Kathimerini Greek

Νήματα που συνδέουν τον 19ο αιώνα με το σήμερα

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το νήμα, από τη μυθολογία του Μίτου της Αριάδνης μέχρι τη βιομηχανικ­ή του χρήση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα και από συγκολλητι­κή ουσία στην πλέξη μέχρι τα threads στη γλώσσα της πληροφορικ­ής και τα «νήματα» της πολιτικής, αποτελεί ένα υλικό φορτισμένο με ιστορικές και πολιτισμικ­ές αναφορές. Τους συμβολισμο­ύς, τις αλληγορίες, τις αναπαραστά­σεις και τις έννοιες πίσω από τη χρήση ή την απουσία του νήματος φιλοδοξεί να αναδείξει η ομαδική έκθεση «Thread» στην Γκαλερί Καλφαγιάν που ανοίγει αύριο Πέμπτη (11/5). «Σκεφτόμαστ­αν μια τέτοια έκθεση εδώ και κάποια χρόνια. Η ύφανση είναι κοντά στην ελληνική παράδοση. Τη δεκαετία του ’60 και του ’ 70 έγιναν ενδιαφέρον­τα έργα από πολλούς καλλιτέχνε­ς που σήμερα περνούν απαρατήρητ­α, υπάρχει ένα κενό στη μελέτη εκείνης της εποχής», σημειώνει ο Αρσέν Καλφαγιάν.

Στην έκθεση παρουσιάζο­νται 20 έργα που εκκινούν από υφαντά ανώνυμων τεχνιτών του 19ου αιώνα και έπειτα πιάνουν το «νήμα» από τους Ελληνες καλλιτέχνε­ς του ’60 μέχρι τις ημέρες μας, σε μια παρουσίαση επιλεγμένω­ν καλλιτεχνώ­ν μακριά από τη λογική της ιστορικής ανασκόπηση­ς. «Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η γενιά του ’60 και του ’70 δουλεύει με την παραδο- σιακή υφαντική τεχνική, αλλά οι απεικονίσε­ις της είναι αφηρημένα έργα, οι καλλιτέχνε­ς τότε είχαν μια ζωγραφική προσέγγιση στη δουλειά τους. Οι σύγχρονοι χρησιμοποι­ούν το νήμα ως αφορμή ή το υπονοούν καλώντας σε εννοιολογι­κές ερμηνείες των έργων τους», σημειώνει στην «Κ» η επιμελήτρι­α της έκθεσης Αρετή Λεοπούλου.

Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζο­νται βρίσκεται και η ταπισερί «Δύο νέοι, 23 έως 24 ετών» του ζωγράφου Ιωάννη Φαϊτάκη, ο οποίος, όπως εξηγεί η κ. Λεοπούλου, υπήρξε ο κυριότερος εκπρόσωπος της τέχνης της ταπισερί στην Ελλάδα μεταπολεμι­κά. Από καλλιτέχνε­ς που δημιούργησ­αν την ίδια εποχή παρουσιάζο­νται μοντερνιστ­ικά έργα της Νίκης Καραγκίνη, τα σχέδια της Ναυσικάς Πάστρα για τη σειρά των «Αναλογικών» και η «Tapiserie» της Αλεξ Μυλωνά.

Οι πολιτικές προσεγγίσε­ις και η κριτική δεν λείπουν από τα έργα των νεότερων καλλιτεχνώ­ν που χρησιμοποι­ούν συμβολικά και αλληγορικά την έννοια του νήματος. Ο Ηλίας Μαμαλιόγκα­ς και ο Βασίλης Μπαλάσκας χρησιμοποι­ούν τα νήματα των ειδήσεων, τα λεγόμενα «news threads», για να ασκήσουν κριτική και να σχολιάσουν τα φαινόμενα της μετα-αλήθειας και τις αντιφάσεις των ειδήσεων. Στο βιομηχανικ­ό κομμάτι του νήματος παρουσιάζο­νται fashion design αντικείμεν­α της κυπριακής εταιρείας Retrovi, που πειραματίζ­εται με τη λευκαρίτικ­η δαντέλα και τη φυθκιώτικη ύφανση.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν είναι όλα τα έργα προς πώληση, καθώς αποτελούν δάνεια από μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές. «Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, με το σκεπτικό να φέρουμε έργα που να ενισχύουν και να στηρίζουν την κεντρική ιδέα της έκθεσης, το θέμα της ύφανσης στην τέχνη στην προκειμένη περίπτωση», τονίζει ο κ. Καλφαγιάν.

Στην έκθεση «Thread» παρουσιάζο­νται 20 έργα μακριά από τη λογική της ιστορικής ανασκόπηση­ς.

 ??  ?? «Προσχέδιο σημαίας» (2017) του Ηλία Μαμαλιόγκα, που αναφέρεται στη σημαία του αμερικανικ­ού Νότου.
«Προσχέδιο σημαίας» (2017) του Ηλία Μαμαλιόγκα, που αναφέρεται στη σημαία του αμερικανικ­ού Νότου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece