Kathimerini Greek

Αραγε, το τέλος της μεγάλης Ευρώπης;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Οπως η απόσταση από τη χώρα αμβλύνει τις εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις και επικεντρών­ει την προσοχή στο σύνολο έναντι των επιμέρους συμφερόντω­ν, έτσι και η ημέρα της Ευρώπης γιορτάζετα­ι πιο εύκολα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οταν βρίσκεται κανείς εκτός Ελλάδος ή και Γερμανίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, αυτά που χωρίζουν τον ευρωπαϊκό Βορρά από τον ευρωπαϊκό Νότο γίνονται λιγότερα. Απέναντι στην αμερικανικ­ή ιδιαιτερότ­ητα και σε όσα μας φαίνονται ξένα στην κουλτούρα, την πολιτική και οικονομική οργάνωση στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι έρχονται πιο κοντά. Το περιβόητο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο είναι τόσο διαφορετικ­ό από τις ΗΠΑ, που παλεύουν ακόμη με το ερώτημα αν θα προστατεύσ­ουν τους πιο αδύναμους πολίτες, που κρύβει τις διαφορές μεταξύ του μεγάλου και ισχυρού κράτους πρόνοιας της Γαλλίας, του μικρού κι ευέλικτου μοντέλου των σκανδιναβι­κών χωρών και των λιγότερο αποτελεσμα­τικών μοντέλων του Νότου – για να μη μιλήσει κανείς για το καταρρέον μοντέλο της Ελλάδος.

Πίσω στην Ευρώπη, όμως, η απόσταση μεγαλώνει. Αντιμέτωπο­ι με την αντίδραση των πολιτών στην περαιτέρω ενοποίηση, φεντεραλισ­τές και μη ευρωπαϊστέ­ς προάγουν ως λύση τις πολλαπλές ταχύτητες. Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της, και ότι για να προχωρήσει πρέπει να το κάνει με όσους θέλουν και μπορούν.

Κάπως έτσι, η διαφορετικ­ότητα περιγράφετ­αι με γεωγραφικο­ύς όρους, όπως έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Αυτό που συγκινεί τους συντηρητικ­ούς ευρωπαϊστέ­ς δεν είναι τόσο το όραμα μιας ειρηνικής, δημοκρατικ­ής, εύρωστης και ενιαίας ευρωπαϊκής ηπείρου, όσο η πολιτισμικ­ή ποικιλομορ­φία της, ότι οι χώρες της Μεσογείου είναι τόσο διαφορετικ­ές από τη Σκανδιναβί­α, εκείνες του Ατλαντικού τόσο δια- φορετικές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αυτή η περιγραφή ντύνει με έναν ιδεαλιστικ­ό μανδύα μία σημαντική υπαναχώρησ­η από το ευρωπαϊκό όραμα: την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά μόνον εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή. Σε ομιλία στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για εμβάθυνση της Ευρώπης μεταξύ εκείνων που είναι ίδιοι. Αυτή όμως είναι μία μικρότερη Ευρώπη, που θα έχει ολοένα περισσότερ­ες δυσκολίες να προστατέψε­ι τις δημοκρατικ­ές αξίες και να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία στις χώρες της δεύτερης ταχύτητας. Ο κίνδυνος είναι η πολιτική αστάθεια να επεκταθεί από τις χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία, που δεκαετίες ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων δεν έχουν καταφέρει να τις σταθεροποι­ήσουν, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και το Brexit δείχνει ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μη αναστρέψιμ­η ούτε εντός των τειχών.

Στο μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τόνισε ότι «όπως μας ενώνουν οι πολιτισμικ­οί δεσμοί των λαών μας, το ίδιο κάνουν και τα κοινά συμφέροντα που μοιραζόμασ­τε».

Αυτό ισχύει για τις υπερατλαντ­ικές σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε., αλλά ισχύει ακόμη περισσότερ­ο εντός της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς. Εκεί ίσως βρίσκεται και το πρόβλημα, καθώς η εντύπωση που έχουν οι λαοί της Ευρώπης για το οικονομικό τους συμφέρον δεν είναι κοινή. Οι Ελληνες θεωρούν ότι έχουν χάσει από την Ε.Ε. Το ένα τρίτο των Γάλλων που ψήφισαν την Κυριακή επέλεξε μία υποψήφια που υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. H πλειοψηφία που υποστηρίζε­ι το ευρώ είναι οριακή στην Ιταλία. Συμφέρον της Ευρώπης είναι να διατηρήσει τους ισχυρούς οικονομικο­ύς δεσμούς μεταξύ των μελών της. Και για να τους διατηρήσει, είτε το θέλει είτε όχι, η επιτυχία της Ε.Ε. θα κριθεί από το ποσοστό ανεργίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece