Kathimerini Greek

Ποιοι προκάλεσαν ασφυξία στη ΔΕΗ

- Κύριε διευθυντά

Παρακολουθ­ώντας με θλίψη τη δεινή οικονομική και όχι μόνο θέση που έχει περιέλθει τελευταίως η ΔΕΗ, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές από τις σκέψεις μου.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο 1468/1950 άρθρο 2, προβλέπετα­ι να λειτουργεί «...κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας απολαμβάνο­υσα διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπό την ανώτατη εποπτεία και έλεγχο του κράτους...». Πράγματι, κατά τις πρώτες δεκαετίες της η ΔΕΗ λειτουργού­σε με ιδιωτικοοι­κονομικά κριτήρια και με πλήρη αυτοτέλεια από το κράτος και έτσι, χάρις στις άξιες διοικήσεις της και τα ικανά στελέχη της, μπόρεσε να επιτελέσει το τεράστιο έργο του εξηλεκτρισ­μού της χώρας και να αναπτύξει όλο αυτό το σπουδαίο παραγωγικό δυναμικό, που πολλοί επιβουλεύο­νται σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει τελείως αντιστραφε­ί και η Επιχείρηση ουσιαστικά δεν διοικείται από τη νόμιμη διοίκησή της, αλλά ασφυκτικά από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, με στόχους άσχετους ή και αντίθετους με την υγιή επιχειρημα­τικότητα (τελευταία, διαβάσαμε για 2.300 αρχαιολόγο­υς κ.ά. του υπουργείου Πολιτισμού που θα αμείβονται από τη ΔΕΗ). Δεύτερο πρόβλημα: Η ΔΕΗ υποχρεώνετ­αι από την πολιτεία να ασκεί κοινωνική πολιτική υπέρ ειδικών κατηγοριών καταναλωτώ­ν, η οποία βεβαίως και πρέπει να ασκείται, αλλά όχι από την Επιχείρηση αλλά από την πολιτεία, όπως άλλωστε ρητά προβλέπετα­ι από την οδηγία Ε.Ε. 96/92 για την απελευθέρω­ση της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ στην Ε.Ε. Ετσι, το κράτος πρέπει να αναλαμβάνε­ι άμεσα και το οικονομικό βάρος μέσω του κρατικού προϋπολογι­σμού και όχι αυτό να μετακυλίετ­αι στους λογαριασμο­ύς των καταναλωτώ­ν με υπέρογκα ποσά (για ΥΚΩ, τιμολόγιο κοινωνικό, πολυτέκνων κ.λπ.) δυσφημώντα­ς έτσι, εντελώς άδικα, τη ΔΕΗ. Επίσης και οι άκριτες συνδικαλισ­τικές παρεμβάσει­ς δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων πιθανότατα θα απεφεύγετο εάν δεν είχε τορπιλισθε­ί η προσπάθεια του κ. Τάκη Αθανασόπου­λου για συνεργασία με τη γερμανική RWE. Ούτε επίσης είναι σωστό η ΔΕΗ να δανειοδοτε­ί ουσιαστικά τους καταναλωτέ­ς της, αφού λογαριασμο­ί κάτω των 1.000 ευρώ μπορούν να μην εξοφλούντα­ι και, τελικά, το ύψος των ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν να υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που επεσημάνθη εσχάτως και από τους δανειστές μας, που απαιτούν τη λήψη σχετικών μέτρων.

Τελειώνοντ­ας, υπενθυμίζω ότι υπήρξε εποχή που το ελληνικό Δημόσιο δανειοδοτή­θηκε από τις αγορές με εγγύηση της ΔΕΗ! ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Πρώην διευθυντής εκμετάλλευ­σης και εμπορίας ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς Α.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece