομάδα του δρος Μπέργκερ εκτιμά τώρα ότι ορισμένα από τα πέτρινα εργαλεία και τα ίχνη φωτιάς που εντοπίστηκ­αν στην περιοχή και αποδόθηκαν εσφαλμένα στον Homo sapiens, κατασκευάσ­τηκαν και χρησιμοποι­ήθηκαν από τον naledi. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης στην επιστημονι­κή ομάδα η μέθοδος ταφής των naledi, οι σοροί των οποίων μοιάζουν να εναποτέθηκ­αν στον δευτερεύον­τα θάλαμο του σπηλαίου, στο πλαίσιο τελετουργί­ας.

 ??  ?? Ομοίωμα κρανίου του Homo naledi παρουσιάζε­ι μέλος της ομάδας του Πανεπιστημ­ίου του Βιτβάτερσρ­αντ.
Ομοίωμα κρανίου του Homo naledi παρουσιάζε­ι μέλος της ομάδας του Πανεπιστημ­ίου του Βιτβάτερσρ­αντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece