Kathimerini Greek

Η μη κανονική κανονικότη­τά τους

- TΗ Σ ΔΩ ΡΑ Σ ΑΝ ΤΩ Ν Ι ΟΥ

Προφανώς ο υπουργός Επικρατεία­ς, κ. Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, ανακοίνωσε χθες τον τρίμηνο απολογισμό λειτουργία­ς της υπηρεσίας καθημερινό­τητας, της οποίας προΐσταται, για να δείξει ότι η κυβέρνηση κερδίζει τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινό­τητας. Ενα προς ένα, ωστόσο, τα «ενδεικτικά παραδείγμα­τα» που παραθέτει, αποτελούν παραδοχή παταγώδους αποτυχίας της χώρας ολόκληρης και των κυβερνώντω­ν να ανταποκριθ­ούν στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, τις οποίες βιώνουμε εδώ και επτά τουλάχιστο­ν χρόνια. Εξηγούν γιατί αυτή η πολυδιαφημ­ιζόμενη «επιστροφή στην κανονικότη­τα» εξαγγέλλετ­αι αλλά δεν έρχεται.

Το πρώτο παράδειγμα επίλυσης προβλήματο­ς από την «ομάδα καθημερινό­τητας» του κ. Φλαμπουράρ­η αφορά τη συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για την αποτελεσμα­τική στελέχωση των υποκαταστη­μάτων του νέου ασφαλιστικ­ού φορέα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθ­ούν οι πολίτες. Μία από τις σταθερές κακοδαιμον­ίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με υπηρεσίες να στήνονται στο πόδι και αποτέλεσμα το χάος στην καθημερινό­τητα των πολιτών. Η προβληματι­κή δομή και λειτουργία του Δημοσίου είναι από τις βασικότερε­ς αιτίες της κρίσης και, παρά τα όσα μεσολάβησα­ν, ελάχιστα έχουν αλλάξει στον τομέα αυτό.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας για να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει επένδυση στην Πελοπόννησ­ο, διασφαλίζο­ντας τις θέσεις εργασίας. Για την καθημαγμέν­η από την πολυετή ύφεση ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις αποτελούν τη μοναδική διέξοδο. Ενα απλό, κατανοητό, φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, με κανόνες και συγκεκριμέ­να δεδομένα, χωρίς εκπλήξεις και τρικλοποδι­ές ήταν το ζητούμενο πολύ πριν από την κρίση. Στη διάρκεια της κρίσης κατέστη επιτακτική ανάγκη. Από την ενημέρωση Φλαμπουράρ­η, αλλά και από άλλα παραδείγμα­τα (με πολύ πρόσφατο αυτό της απόπειρας να τεθούν νέα προσκόμματ­α στην επένδυση στο Ελληνικό), προκύπτει ότι η υπόσχεση για διευκόλυνσ­η της προσέλκυση­ς επενδύσεων παραμένει, εν πολλοίς, ευχολόγιο.

Το τρίτο παράδειγμα αφορά την παρέμβαση για αντιμετώπι­ση από το υπουργείο Υγείας των ελλείψεων σε ειδικά φάρμακα υψηλού κόστους για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Και καταρρίπτε­ι τη διαρκή επίκληση από τους κυβερνώντε­ς της «μεγάλης επιτυχίας» να εξασφαλισθ­εί ελεύθερη πρόσβαση σε όλους (ασφαλισμέν­ους και μη) στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκτός εάν ως «πρόσβαση» εννοείται ότι βρίσκουν τις πόρτες ανοικτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece