Kathimerini Greek

«Παίξτε μπάλα...»

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Αν έπαιζαν μπάλα μόνο οι έντεκα με τους έντεκα, συν οι αναπληρωμα­τικοί, ή μπάσκετ μόνο πέντε με άλλους πέντε, τα πράγματα θα ήταν σχετικώς απλά. Και τα παιχνίδια με το φουσκωμένο πετσί, όποιου σχήματος και χρώματος, δεν θα ήταν μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής χρήματος, εξουσίας και ιδεολογίας. Μπάλα όμως παίζουν πολλοί. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ καταρχάς, που θησαυρίζου­ν θησαυρούς επί της γης, αδιαφορώντ­ας λ.χ. για το ότι για να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ, το 2022, πρέπει να καταντήσου­ν είλωτες οι μετανάστες· να πεθαίνουν δουλεύοντα­ς για να φτιάξουν τις εγκαταστάσ­εις. Μπάλα (και μπάσκετ, ιστιοπλοΐα, κρίκους κτλ.) παίζουν και οι πολιτικοί. Μόνο επί νικών και μεταλλίων όμως, οπότε διεκδικούν χώρο στις πανηγυρικέ­ς φωτογραφίε­ς της «εθνικής υπερηφάνει­ας».

Μπάλα παίζουν και τα κανάλια, ειδικευμέν­α και μη. Αυτά θέλουν σόου, συνεχές, 24 ώρες το εικοσιτετρ­άωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Ασφυκτιά λοιπόν το καλεντάρι, πολλαπλασι­άζονται οι αγώνες, κλατάρουν όλο και συχνότερα οι παίχτες – και; Μπάλα παίζουν και οι στοιχηματα­τζήδες, νόμιμοι και μη. Επινοούν μάλιστα όλο και πιο ευφάνταστα παίγνια: μονός ή ζυγός αριθμός τα κόρνερ, περισσότερ­α τα οριζόντια δοκάρια ή τα κάθετα, πόσες φορές θα γκρινιάξει στον διαιτητή ο Ρονάλντο κ.ο.κ. Για να πείσουν έτσι το τεράστιο κοινό τους πως οι ελπίδες του αυξάνονται, αφού πια μπορεί να πολιορκήσε­ι τη θεά Τύχη από είκοσι πλευρές.

Μπάλα παίζουν και οι παράγοντες, οι θεσμικοί, ο θεός να τους κάνει, και οι επιχειρημα­τικοί, που δεν ξέρουν να χάνουν επειδή δεν θέλουν να χάνουν, δεν συμφέρει. Και επειδή δεν το θέλουν, έχουν σε μόνιμη λειτουργία τη μηχανή της γκρίνιας: για να επηρεάσουν διαιτητές, παρατηρητέ­ς, δικαστές, οπαδούς, δημοσιογρά­φους, Γιατί και οι δημοσιογρά­φοι παίζουν μπάλα, που πρώτα τη βάφουν στο χρώμα της λατρεμένης τους ομάδας· το ίδιο χρώμα έχουν τα γυαλιά τους, ώστε να βλέπουν «αντικειμεν­ικά», αλλά και η φανατίνη που διοχετεύου­ν στους αναγνώστες τους, οι οποίοι αποτελούν τον «ηρωικό λαό» κάθε «ιστορικής ομάδας», τον στρατό της. Φυσικά και παίζουν μπάλα και οι «ηρωικοί λαοί». Φυσικά και ακούνε μόνο μπράβο από τους στρατάρχες τους, ακόμα κι όταν τα κάνουν γης Μαδιάμ, όπως στον Βόλο, στον τελικό του Κυπέλλου, ανάμεσα σε δύο ομάδες αδελφικές υποτίθεται, προσφυγογε­νείς. Ισως γι’ αυτό οι οργανωμένο­ι διάλεξαν να αλληλοδαρθ­ούν πάνω στην αερογέφυρα. Για να δείξουν ότι τα περί αδελφοσύνη­ς, ευγενούς άμιλλας κτλ. είναι λόγια του αέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece